Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Lielākie lietoto auto plači Rīgā un tās apkārtnē

Redakcija
Redakcija

Lielākie lietoto auto plači Rīgā un tās apkārtnē
Foto: Shutterstock.com

Ja līdzekļi atļauj, jauns auto, protams, ir visdrošākā izvēle, tomēr ne katram finansiālās iespējas ļauj iegādāties automašīnu ar 0 km nobraukumu, tāpēc daudzi izvēlas mazlietotu vai lietotu spēkratu. Lietotu automašīnu meklēt un iegādāties var vairākās vietās un veidos. Ierastākie ir vai nu meklējot privātos sludinājumus vai dodoties uz kādu no auto plačiem. Šajā rakstā aplūkosim pēdējo variantu - lietotu auto tirdzniecība Rīgā un tās apkārtnē, populārākie auto plači un padomi, pēc kuriem vadīties meklējot sev piemērotu lietotu automašīnu.

Kāpēc izvēlēties mazlietotu vai lietotu nevis jaunu auto?

Runājot par lietotu auto iegādi, daudz pieejamākās cenas ir viens no galvenajiem motivatoriem, taču vēl viens spēcīgs arguments par labu neiegādāties pilnīgi jaunu, bet apsvērt mazlietota vai lietota auto iegādi, ir automašīnu vērtības krišanās. Brīdī, kad jaunā automašīna izbrauc no salona, tā momentāni zaudē apmēram 10% no savas vērtības, bet pēc 4 gadiem, rēķinies, ka būsi zaudējis jau 40% – 60% no sākotnēji ieguldītās naudas. Šādā gadījumā ekonomiski izdevīgāk ir būt automašīnas otrajam īpašniekam, jo būsi izvairījies no lielākās vērtības krišanās un būsi ieguvis auto, ar kuru varēsi nobraukt vēl simtiem tūkstošu kilometru.
Mazlietotu un lietotu auto tirdzniecība Rīgā un tās apkārtnē

Aktīva lietotu auto tirdzniecība Rīgā norit daudzos plačos un salonos, no kuriem daļu interneta pārlūkos tik viegli gan neatradīsi, tomēr profesionāla auto tirgotāja kontaktinformācijai vajadzētu būt viegli pieejamai. Šeit būs daži no populārākajiem auto plačiem Rīgā un tās apkārtnē:

Oficiālo dīleru piedāvājumi

● Amserv Motors - oficiālais “Toyota” pārdevējs Latvijā. Pārsvarā pārdod tieši Toyota markas, bet piedāvā arī citu ražotāju mazlietotas un lietotas automašīnas. Visām automašīnām tiek veikta pirms pārdošanas diagnostika, pieejams līzings un Tavs auto var būt kā daļēja samaksa.
Adrese: Rīga, Krasta iela 3

● Moller Auto Lidosta - oficiālais “Volkswagen” dīleris Latvijā. Volkswagen, kā arī citu marku mazlietotu un lietotu auto tirdzniecība Rīgā. Plašas finansēšanas iespējas, 12 mēnešu garantija, 10 dienu automašīnas apmaiņas iespēja, automašīnu pirmspārdošanas tehniskā apskate.
Adrese: Rīga, Ulmaņa gatve 86

● Skandi Motors - oficiālais Mitsubishi, Hyundai un Nissan automašīnu pārstāvis, kas savu darbību veic Rīgā un Liepājā. Mitsubishi, Hyundai un Nissan automašīnu garantijas, pēc garantijas remonts un apkopju pakalpojumus, to skaitā Ford automašīnām, Skandi Motors autosalonā Liepājā. Līzings un apdrošināšana, demo automašīnu tirdzniecība.
Adrese: Rīga: Lielirbes 32 un Krasta 5; Liepāja: Brīvības iela 146c

Specializētās lietoto auto tirdzniecības vietas

● Baltijas Auto Centrs - mazlietotu vieglo automobiļu un komerctransporta tirdzniecība, komisijas tirdzniecība, iepirkumi un maiņa. Plaša Mercedes-Benz markas, kā arī citu mazlietotu un lietotu auto tirdzniecība Rīgā. Auto apkope, remonts, sagatavošana TA, servisa līgumi komerctransporta apkalpošanai un uzturēšanai, kā arī vieglo automašīnu tirdzniecība, apdrošināšana un plašas finansēšanas iespējas.
Adrese: Rīga, Krasta iela 34

● ALD Carmarket – dažādāko marku un modeļu lietotu auto tirdzniecība Rīgā, Viļņā un Tallinā. Specializējas auto finansēšanas un līzinga jomā. Automašīnas ar patiesu nobraukumu Latvijā. Tehniskās apkopes un remontdarbus neveic savā, bet gan autorizētos dīleru servisos.
Adrese: Rīga, Zolitūdes iela 73B

● Autorepublika – dažādu marku mazlietotu un lietotu auto tirdzniecībā Rīgā. Pārbaudīta servisa un nobraukuma vēsture, cenā iekļauta apdrošināšana un reģistrācija, 6 mēnešu garantijas iespēja.
Adrese: Rīga, Sporta iela 15

● Auto Īle un Herbst - multibrendu lietotu auto tirdzniecība Rīgā un Siguldā, kā arī servisa pakalpojumi un rezerves daļu tirdzniecība. Specializējas Citroen un Subaru markas automašīnu tirdzniecībā.
Adrese: Rīga: Brīvības gatve 246; Sigulda: Mālpils iela 2

● BRC Autocentrs - Dažādu marku mazlietotu un lietotu auto, kā arī cita veida transportlīdzekļu tirdzniecība un serviss. Līdz 24 mēnešu garantija mazlietotiem auto. Automašīnu piegāde no Eiropas un dokumentu noformēšana. Plašas līzinga un finansēšanas iespējas.
Adrese: Rīga, Maskavas iela 463

Foto: Shutterstock.com

Rumbula

Lietotu auto tirdzniecība Rīgā bez šīs vietas nav iedomājama – galvaspilsētas pievārtē esošais Rumbulas auto tirgus ir jau leģendārs. Šeit atrodami daudzi auto tirgotāji un plači, kuru stāvvietas piepildītas ar dažādu marku, nobraukuma un cenu diapazona spēkratiem. Šī vieta ieguvusi arī negatīvu reputāciju, galvenokārt krāpniecisku darījumu un shēmu dēļ deviņdesmitajos gados, tomēr šodien šeit sastopami daudzi godprātīgi tirgotāji, tāpēc arī šeit iespējams atrast lielisku lietotu vai mazlietotu spēkratu par labu cenu.

Pēc kādiem kritērijiem izvelēties labu un uzticamu auto tirdzniecības vietu?

Atsauksmes
Ne vienmēr var ticēt visam, ko katrs tirgotājs par sevi saka un sola, pat ja pašreklāma ir profesionāla. Vislabākā reklāma uzņēmumam ir pozitīvas klientu atsauksmes. Ideāli, ja kādam no taviem tuviem draugiem vai paziņām ir bijusi pieredze ar konkrēto auto tirgotāju, bet, ja izpēte jāveic pašam, ir pietiekami daudz veidu, kā pārbaudīt attiecīgā auto tirgotāja reputāciju neizejot no mājām:

● Google – Google Maps serviss piedāvā iespēju atzīmēties vietās, kuras esi apmeklējis, kā arī vērtēt pakalpojuma kvalitāti piecu zvaigžņu sistēmā uzņēmumos, kuros esi saņēmis pakalpojumu. Šis serviss arī piedāvā iespēju atstāt rakstiskas atsauksmes par pakalpojuma un apkalpošanas kvalitāti, kuras var izrādīties noderīgas konkrētā tirgotāja reputācijas izpētē.
● Facebook – katram sevi cienošam un mūsdienīgam auto tirgotājam būs sava sociālo tīklu lapa, piemēram, sociālo tīklu servisā Facebook. Arī Facebook sniedz iespēju vērtēt tirgotāju un atstāt komentāru par servisa kvalitāti. Apskati vai atstāto komentāru autori ir reāli cilvēki, nevis viltus profili, kurus, iespējams, izveidojis pats tirgotājs. Aplūko lapas sekotāju skaitu un saturu. Neatbilstošs saturs ir viena no pazīmēm, ka tā ir viltus lapa, kas var tikt izmantota negodīgai tirgotāja reputācijas uzlabošanai.

Plača atrašanās vieta

Auto plača atrašanās vieta arī nav mazsvarīga – apšaubāma paskata placis nekurienes vidū nenozīmē, to ka tas automātiski ir krāpnieku midzenis, tomēr šādā gadījumā ir jābūt piesardzīgākam. Ja dzīvo galvaspilsētā, skaidrs, ka Tevi interesēs lietotu auto tirdzniecība Rīgā un apkārtnē, nevis kaut kur Liepājā vai Daugavpilī. Ērta piekļūšana auto placim būs īpaši svarīga, ja auto meklējumu brīdī esi bez savas automašīnas, jo var gadīties, ka uz konkrēto vietu būs jādodas ar sabiedrisko transportu.

Foto: Shutterstock.com

Piedāvāto automašīnu klāsts

Nesamierinies ar piedāvājumu, ja tas Tevi pilnībā neapmierina! Automašīnas, iegāde ir nopietna investīcija daudzu gadu garumā, tāpēc pārliecinies, ka iegādājies sev piemērotāko transportlīdzekli vēlamajā komplektācijā. Jo lielāka izvēle, jo lielāka iespēja atrast meklēto – vienkārša matemātika. Lietotu auto tirdzniecība Rīgā norit lielākos apgriezienos kā citur Latvijā, tāpēc atvēli laiku apbraukāt galvaspilsētas plačus un salonus.

Garantija

Galvenās bažas, kas piemeklē teju ikvienu lietota auto pircēju ir konkrēta auto stāvoklis. Nevienam negribas nopirkt “kaķi maisā” un tērēt lielas naudas summas slēpto defektu novēršanai. Defektēts auto uz nomaksu, šādā gadījumā, ir dubulta bēda – jāturpina maksāt par nelietojamu spēkratu. Protams, neviens nevarēs pilnībā garantēt to, cik ilgi ar lietotu auto varēsi braukt bez bēdu, taču iespēju robežās jāmeklē tāds tirgotājs, kurš piedāvā vismaz kādas garantijas. Garantijas pakalpojums tāpat liecina par to, ka tirgotājs tiešām ir apsekojis pārdodamās automašīnas stāvokli un novērsis defektus.

Pie mums garantijas pakalpojumus lietotām automašīnām piedāvā vairāki auto tirgotāji. Iepriekš minētā Autorepublika piedāvā 6 mēnešu garantiju, savukārt Moller Auto Lidosta - 12 mēnešu garantiju lietotiem auto. Šeit īpaši jāizceļ vēl kāds salons, kura specializācija ir mazlietotu un lietotu auto tirdzniecība Rīgā – BRC Autocentrs. Šī tirgotāja pakalpojumos ietilpst ne vien finansēšanas, reģistrācijas/apdrošināšanas, servisa un visi pārējie ar auto tirdzniecību saistītie pakalpojumi, bet arī unikāla 2 gadu garantija, kas izvēli par labu lietota nevis jauna auto iegādei padara par vēl potenciāli izdevīgāku lēmumu.

Foto: Shutterstock.com

Kādi ir galvenie riski, pērkot auto auto placī?

Iegādājoties lietotu auto, 100% garantijas nebūs nekad. Lietotas mašīnas noteikti būs ar savām problēmām, mazākām vai lielākām un viss ir atkarīgs no tā, cik šie defekti vai problēmas ir nopietnas. Jebkurā gadījumā, nerakstīts likums ir, ka visdārgākie remonti parasti saistīti ar:
● motora defektiem
● ātrumkārbas defektiem

Ja motoram vai ātrumkārbai esošie bojājumi nav labojami, tad nāksies tos pilnībā nomainīt, kas nereti nozīmē izmaksas, kas pārsniedz paša lietotā auto vērtību.

Šie, protams, ir sliktākie scenāriji, bet arī mazāki slēpti defekti un nepilnības var būtiski paaugstināt kopējās auto iegādes izmaksas. Dažas lietas, kuras auto plačos mēdz slēpt un noklusēt:

● Automašīnas reālais nobraukums – nav noslēpums, ka nereti, negodprātīgi tirgotāji saviem spēkratiem mākslīgi samazina odometra rādījumus un pēc tam vilto dokumentus. Pārbaudi reālo nobraukumu pats, kādā no auto vēsturi apliecinošiem servisiem!
● Slēpts avārijas fakts – pat ja auto vizuāli ir skaisti salabots, virsbūvēs deformācija, kura radusies avārijas rezultātā, automašīnu var padarīt nedrošu, ja auto iekļūs negadījumā nākotnē.
● Viltota servisa vēsture – auto tirgotāju uzraugošo institūciju pārbaudēs secināts, ka nereti, automašīnas servisa grāmatiņa ir viltota un skaisti parādītie dīlera servisu apmeklējumi nemaz nav notikuši.

Kā atpazīt un izvairīties no šarlatāniem?

Izvairies no Latvijā iepriekš nereģistrētu auto iegādes, sevišķi skaidrā naudā un bez rakstiska līguma ar tirgotāju! Pirkuma līguma slēgšana ar kādu trešo personu, kura zināma vien tikai tirgotājam var būt pazīme, ka Tu tiec iekļauts kādā krāpnieciskā shēmā. Bez pirkumu apliecinoša dokumenta, Tev nebūs pret ko vērsties, bet ja būsi nopircis zagtu automobili, tas var beigties ar auto atsavināšanu. Pārliecinies, ka auto ir reģistrēts CSDD un tirgotājs parūpējas par visu ar auto iegādi saistīto formalitāšu korektu izpildi!

Cik svarīgi uz pirkuma brīdi sarunāt, lai līdzi dodas kāds eksperts?

Tikai neliels procents no visiem auto īpašniekiem ir auto mehāniķi un spēj profesionāli noteikt auto stāvokli. Slēptus defektus negodprātīgi cilvēki mēdz noklusēt, bet reizēm tā gluži vienkārši ir viņu nekompetence, kas neļauj objektīvi novērtēt auto reālo stāvokli.

Šādos gadījumos labāk vērsties pie speciālistiem, kas automašīnu pārbaudīs. Pats vienkāršākais veids kā mazināt iespēju, ka nopirksi lūzni ir ņemt līdzi kādu sev uzticamu cilvēku, par kuru zini, ka viņš ir auto eksperts (servisa darbinieks, mehāniķis, entuziasts) un varēs sniegt kompetentu padomu.

Foto: Shutterstock.com

Kā identificēt auto stāvokli iegādāšanās/apskates brīdī.

Pievērs uzmanību tam, kā automašīnas tiek prezentētas internetā un kā tās izskatās dzīvē. Sarunā auto apskati pie tirgotāja un pārliecinies vai auto reālais stāvoklis atbilst sludinājuma tekstam un krāšņajam foto – ja automašīna dzīvē izskatās daudz sliktāk kā sludinājumā, ir pamats apšaubīt tirgotāja godaprātu. Ja potenciāli izdevīgs darījums atrodas starp mazāk zināmiem tirgotājiem vai privātpersonu sludinājumiem, ievēro dažus priekšnosacījumus, lai nenopirktu “kaķi maisā”:

● Pārbaudi auto apkopju un nobraukuma vēsturi. Veic valsts reģistrācijas numura pārbaudi CSDD, jo tas ļaus iegūt detalizētu informāciju par konkrēta auto nobraukuma vēsturi, kā arī tehnisko apskašu rezultātiem. Šī informācija ir ērti pieejama CSDD mājaslapā;
● Servisa grāmatiņa. Jautā tirgotājam pēc automašīnas servisa grāmatiņas – ja tā ir korekti aizpildīta, ir cerība, ka auto būs pienācīgi apkopts un uzturēts.
● Noskaidro automašīnas VIN numuru. VIN jeb šasijas numurs ir katrai automašīnai unikāls identifikācijas numurs, ar kura palīdzību iespējams uzzināt transportlīdzekļa vēstures ierakstus. Lietoti auto var būt bijuši avārijās vai zagti. VIN numurs palīdzēs uzzināt arī auto nobraukuma datus, īpašnieku skaitu un citu informāciju;
● Veic testa braucienu, lai pārliecinātos, ka visi tehniskie mezgli darbojas labi. Lietoti auto ar dīvainiem trokšņiem dzinējā, ātrumkārbā un balstiekārtā var nozīmēt gan nelielus, gan ievērojamus bojājumus. Ja kaut kas šķiet aizdomīgs, veic pārbaudi servisā pirms izteikt piedāvājumu.

Visdrošāk tomēr lietotu automašīnu iegādāties pie pieredzējušiem tirgotājiem. Viens no uzticamiem saloniem, kuru specialitāte jau gandrīz 20 gadus ir lietotu auto tirdzniecība Rīgā un tās apkārtnē ir BRC Autocentrs. Ienāc uzņēmuma mājaslapā un iepazīsties!