Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:279, Did:0, useCase: 3

Papardes zieds un 10 baušļi, kas jāievēro, to meklējot

Strauji tuvojas vasaras īsākā nakts un garākā diena klāt, līdz ar to arī vasaras saulgriežu svētki – Līgo un Jāņu diena. Lai svētki būtu godam nosvinēti, nepieciešamas pāris lietas – jāsataisa daudz siera, jāsamarinē šašliks un jāuzbrūvē kārtīgs alus. Tāpat viens no neatņemamiem svētku simboliem ir arī papardes zieds. Bet kas tad īsti ir šis mistiskais un nezināmais zieds, kuru ieraudzīt var tikai un vienīgi šajā naktī?

Mistika

Visi ziedi izziedēja,
Papardīte neziedēja;
Tā ziedēja Jāņu nakti
Sidrabiņa ziediņiem.

Pastāv ļoti izplatīs mīts un no paaudzes uz paaudzi pārmantoti ticējumi, kas stāsta par papardes zieda meklējumiem Jāņu naktī. Taču šo ziedu nav tik viegli atrast, jo meklēšanas procesam traucē dažādi vadātāji, mošķi, raganas un tamlīdzīgil mistiski radījumi. Taču tam, kurš papardes ziedu iegūst, tiek nodrošināta gan laime, gan bagātība, gan viedums, gan veselība un labklājība.
Ir arī ticējumi, kur atradējs pēc veiksmīgiem meklējumiem sāk saprast putnu un zvēru valodu. Tāpat pastāv ticējums,- ja papardes ziedu ieliek apavos, tad var iet, kur vien vēlies – neviens to neredzēs un nedzirdēs.



Simbols
Enerģētiku, ko sajuta cilvēks ieklausoties dabas ritmos un debess ķermeņu radītajos ciklos, radās vēlme gan kaut kā nosaukt, gan kaut kā attēlot. Kā rezultātā papardes ziedu iekāra kakla ķēdītē un nēsāja kā amuletu, kas sakopoja šo enerģiju it kā vienuviet, lai tā kalpotu kā aizsarglīdzeklis, garīgs spēks un atbalsts viņam visa gada garumā.



Iespēja gandrīz oficiāli „aiziet pa kreisi”

Jāņu nakti nepazinu,
Kura sieva, kura meita:
I sievām, i meitām
Zaļi ziedu vainadziņi.

Jāņu naktī var atļauties ne vienu vien vaļību. Jāņu dienā sievas, tāpat kā jaunas meitas, galvā liek vainagu. Izsenis arī citādi šajā naktī nešķīra sievas no meitām – visas kopā dziedāja, dejoja, gāja rotaļās. Arī seksuālajā ziņā Jāņi bija laiks, kad varēja notikt ikdienas normu pārkāpumi un dažādas erotiskas vaļības. Taču tam ir maģiska nozīme, jo pastāvēja uzskats, ka ar līdzīgām darbībām var labvēlīgi ietekmēt radošo veģetācijas spēku, veicinot vispārēju dabas enerģijas kāpināšanu. Zināma sasaukšanās ar senajiem auglības rituāliem veltītiem pagāniskajiem auglības dieviem.

Balti meli
Savukārt atkāpjoties no misticisma un maģijas un pievēršoties tīrai zinātnei - botānikai-, lasot aprakstu par papardes augu, tad tas ir neziedošs un vairojas tikai ar sporu palīdzību.

10 baušļi, kas jāievēro papardes ziedu meklējot:

1. Kaut kur noteikti ir Tavs īstais papardes zieds.

2. Papardes zied par spīti lietum, vējam, aukstumam, odiem, knišļiem un citiem mošķiem.

3. Papardes zied ne tikai mežā, bet arī citās, bieži visai netradicionālās vietās.

4. Ja papardes ziedu meklēsi tradicionālā vietā (pļavā, mežā, upes krastā), ir svarīgi, lai kājas būtu siltas. Tas pasargās ne tikai no aukstuma, bet arī no iesnām un citām nepatīkamām vainām pēc tam.

5. Ja papardes ziedu meklēsi pus pa jokam, tad tomēr neaizmirsti par savu draudzeni - kontracepcijas tabletīti.

6. Prezervatīvs papardēs pasargās ne tikai no neplānotas grūtniecības, bet arī no seksuāli transmisīvām infekcijām.

7. Ja papardes zieda meklējumos Tu tomēr neesi īsti pārliecināta par partneri, tad, lai mazinātu iespējamās infekcijas risku, pēc tam ieteicams pačurāt. Pavisam nopietni!

8. Ja papardes zieds Tavā ceļā gadījies pavisam neplānoti, tad vēl 72 stundas darbojas avārijas kontracepcija.

9. Arī Līgo vakarā un Jāņu dienā ir vērts atcerēties par sava organisma imunitāti un maksts mikrofloru un lietot ne tikai Jāņu sieru, bet arī citus skābpiena produktus, piemēram, kefīru.

10. Ja Tavs papardes zieds tiešām ziedēs šogad, tad var gadīties, ka nākamgad martā kāds mazs ķipars kļūs par svarīgāko Tavā dzīvē!