Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Cik izmaksā auto apdrošināšana?

Redakcija
Redakcija

Ikvienam automašīnas īpašniekam der zināt, ka ar transportlīdzekļa iegādes brīdi izdevumi nebeidzas. Vecās izmaksas nomaina jaunas. Piemēram, maksājam par degvielu, mašīnas remontu, tehnisko apskati, nodokļiem, tehnisko apskati, riepu nomaiņu, kā arī apdrošināšanu. Nebūs melots, ja teiksim, ka, aplūkojot iepriekš minētās kategorijas, kopumā izdevumu ir diezgan daudz, un kopā tie veido salīdzinoši lielu summu. Nav pārsteigums, ka cilvēki labprāt šīs izmaksas samazinātu. Taču, vai ir iespējams maksāt mazāk par apdrošināšanu?

OCTA polise jeb transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana ir nepieciešama ikvienam sauszemes transportlīdzeklim, kas piedalās satiksmē. Šī apdrošināšana atlīdzina zaudējumus, kas būs radušies trešās personas veselībai vai mantai, kā arī videi, Tevis izraisīta negadījuma rezultātā. Ir jāņem vērā, ka Tev radušies zaudējumi, piemēram, par auto remontu vai ārstēšanos, netiks atmaksāti.

OCTA polise ir obligāta, un braukšana bez tās transportlīdzekļa šoferim var beigties ar 85 līdz 120 eiro sodu, kā arī diviem soda punktiem. Savukārt, ja transportlīdzeklis ir piederīgs uzņēmumam, kura vadītājs devis rīkojums braukt bez OCTA polises, par auto ekspluatāciju atbildīgā persona var saņemt sodu no 280 līdz pat 430 eiro.

Cik izmaksā obligātā auto apdrošināšana?

Plānojot budžetu, automašīnu īpašniekiem ir jāpievērš uzmanība tam, cik viņu transportlīdzeklim izmaksās OCTA polises iegāde, jo katram auto tā var atšķirties. Lai noskaidrotu, cik maksā OCTA Tavam transportlīdzeklim, iesakām ienākt mājas lapā Octas.lv un izmantot ērto OCTA kalkulatoru, kas pāris sekunžu laikā pēc vajadzīgās informācijas ievadīšanas sniegs Tev OCTA polises piedāvājumu par īpaši izdevīgu cenu. Turpat arī to varēsi apmaksāt, un dažās sekundēs transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās apdrošināšanas polise būs iegādāta, lai Tu varētu turpināt ceļu.

Kā veidojas OCTA cena, un kā samazināt izdevumus par apdrošināšanu?

Ir dažādi faktori, kas ietekmē to, cik maksājam par OCTA polisi. Svarīgākie no tiem ir:
• Periods, uz kuru iegādājies apdrošināšanu – OCTA darbības termiņi ir dažādi – 3, 6, 9 un 12 mēneši. Izdevīgāk par polisi maksāsi, izvēloties ilgāku darbības termiņu.
• Transportlīdzekļa tips – bieži vien OCTA polise kravas automašīnām vai autobusam mēdz maksāt vairāk tādējādi, apdrošinot vieglo auto, varēsi ietaupīt.
• Transportlīdzekļa vecums – ņemot vērā to, ka vecāki transportlīdzekļu modeļi saistās ar dažādiem drošības riskiem savukārt jaunākas mašīnas ir aprīkotas ar sistēmām un sensoriem, kas palīdz izvairīties no negadījumiem, OCTA polise jaunākam modelim izmaksās lētāk.
• Transportlīdzekļa pilna masa – dažkārt apdrošinātāji ņem vērā arī šo faktoru, aprēķinot smagākiem auto lielāku apdrošināšanas prēmiju.
• Vieta, kur transportlīdzeklis reģistrēts – tā kā lielākās pilsētās, piemēram, Rīgā vai Liepājā satiksme ir intensīvāka nekā mazās pilsētiņās vai ciemos, arī negadījumu risks ir augstāks. Līdz ar to, reģistrējot mašīnu pilsētā, var nākties rēķināties ar lielākiem izdevumiem.
• Transportlīdzekļa izmantošanas nolūks – ja mašīna tiek izmantota ne tikai ikdienas lietošanai, bet arī, piemēram, pasažieru vai kravas pārvadāšanai, OCTA cenas būs augstāka.
• Transportlīdzekļa īpašnieka juridiskais statuss – juridiskām personām maksa par OCTA var būt augstāka, jo tiek pieņemts, ka uzņēmumu rīcībā esošo auto tiek izmantoti intensīvāk nekā fizisko personu transportlīdzekļi.
• Bonus-Malus klase – viens no svarīgākajiem faktoriem, kas nosaka, cik maksājam par OCTA polisi. Kopumā šajā sistēmā ir 17 klases un reizi gadā tās tiek pārrēķinātas, piešķirot transportlīdzekļa īpašniekam augstāku vai zemāku klasi. Izraisot negadījumus un neapdrošinot automašīnu, pietiekami daudz dienu gadā, klase var pazemināties un attiecīgi OCTA būs dārgāka. Savukārt zemāka riska šoferi, kas negadījumus neizraisa un regulāri pērk apdrošināšanu, par polisi maksā mazāk un saņem augstāku Bonus-Malus klasi.

     [+] [-]

, 2020-07-07 00:35, pirms 4 gadiem
Tas ļoti atkarīgs no auto markas un izlaiduma gada. Man teiksim 6 gadus vecai mašīnai Octa izmaksāja 120 eiro. Ja vēlies uzzināt savas Octas izmaksas ieej https://www.manapolise.lv/