Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Auto riepu uzglabāšana – kas tev par to jāzina?

Redakcija
Redakcija

Kā Tu uzglabā sava auto riepas? Samestas kaudzītē tumšākajā garāžas nostūrī? Vai varbūt glīti novietotas viena pie otras kaut kur dārza šķūnīša plašumos? Patiesībā neviens no šiem variantiem nav gana piemērots gadījumā, ja vēlies maksimāli izvairīties no riepu formas deformēšanās. Tuvojoties brīdim, kad ziemas riepu nomaiņa pret vasaras riepām kļūst teju vai neizbēgama, konkrētais jautājums pieņemas spēkā un arvien vairāk nomāc bažīgo šoferīšu prātus. Kas ir tās lietas, kas Tev noteikti jāzina par auto riepu uzglabāšanu? Lasi, noskaidro, kā arī pārliecinies, vai Tava auto vasaras riepas, pēc ziemas sezonas uzglabāšanas perioda, nav cietušas nelabvēlīgu uzglabāšanas apstākļu ietekmē.

Trekns ‘’NĒ’’ tiešajiem saules stariem

Sāksim ar pašu svarīgāko, proti, trim būtiskiem klimata faktoriem jeb lielākajiem riepu biediem to skaitā tiešajiem saules stariem, krasām temperatūras izmaiņām un pārlieku augstam mitruma līmenim uzglabāšanas telpās. Ikkatrs no šiem faktoriem ir atbildīgs gan par riepu ārējā veidola bojājumiem, gan to lietošanas efektivitātes mazināšanos, uzsākot jauno braukšanas sezonu.

Runājot par tiešo saules staru ietekmi uz spēkrata riepām, jāteic, ka šis ārējās vides faktors vistiešākajā veidā ir atbildīgs par riepas gumijas izžūšanu, kas savukārt veicina materiāla nekontrolētu plaisāšanu. Saplaisājusi riepu gumija ir sausa un neelastīga, kas būtībā nozīmē to, ka riepa ir pilnībā zaudējusi savas labās braukšanas īpašības. Tātad, lai nodrošinātu esošo ziemas riepu kvalitāti un pataupītu tās lietošanai arī nākamajā sezonā, ir ļoti svarīgi tās novietot pēc iespējas tumšākā, un vēsākā vietā, kur tiešajiem saules stariem praktiski nav iespējams tām piekļūt.

Arī gaisa temperatūras stabiņam ir nozīme

Līdzīgi kā ar tiešajiem saules stariem, arī pārāk augsta gaisa temperatūra nav uzskatāma par īpaši labvēlīgu faktoru pareizai riepu uzglabāšanai. Novietojot riepas vietā, kur vidējā gaisa temperatūra regulāri pārsniedz plus piecpadsmit un vairāk grādus pēc Celsija, nevēlamas izmaiņas riepu struktūrā ir gandrīz nenovēršamas. Šie bojājumi pēcāk var rezultēties pieteikoši bīstamās un pat avārijās situācijas, atrodoties aktīvā satiksmē.

Riepām nepieciešams pastāvīgi sauss klimats

Kas attiecas uz nepiemērotu mitruma līmeni riepu uzglabāšanas telpās, šo problēmu ir itin viegli identificēt. Proti, ja pēc kāda laiciņa pamani, ka riepas jau pārklāj neliela kondensāta kārtiņa, tā ir zīme, ka konkrētā vieta riepu uzglabāšanas vajadzībām nav simtprocentīgi piemērota.

Turklāt, periodiska atbrīvošanās no uz riepu virsmām uzkrājušās mitruma kārtiņas, arī nav tā pati labākā ideja – nereti šis ūdens jau ir paspējis iekļūt riepu porās, tādējādi sagraujot riepu saistošās šķiedras. Ņem vērā, ka auto riepām galvenokārt ir nepieciešams pastāvīgi sauss klimats un atrašanās pietiekoši noslēgtās telpās – jo mazāka iespēja tajās iekļūt mitrumam, jo labāk!

Sakraut, pakarināt vai, kā citādi novietot?

Par līdzvērtīgi būtisku elementu atbilstošai riepu uzglabāšanai tiek uzskatīts arī veids, kādā šīs riepas tiek novietotas. Šeit svarīgi saprast, kā riepas tiks uzglabātas, proti, ar vai bez diskiem. Gadījumā, ja esi nolēmis diskus neatdalīt no auto riepām, Tev jāatceras sekojošais:

● Riepas ar diskiem var karināt, taču tām obligāti jāatrodas horizontālā stāvoklī;
● Šādas riepas var uzglabāt arī kaudzītē –Tavs uzdevums ir tās ik pa laikam pagriezt otrādi,
lai izvairītos no jebkādu nevajadzīgu deformāciju veidošanās;
● Nekādā gadījumā neuzglabā riepas vertikālā pozīcijā – tas izraisīs riepas apakšdaļas saplakšanu.

Turklāt, šoferīšiem, kas iecerējuši riepas uzglabāt bez diskiem, par labu nāks zemāk uzskaitītie ekspertu ieteikumi:

●Riepas bez diskiem nekādā gadījumā nedrīkst glabāt karājoties gaisā, kā arī uzglabāt tās horizontālā veidā;
●Šādas riepas būtu vēlams novietot tikai un vienīgi vertikālā stāvoklī, regulāri nodrošinot to pozīciju maiņu, lai izvairītos no riepu ieliekšanās.

Kad riepām vieta atrasta, laiks apdrošināt auto

Tik pat svarīga kā atbilstošas uzglabāšanas vietas nodrošināšana Tava auto riepām ir obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļa apdrošināšanas polises iegāde vai tās atjaunošana Tavam transportlīdzeklim. Īpaši izdevīgu piedāvājumu medniekiem iesakam ielūkoties labāko polišu cenu salīdzināšanas portālā Polisubanka.lv. Ej uz (OCTA salīdzini) un iegādājies vai atjauno savu OCTA polisi, neizejot no mājas! Ērti, ātri un vienkārši!