Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Jauno automašīnu zādzību skaits pieaug; izstrādā virtuālu auto zādzību riska kalkulatoru

Redakcija
Redakcija

Otrdien, 4. jūlijā, apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) un SIA “Autonams” prezentēja virtuālo auto zādzību riska kalkulatoru, kas izstrādāts, balstoties uz aktuālajiem automašīnu zādzību un apzagšanas datiem. Turpmāk ikvienam interesentam un auto īpašniekiem virtuāli būs iespēja vien dažu sekunžu laikā noskaidrot sava spēkrata zādzības un apzagšanas risku.

“Diemžēl zādzību tendences mainās daudz ātrāk nekā sabiedrības informētība par tām, tāpēc, lai brīdinātu un pievērstu automašīnu īpašnieku uzmanību aktuālajām tendencēm, radījām auto zādzību riska kalkulatoru,” komentējot izstrādāto virtuālo risinājumu, stāsta Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Lai gan kopējais automašīnu zādzību skaits šogad valstī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, palicis teju nemainīgs, nozares eksperti atzīst – zādzību tendences ir būtiski mainījušās. K. Liecinieks skaidro, ka “šī gada pirmajā pusgadā transportlīdzekļu, kas jaunāki par 2012. gadu, zādzību skaits palielinājies divas reizes, un zagtāko spēkratu sarakstam pievienojušies arī tādi auto modeļi, kas vēl pirms dažiem gadiem to īpašniekiem šķita gana droši, piemēram, “Hyundai”, “Kia”, “Nissan”, “Subaru” un citi. Turklāt, kā liecina BALTA un SIA “Autonams” šī gada dati, 88% no visām jaunākās paaudzes nozagtajām automašīnām bija aprīkotas ar bezatslēgu iedarbināšanas sistēmu “Keyless Go””.

Auto zādzību riska kalkulators veidots, balstoties uz aktuālajiem Valsts policijas datiem, kā arī apdrošināšanas sabiedrības BALTA un SIA “Autonams” ekspertu novērojumiem par automašīnu zādzību un apzagšanas tendencēm Latvijā. Vienlaikus BALTA un SIA “Autonams” eksperti norāda, ka auto īpašniekiem nevajadzētu pilnībā paļauties uz virtuālā kalkulatora rezultātiem par zemo auto zādzības risku.

“Ikvienam autovadītājam ir jārūpējas par sava spēkrata drošību neatkarīgi no tā, cik pieprasīts tas ir zagļu vidū. Piemēram, nevienu spēkratu nav ieteicams novietot nomaļās vietās, neapsargātās teritorijās un daudzdzīvokļu māju pagalmos, labāk izvēlēties apsargātas autostāvvietas – tā ir daudz drošāk. Lai arī rūpnīcā uzstādītās pretaizdzīšanas sistēmas ir šķietami drošas, tās ir standartizētas, un auto zagļi to izmanto. Līdz ar to rekomendējams automašīnai uzstādīt papildu pretaizdzīšanas sistēmu,” atgādina Edvīns Panders, SIA “Autonams” valdes loceklis.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem šī gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 419 automašīnu zādzības, no kurām 157 gadījumos auto ir atrasti. Lai gan kopējais zādzību skaits ir teju tāds pats kā pērn attiecīgajā periodā, Valsts policijas dati liecina, ka ievērojami palielinājies jauno automašīnu zādzību skaits – divas reizes. Ja pērn pirmajā pusgadā tika reģistrēti 54 gadījumi, kad nozagti auto, kas nav vecāki par sešiem gadiem, tad šogad garnadžu rokās nokļuvuši jau 110 jaunākās paaudzes spēkrati.

Valsts policijā uzsver, ka pēdējā laikā vērojams tieši jauno automašīnu zādzību skaita pieaugums, bet zog arī citas dažāda vecuma automašīnas. Jebkuram īpašniekam ir jādomā par sava spēkrata drošību, tādējādi Valsts policija absolūti atbalsta labas gribas iniciatīvas, kas vērstas īpašuma drošībai.

Tāpat jauno automašīnu zādzību skaita straujais kāpums ir galvenais iemesls arī strauji pieaugušajām apdrošināšanas atlīdzībām – pērn pirmajā pusgadā atlīdzībās par nozagtajiem transportlīdzekļiem apdrošinātājs BALTA atlīdzībās izmaksāja 465 tūkstošus eiro, savukārt šogad atlīdzību apjoms palielinājies teju trīs reizes, sasniedzot 1,27 miljonus eiro.

“Lai gan bezatslēgu iedarbināšanas sistēma “Keyless Go” ir mūsdienīgs tehnoloģijas jaunievedums, kas ir ļoti ērts lietotājam, tomēr ir redzams, ka šobrīd autozagļi izmanto šīs sistēmas “vājumu”. Izmantojot modernākos tehnoloģiju risinājumus, vairs nav nepieciešams fiziski uzlauzt automašīnu, lai to nozagtu. Lai netraucēti iekļūtu automašīnā un to iedarbinātu, autozagļiem pietiek ar attālināti notvertu un pārraidītu atslēgas signālu, kas ir iespējams pat caur ēkas sienu un aizvērtām durvīm. Automašīnas zādzībai, kas aprīkota tikai ar šo sistēmu, nepieciešama vien nepilna minūte,” skaidro E. Panders.

Virtuālais auto zādzību riska kalkulators būs pieejams BALTA un SIA “Autonams” mājaslapā, kā arī sociālajos tīklos. Lai kalkulators nezaudētu savu aktualitāti, datu atjaunošana notiks vismaz reizi ceturksnī.

“Keyless Go” ir vispārējs apzīmējums sistēmai, kas autovadītājam ļauj ērti iekļūt automašīnas salonā un iedarbināt motoru ar automašīnas panelī integrētu “Start & Stop” pogu, neizņemot automašīnas aizdedzes atslēgas un/vai signalizācijas pultis no savas kabatas vai somas.