Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:279, Did:0, useCase: 3

Pirtsslotas - īstais laiks to gatavošanai

Vasaras saulgrieži ir dabai visproduktīvākais laiks, tieši tādēļ tas ir piemērots pirts slotiņu taisīšanai. Jāņu pirtī būtu ieteicams izmantot pēc iespējas vairāk dažādas slotiņas. Peroties ar slotiņām , tiek uzlabota asins rite, izmasēts augums, zaru un lapu bioloģiski aktīvās vielas caur ādu un ieelpojot nonāk organismā un uzlabo vielmaiņu un citas organisma funkcijas.

Lielākoties tiek izmantotas triju veidu tradicionālās slotas – bērzu, ozola un kadiķa. Izmantojamas ir arī tādas slotiņas, kas pagatavotas no ābeles, jasmīniem, kastaņa, liepas, pīlādžiem, upenēm un daudzas citas koku un krūmu zariem. Kā arī pēršanās pocesā var izmantot dažādu augu un puķu slotiņas, piemēram, Kalmes, Lavandas, melisas, papardes, piparmētru, vībotnes, vīgriezes.

Ņemot vēra Jāņu tradīcijas, būtu vēlams, lai arī pirtiņa būtu izrotāta ar puķēm un meijām, jo ir svētki un šie rotājumi palīdz radīt svētku noskaņu.

Pašu pirts rituālu būtu ieteicams sākt ar medus procedūru ķermeņa attīrīšanai un tikai tad doties uz lāviņu sildīties. Lāvu ieteicams noklāt ar pļavas ziediem un zālītēm. Pēc sildīšanās neliela atelpa svaigā gaisā un atpakaļ uz lāvas. Pēc otrās reizes, būtu ieteicams noskaloties, ietīties dvielī un pasēdēt laukā ilgāku laiki. Šajā laikā veselīgi ir malkot dažādas zāļu tējas. To cik reizes iet pirtī sildīties jāregulē katram pašam pēc izjūtam.

Pirtī cilvēki visbiežāk iet, lai attīrītu ādu un atveseļotu organismu. Pirts ir lieliska procedūra arī svara samazināšanai. Tā regulēšanai labaka ir slapjā pirts, kur organisms ātrāk uzkarst. Liela nozīme ir pēršanās procesam, jo pērienam vienmēr jābūt spēcīgākam, nevis maigam. Pēc pirts kādas 4 stundas vajadzētu atturēties no jebkādas šķidruma lietošanas. Pirts ir lieliska vieta, kur izbaudīt aroma-terapiju. Ēteriskās ēļļas – šķidras, viegli gaistošas augu vielas, var uzņemt dažādu procedūru laikā. Piemēram, ieelpojot smaržīgu pirts garu veidā, šie aromāti uzlabos garastāvokli, jo satur pozitīvu enerģiju. Vai arī tvaicējoties var ieziesties ar dažādām ēteriskajām eļļām, kā arī pirts lāvu var nokaisīt ar dažādiem augiem, kas izdala savu aromātu, bagātinot telpu ar īpašu smaržu. Aroma-terapija lieliski ietekmē pašsajūtu, aromterapija atslābina organismu, relaksēt vai rosināt.

Pirts slotu siešana

Pēc seno laiku paražām slotiņas sagatavo jūnija sākumā un vidū. Tad lapas ir pilnas ar sulu, nobriedušas un aromātiskas. Zarus slotiņām griež dienā, kad nelīst, dienas pirmajā pusē, kad nožūst rasa. Šajā laikā lapas ir izaugušas, pietiekoši biezas, un tās labi turas pie zariem. Jūlija vidū visi koki sāk gatavoties rudenim, un lapas vairs tik stipri neturas pie zariem, tādēļ slotiņa būs plāna.

Gan lapas, gan jaunie dzinumi pietiekoši satur ēteriskās eļļas. Vēlams izvēlēties ūdens tuvumā vai mitrā vietā augošu koku, tad zari būs īpaši lokani un elastīgi. Jāizvēlas kuplu, zemu augošu koku. Koki, no kuriem iegūst pirtsslotu zarus, nedrīkst būt vecāki par 2-3 gadiem. Labāk ievākt divgadīgus zariņus. Tie ir jau pietiekoši resni un izturīgi, bet ne pārāk pārkoksnējušies un cieti. Nogriež tikai sānu zarus 50-60 cm garumā. Nevajag ievākt zariņus no galotnītēm, tie ir cieti un mazāk lunkani. Labākie zariņi ir tie, kas aug tuvāk zemei.

Nedrīkst griezt ceļmalās, kā arī tuvu apdzīvotām vietām, jo koku lapas uzsūc gaisā esošos smagos metālus no mašīnu izplūdes gāzēm, un pirtī šie indīgie savienojumi iedarbosies uz organismu.

Ja ir iespējams, nogrieztos zariņus uz divām dienām atstājiet turpat mežā, sakrautus nelielās kaudzītēs, lai tie nedaudz apvīst. Šim nolūkam mežs ir pati labākā vieta, jo tur pastāvīgi ir ēna, mitrums un svaigs vējiņš.

Tautas ticējumi.

- Pirts slotas jāgriež vecā mēnesī.
- Ja peramās slotas sien jaunā mēnesī, tad aug blusas.
- Pirts slotas jātaisa vecā mēnesī, tad blusas neiemetīsies.
- Pirts slotas žagari jāgriež jaunā mēnesī, tad slota ir laba, stipra, un viņai nebirst nost lapas.
- Ja pirts slotu žagarus griež mēneša brucībās, dilstošā mēnesī, tad slota ātri izput, un viņai nobirst lapas.
- Pirts slotas jāsien jaunā mēnesī, jo tad lapas nenobirst.
- Pirts slotas jāsien no Jāņa dienas pušķiem vecā mēnesī, tad āda neniez pēc pēršanās.
- Pirts slotas nevajag siet jaunā mēnesī, jo tad pērējiem niez miesa.
- Peramās slotas jāgriež vecā mēnesī, tad niestis nemetas.
- Peramās slotas vajaga siet jaunā mēnesī, tad nebirst lapas, un tās ir mīkstas.
- Peramās (pirts) slotas vajagot siet vecā mēnesī, tad ļaudis nemīzot, kur neklājas.
- Ja cilvēkam ir kašķis, tad peramās slotas jāsien vecā mēnesī.
- Uz pirts krāsns nedrīkst sutināt slotu, izņemot no auksta ūdens, jo tad atlecot āda.
- Kad peramo slotu kar istabā, tad dabūn kašķi.