Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Riepu apzīmējumi – kādu informāciju tie sniedz?

Redakcija
Redakcija

Riepas ir viens no svarīgākajiem auto elementiem, kas atbild par komfortu un drošību, tādēļ tās jāizvēlas ļoti rūpīgi. Mūsdienās pieejamas daudz un dažāda veida riepas, un plašā izvēle var pamatīgi apgrūtināt piemērotāko riepu izvēli. Lai spētu izvēlēties riepas, kuras ne vien der pēc izmēra, bet arī nodrošina labāko auto veiktspēju un ērtību pasažieriem, vajadzētu zināt, ko nozīmē riepu apzīmējumi. Šī raksta turpinājumā stāstām, kā tie nolasāmi un kādu informāciju tie sniedz!

Kā nolasāmi riepu apzīmējumi?

Cilvēkam, kas neorientējas auto pasaulē, riepu apzīmējumi var izskatīties haotiski un ļoti nesaprotami, taču realitātē, ja ir zināms, kā tos nolasīt, tos saprast ir pavisam vienkārši. Riepu apzīmējumi sastāv no sakārtotas burtu un ciparu kombinācijas, piemēram, 205 / 55R / 17 / 91V. Šī kombinācija sastāv no četrām daļām, un katrs elements šajā kombinācijā sniedz vērtīgu informāciju par konkrētās riepas īpašībām:

● 205 - apzīmē riepu platumu. Tiek izteikts milimetros no viena sāna līdz otram. Šajā gadījumā riepas platums ir 205 mm (20,5 cm).
● 55R - apzīmē riepu profila augstumu. Tiek izteikts procentos attiecībā pret riepas platumu. Šajā gadījumā riepas profila augstums ir 55%. Savukārt burts R apzīmē riepas uzbūvi (radiālās vai diagonālās). Šajā gadījumā riepa ir radiāla jeb riepas kordi novietoti radiāli.
● 17 - apzīmē riepas diska diametru. Tiek izteikts collās. Šajā gadījumā riepas diska diametrs ir 17 collas.
● 91V - apzīmē riepu kravnesības indeksu jeb katras riepas maksimālo pieļaujamo noslogojumu kilogramos. Kravnesības indekss ir tikai apzīmējums, kur viena vērtība atbilst 15-20 kg. Šajā gadījumā riepas kravnesība ir 615 kg. Savukārt burts V apzīmē riepas ātruma indeksu . Šajā gadījumā riepa ir droša lietošanai pie ātruma līdz 240 km/h.

Galvenie apzīmējumi – riepas platums, augstums un diametrs

Lai būtu drošs, ka izvēlētā riepa derēs Jūsu auto, galvenie apzīmējumi, kas jāņem vērā, ir riepas platums, augstuma un diametrs. To, kā nolasīt šos riepu apzīmējumus, esam paskaidrojuši augstāk, tādēļ šeit stāstām sīkāk par katru no apzīmējumiem:

● Riepas platums. Šis faktors ir viens no galvenajiem, kas ietekmē riepu cenu, kā arī vairākas citas riepu īpašības, piemēram, saķērienu ar ceļa virsmu, trokšņu līmeni, braukšanas komfortu un auto vizuālo izskatu. Tiek uzskatīts, ka no riepas platuma atkarīga drošība - ja riepa ir platāka, tā nodrošina lielāku saķeri ar ceļa virsmu.
● Riepas augstums. Šis faktors ietekmē šasijas augstumu un smaguma centru. Ja riepas augstums ir nepiemērots, var tikt bojāta auto piekares sistēma, kā arī pašas riepas. Tāpat nepiemērots riepas augstums var radīt neprecīzu spidometra rādījumu.
● Riepas diametrs. Šis faktors ietekmē riepas svaru, paātrinājumu, auto stabilitāti un kravnesību. Jo lielāks riepas diametrs, jo lēnāks auto paātrinājums, taču stabilāks auto, lielāka kravnesība un mazāks bremzēšanas attāluma diapazons.
Tas, protams, nenozīmē, ka pārējie riepu apzīmējumi nav svarīgi - tie joprojām jāņem vērā, lai spētu izvēlēties savam auto piemērotākās un labākās riepas. Galu galā, viena un tā paša auto pielietojums var būt atšķirīgs, savukārt riepu apzīmējumi sniedz iespēju pielāgot riepas ikdienas vajadzībām.

Riepas ātrums un slodze

Riepas ātruma indekss (uz riepas apzīmēts ar burtu) norāda maksimālo ātrumu, līdz kuram pārvietošanās ar konkrētajām riepām ir droša. Jāņem vērā, ka šis indekss attiecas uz ideāliem braukšanas apstākļiem, t.sk. sausu ceļa seguma virsmu.

Riepu ātruma koeficients tiek noteikts speciālos testos.
● L - 120 km/h
● M - 130 km/h
● N - 140 km/h
● P - 150 km/h
● Q - 160 km/h
● R - 170 km/h
● S - 180 km/h utt.
Savukārt riepas kravnesības indekss jeb slodze (uz riepas apzīmēts ar 2-3 cipariem pirms ātruma indeksa) norāda maksimālo svaru, ko iztur riepa ar pareizu gaisa spiedienu. Kā jau augstāk minējām, viena vērtība atbilst 15-20 kg. Uz riepas var būt arī apzīmējums XL jeb extra load, kas norāda, ka riepa spēj izturēt lielāku svaru nekā standarta riepa tādā pašā izmērā.

Riepas uzbūve un izcelsme

Riepa tiek veidota no kordu slāņiem - tiek nošķirtas diagonālās riepas, kurām kordu slāņi viens otram pārklājas 55 grādu leņķī (uz riepas apzīmētas ar burtiem B vai D) un radiālās riepas, kurām kordu slāņi ir perpendikulāri riepas rotācijas asij (uz riepas apzīmētas ar burtu R).

Savukārt informācija par riepas ražotāju jeb riepas izcelsme uz riepām netiek īpaši apzīmēta - tā norādīta kā pilns valsts nosaukums. Piemēram, Made in Italy nozīmē, ka riepas ražotas Itālijā.

Riepas protektora nodiluma indikators

Riepas protektora nodiluma indikators jeb TREADWEAR (uz riepas apzīmēts ar trīsciparu skaitli) norāda, cik izturīga riepa ir pret nodilumu. Jo augstāks skaitlis, jo ilgāk riepa kalpos - visbiežāk protektora nodilums tiek izteikts ar 100.

Apzīmējumi uz auto riepām norāda, vai riepas ir piemērotas Jūsu auto, taču neaizmirstiet, ka, lai tās kalpotu ilgāk, par tām arī jārūpējas! Piemēram, regulāri jāpārbauda, vai auto riepu spiediens ir normā. Tāpat pirms došanās ceļā neaizmirstiet pārbaudīt, vai Jūsu auto ir derīga apdrošināšanas polise - OCTA polise internetā ātri un ērti pieejama Polisubanka.lv. Vēlam patīkamu un drošu ceļu!