Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kā iegādāties lietotu automašīnu? 6 noderīgi padomi

Redakcija
Redakcija

Automašīna mūsdienās vairāk ir dzīves nepieciešamība, nevis ekstra, tādēļ daudziem laiku pa laikam aktuāla jauna spēkrata iegāde. Ikviens vēlas uzticamu un ērtu auto, tādēļ tā izvēle un iegāde ir ļoti atbildīgs process - īpaši, ja plānots iegādāties lietotu, nevis jaunu auto. Kam pievērst uzmanību, iegādājoties lietotu automašīnu? Par to vairāk raksta turpinājumā!

Aprēķiniet plānotās izmaksas

Jebkura lielāka pirkuma veikšana sākas ar finansiālo iespēju izvērtēšanu. Zinot auto iegādei atvēlēto budžetu, varēsiet samērot vēlmes ar iespējām.

Rēķinieties, ka auto cena nav vienīgās ar tā iegādi saistītās izmaksas, jo savu daļu prasīs arī transportlīdzekļa pārrakstīšana, apdrošināšana un citas birokrātiskas lietas.

Lietotas automašīnas iegādājamas arī par salīdzinoši zemu cenu, tomēr jārēķinās, ka lētiem auto parasti ir sliktāks tehniskais stāvoklis, tādēļ vēlāk tajā būs jāiegulda vairāk. Līdz ar to gudrāk ir dot priekšroku labākam un jaunākam auto – pat, ja tas sākotnēji izmaksā vairāk, tomēr šis ieguldījums pēc tam visdrīzāk atmaksāsies.

Ja auto iegādei vajadzīgs papildu finansējums, noderēt var auto kredīts vai līzings. Vērts uzzināt, kā šīs abas iespējas savstarpēji atšķiras un rūpīgi novērtējiet savas iespējas veikt maksājumus līgumā noteiktajā kārtībā.

Pirms auto iegādes jāizvērtē ne tikai ar tā iegādi saistītie izdevumi, bet arī uzturēšanas izmaksas. Rēķinieties, ka papildus kredīta vai līzinga maksājumam būs jāmaksā gan par degvielu, gan tehnisko apkopi un apdrošināšanu.
Tāpat lietotu auto ik pa laikam būs arī jāremontē, tādēļ budžetā jāietver arī šis aspekts.

Ziniet savas vajadzības

Kad plānotais budžets ir skaidrs, nākamais solis ir saprast savas vajadzības. Kādu auto vēlaties? Un pats galvenais - kāds Jums ir vajadzīgs? Šajā gadījumā vērts domāt ne tikai par šī brīža, bet arī ilgtermiņa vajadzībām.
Piemēram, ja drīzumā plānojat ģimenes pieaugumu, iespējams, jau uzreiz vērts ieguldīt lielākā auto, nekā pēc salīdzinoši neilga laika atkal meklēt jaunu, ietilpīgāku automašīnu.

Izvēlieties uzticamu pārdevēju

Ja savu nākamo spēkratu plānojat iegādāties auto placī, izvēlieties uzticamu un citu autovadītāju atzinīgi novērtētu tirdzniecības vietu. Auto pirkšana no privātpersonas savā ziņā ir riskantāka, jo pārliecināties par pārdevēja godprātību būs sarežģītāk.

Tomēr gan vienā, gan otrā gadījumā ir svarīgi rūpīgi novērtēt auto tehnisko stāvokli, nepaļaujoties tikai uz pārdevēja sniegto informāciju.

Pārbaudiet auto vēsturi

Ir skaidrs, ka, izvēloties auto, nedrīkst paļauties tikai uz savu gaumi. Rūpīgi jāizvērtē gan tā atbilstība Jūsu vajadzībām, gan arī tās tehniskais stāvoklis un vēsture.

Latvijā reģistrētu automašīnu var pārbaudīt pēc tās reģistrācijas numura. To iespējams izdarīt gan CSDD, gan Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB). Pieejami arī citi resursi, kur iegūt detalizētus datus par noskatītā auto patieso stāvokli, nobraukumu un citiem būtiskiem aspektiem, kas palīdzēs izdarīt veiksmīgāku izvēli. Ierasti tas ir maksas pakalpojums, taču, protams, ļaus ietaupīt ilgtermiņā.

Dodieties izmēģinājuma braucienā

Noskatīto auto aplūkojiet klātienē, jo spēkrata fotoattēli, kā zināms, var maldināt. Apskates laikā pievērsiet uzmanību virsbūvei, gāzes un bremžu pedāļiem, arī nobraukuma rādījumam. Neaizmirstiet arī pacelt motora pārsegu un novērtēt auto stāvokli zem tā.

Vērts arī auto aizgādāt uz neatkarīgu servisu, lai veiktu diagnostiku tur. Ņemiet vērā - godprātīgs pārdevējs, kam nav nekā slēpjama, tam noteikti piekritīs. Ja tomēr tā nav, ir pamatotas aizdomas, ka spēkrats nav tik labā stāvoklī, kā norādīts sludinājumā.

Un visbeidzot - noteikti dodieties izmēģinājuma braucienā. Arī tas ļaus novērtēt auto stāvokli un saprast, cik droši un ērti jūtaties uz ceļa.

Īstenojiet pareizu auto iegādes procesu

Kad īstais auto izvēlēts, beidzamais solis ir pareizs auto iegādes process. Ja nepieciešams, iepazīstieties ar informāciju par to, kā attālināti ir iespējams pārrakstīt auto.

Īpašu uzmanību pievērsiet arī drošai maksājumu veikšanai, lai izvairītos no iespējamas krāpniecības.

Ņemiet arī vērā, ka, mainoties auto īpašniekam, OCTA polise jāiegādājas no jauna. Un, ja noformējiet auto līzingu, obligāta prasība var būt arī KASKO polise.

Auto iegāde ir aizraujošs, taču atbildīgs process. Ja plānojat lietota auto iegādi, vērtējiet visu rūpīgi un pieņemiet pārdomātus lēmumus.