Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:279, Did:0, useCase: 3

Sarīko savu siera ballīti!

Sieru uzturā lieto jau ļoti sen un šobrīd pasaulē zināmi jau vairāk nekā 1000 šķirņu veidi. Siers radies kā piena raudzēšanas galaprodukts un, gadu gaitā to pilnveidojot, siers ieguvis dažādas formas, nokrāsas un garšas. Šo produktu izmanto dažādu pilnvērtīgu maltīšu pagatavošanai, gan siltajam ēdienam, gan aukstajām uzkodām.

Sieru iedala pēc piena recināšanas, ūdens daudzuma, acojuma, tauku satura un nogatavināšanas ilguma. Pēc ražošanas tehnoloģijām to klasificē cietajos, mīkstajos, puscietajos, sālījumā nogatavinātajos, skābpiena, dažāda pelējuma un kūpinātajos sieros. Parasti siers ir gaiši dzeltenā krāsā. Taukiem, olbaltumvielām un minerālvielām bagātais produkts satur daudz vērtīgus vitamīnus, fosforu un kalciju. Tiek uzskatīts, ka sierā esošās olbaltumvielas uzsūcas daudz ātrāk nekā no piena, jo siera nogatavināšanas laikā olbaltumvielas daļēji sašķeļas, līdz ar to organismā tās vieglāk sadalās.

Siera ballītes.

Vasaras karstumā vieglas uzkodas ir pašā laikā, lai ģimenes vai draugu lokā sarīkotu siera ballīti, kuru ieteicams organizēt brīvā dabā. Tam lieliski būs piemēroti iecienītākie vīni un vīnogas. Lai pasākums noritētu jautri un aktīvi, tā organizators var sarūpēt siera ballītei piemērotas spēles. Pasākuma viesiem var piedāvāt pagatavot oriģinālu un gardu maltīti, kurā iekļauts siers, labākās idejas autoram sagādājot balvu.

1. spēle
Spēle ar sieru. Pasākuma ciemiņus sadala divās komandās tā, lai katrā no tām būtu četri spēlētāji. Visiem jānostājas kolonnā, kurai priekšā novietots šīvītis, vienāda izmēra sierra ritulis un plastmasas nazis. Pirmajam kolonnas dalībniekam jāskrien līdz siera ritulim un jānogriež šķēli siera, pēc tam skrienot atpakaļ pie komandas, otrajam kolonnas dalībniekam jāskrien pie nogrieztā siera un turpat to jāapēd, spēles vadītājam parādot, kad mute jau tukša, tad atgriežas kolonnas aizmugurē un jāsāk atkal no gala. Uzvar tā komanda, kura pirmā ir notiesājusi siera rituli.

2. spēle
Dzejoļu rakstīšana ar aizlocīšanu. Visiem nepieciešamas papīra lapas un pildspalvas. Katram lapas augšpusē jāuzraksta vienu dzejas rindiņu, piemēram: "Sidrabiņa lietiņš lija". Rakstīto rindu jāaizloka tā, lai nākošajam tā nebūtu redzama, un uz nolocītās malas jāuzraksta pēdējo vārdu "lija". Pulksteņrādītāja virzienā lapiņu pasniedz nākošajam, kuram jāturpina rakstīt 2 rindiņas- vienu, kas atskaņojas ar doto vārdu, otru, kas turpina iesākto domu, bet neatskaņojas. Tā turpina, kamēr lapa pilna. Noslēgumā lapas apakšā jāraksta tikai vienu rindiņu - ar atskaņu uz doto vārdu, pēc tam lapu atritinot un izveidoto dzejoli nolasot pārējiem. Dzejas rindiņas var piemērot arī siera tematikai. Jo interesantākas būs bijušas jauno dzejnieku idejas, jo vairāk- jautrības.

Kādu sieru izvēlēties?

Pirms Līgo svētkiem Rīgā, Cēsu ielā, sadarbībā ar Latvijas siera ražotājiem, noritēja septiņu dažādu siera šķirņu degustācija, kuras laikā tika noskaidroti gardākie sieri un precīzākie sieru pazinēji. No vairāk nekā simts degustācijas dalībniekiem astoņpadsmit siera baudītāji bija pareizi uzminējuši visus septiņus sieru veidus un no tiem trīs veiksmīgākie savā īpašumā ieguva portāla epadomi.lv sarūpētas pārsteiguma balvas.



Starp degustētajiem sieriem tika iekļauti: Rankas Jāņu siers, Zemnieku Saimniecības „Stopiņi” trīs sieru veidi- ar sāli, papriku un ķiplokiem, Lazdonas Līgo ķimeņu skābpiena siers, Zemnieku Saimniecības „Muižgaļi” „Vītolberga” siers un Zemnieku Saimniecības „Krišjāņi” Pikantais siers „Saimnieks” ar ķiplokiem un zaļumiem.

Rankas siers.

Akciju sabiedrība „Rankas piens” Jāņu sieru ražo jau vairākus gadus. Tā baudītāji sieru ik gadu atzinuši par kvalitatīvu un garšīgu. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, apvienojoties Jaunpiebalgas un Rankas piensaimnieku sabiedrībām. Tas ražo dažādu veidu jogurtus, sierus, biezpiena sieriņus un citus piena produktus. Dienā tiek pārstrādātas no latviešu zemnieku saimniecībām iegūtas aptuveni trīsdesmit piecas tonnas piena.

Zemnieku Saimniecības „Stopiņi” sieri- ar sāli, papriku un ķiplokiem.

Zemnieku saimniecībā iegādājami dažādi sieru veidi, kas gatavoti no kazas piena. Kazas pienam piemīt tam raksturīgs aromāts. Tā konsistence ir šķidrāka nekā govs pienam un ar zemāku tauku saturu, turklāt to droši var lietot arī cilvēki, kuriem no govs piena rodas alerģiska reakcija.
Siers no kazas piena ir ne vien ļoti gards, bet arī veselīgs, jo satur daudz vitamīnu, kālija un taukskābju. Tajā ietilpst A, B un D vitamīni un augsts minerālvielu daudzums. Produktus, kas ražoti no kazas piena, īpaši iesaka lietot maziem bērniem un vecākiem cilvēkiem.

Lazdonas Līgo ķimeņu skābpiena siers.

Šajā laikā, kad Latvijas pārtikas preču tirgū arvien biežāk ienāk nenosakāmas izcelsmes produkti, īpašu vērību iegūst kvalitatīva, dabīga produkcija bez konservantiem, ko ražo arī A/S „Lazdonas piensaimnieks” lielā izvēlē.
Ķimeņu siers- neaizvietojams ne tikai Līgo svētku galdā, bet arī ikdienā. Tam ir mazāks tauku saturs un līdz ar to mazāks kaloriju daudzums. Par Ķimeņu- Jāņu siera ražošanu, latviešu tradīciju saglabāšanu un kopšanu 2005.gadā tika saņemts diploms no Zemkopības Ministrijas.
Baltais biezpiena siers, kas pieskaitāms skābpiena sieru grupai, ir visvecākais siers, ko jau kopš seniem laikiem izgatavoja zemnieku saimniecībās. "Lazdonas piensaimnieks" ar olbaltumvielām, kalciju un fosfora sāļiem bagāto sieru ražo ar ķimenēm, pipariem, rozīnēm un garšvielām.

Zemnieku Saimniecības „Muižgaļi” Vītolberga siers.

Par to, lai uzturā nonāktu šis dabīgais un uzturvielām bagātais produkts, rūpējas Andis un Vita Vītolbergi. Tas, ka šis puscietais, no nepasterizēta piena gatavotais siers tiek gatavots ar mīlestību un rūpēm, izpaužas tā pasakainajā garšā. Sieru ražo no svaigi slaukta govs piena, kuram gatavošanas procesā pievieno tikai dabīgus produktus- siera raugus un fermentu. Pat siera apvalks liecina par dabīgu vielu vērtību Zemnieku Saimniecībā „Muižgaļi”, kas atrodas Ventspils novadā, Vārves pagastā. Nogatavināšanās procesā siers pie noteiktas temperatūras astoņas nedēļas gozējas koka plauktos, kur katru dienu tiek rūpīgi uzmanīts.
Sieru var nobaudīt un iegādāties uz vietas sierotavā, kā arī Ventspils tirgū, Rīgā Berga Bazāra tirdziņā, Kalnciema Kvartāla tirdziņā un daudzos dabīgu produktu veikalos.

Zemnieku saimniecības „Krišjāņi” pikantais siers ar ķiplokiem un zaļumiem.

Zemnieku saimniecības, kas atrodas Bauskas novada Brunavā, siers vairums cilvēku mēles garšas kārpiņām devis īpašu baudījumu. Epadomi.lv rīkotās degustācijas laikā apstiprinājās visiem zināmā patiesība par gaumju un vēlmju dažādību, jo visi septiņi sieri tika dēvēti par ļoti garšīgiem, taču vislielāko atzinību guva zemnieku saimniecības „Krišjāņi” pikantais siers ar ķiplokiem un zaļumiem. Zemnieku saimniecība savu darbību sākusi ar četriem biezpiena svaigajiem siera veidiem, bet šobrīd jau pieejami vairāk nekā desmit dažādi sieri, sāļi un saldi, ar dažādām garšvielu piedevām, kā arī kūpinātais siers, kas top laukos ar alkšņa malku kurinātā kūpinātavā.

Rankas piensaimnieku sabiedrības sierus var iegādāties:
"Rankas sieri" AS "Rankas piens" veikalā, O. Kalpaka ielā 29, Gulbenē, Gulbenes nov.,
"Četri pupi" SIA "Ink Company" piena veikalā, Rīgas ielā 38, Gulbenē, Gulbenes nov.,
"Lāse" zemnieku saimniecības "Sliņķi" veikalā, Latgales ielā 5a, Alūksnē, Alūksnes nov.,
"Piens" AS "Smiltenes piens" veikalā, Baznīcas laukumā 4, Smiltenē, Smiltenes nov.,
"Ganiņš" AS "Rankas piens" veikalā, Zvaigžņu ielā 3, Valkā, Valkas nov.,
"Straupe" piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības veikalā, J. Vītola ielā 4, Valmierā.

Zemnieku Saimniecības „Stopiņi” sieri iegādājami:
Bauskas novadā, Codes pagastā, tālrunis: 26759466

Lazdonas Līgo ķimeņu skābpiena siers
Lazdona, "Klētis", Lazdonas p.,
Madonas n., LV-4824
Tālrunis: 64825167,
fakss: 64825199,
e-pasts: lazdonaspiens@apollo.lv

Zemnieku Saimniecības „Muižgaļi” Vītolberga siers
http://www.vitolbergasiers.lv/

Zemnieku saimniecības „Krišjāņi” pikantais siers ar ķiplokiem un zaļumiem
Bauskas novadā, Brunavas pagastā.
"Krišjāņos" sietais siers un piena produkti Bauskā nopērkami arī Bauzes tirgus stendā.
Varat veikt arī individuālos pasūtījumus: 22802208

     [+] [-]

, 2011-07-13 13:21, pirms 13 gadiem
Izlasot šo rakstu daudz ko vērtīgu uzzināju par sieriem. Siera ballīte tas arī ir interesants veids kā jautri un veselīgi pavadīt laiku kopā ar draugiem.

Paldies autorei!

     [+] [-]

, 2011-07-13 13:34, pirms 13 gadiem
Pilnīgi piekrītu Retmenam - lieliska ideja ballītei :-)

     [+] [-]

, 2011-07-13 13:59, pirms 13 gadiem
O, kaut kas jauns. Man arī patiktu tāda ballīte.

     [+] [-]

, 2011-07-13 14:02, pirms 13 gadiem
Tā tik tiešām ir laba ideja, citādi šašliki vien sāk piegriezties. Siera ballīte skan daudz interesantāk.

     [+] [-]

, 2011-07-13 14:26, pirms 13 gadiem
Dažus no aprakstītajiem sieriem dzirdu pirmo reizi, bet spriežot pēc apraksta tiem jābūt gardiem.

     [+] [-]

, 2011-07-14 12:42, pirms 13 gadiem
Es tur biju tajā degustācijā, sieri visi bija ļoti garšīgi, dažus pēc tam arī nopirku jāņu svinībām.

     [+] [-]

, 2011-07-14 13:54, pirms 13 gadiem
siers bez alus ir kā vecis bez olām

     [+] [-]

, 2011-07-20 13:03, pirms 13 gadiem
siers bez alus ir kā vecis bez olām
A varbūt večus nemaz nevajag? Pietiks ar olām, sieru un alu.

     [+] [-]

, 2011-08-11 14:49, pirms 13 gadiem
Esmu nobaudījusi Zemnieku Saimniecības „Muižgaļi” Vītolberga sieru, tiešām dievīga garša, kaut kas tik gards nebija ēsts sen.