Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:330, Did:0, useCase: 3


5 hormoni, kas cilvēku padara laimīgāku un kā tos aktivizēt

Redakcija
Redakcija

Jūtas, ko piedzīvojam, ir nekas cits, kā vien ķīmiskas reakcijas ķermenī. Katra emocija ir noteiktu hormonu aktivizēšanās ķermenī. Daži hormoni ir atbildīgi par labām izjūtām, citi – par sliktām. Svarīgs jautājums zinātnē šobrīd ir, vai noteikti hormoni var mūs padarīt laimīgus, ja ķermenī jau aktivizējušies tie, kas atbild par trauksmi?

Piemērs – ja kāds ir sakāvies ar labāko draugu, šis cilvēks, protams, jūtas slikti. Taču, iespējams, noteiktu hormonu aktivizēšanās varētu ļaut šim pašam cilvēkam atkal izjust laimi. Daži hormoni patiesi dara mūs laimīgus, un te ir veidi kā tos aktivizēt vai uzņemt! Izmēģiniet!

Seratonīns – to dēvē arī par laimes hormonu. Saratonīns regulē garastāvokli, novērš depresiju un padara priecīgu. To var aktivizēt, esot tiešā saskarē ar saules stariem un ēdot pārtiku, kas bagāta ar karbohidrātiem, kā arī nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm.

Endorfīns mazina trauksmi un jutību pret sāpēm. Pastiprināti izdalās, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm.

Dopamīns palīdz mazināt trauksmi. Tā trūkums var būt koncentrēšanās problēmu cēlonis, kā arī rosināt sliktu garastāvokli. Dopamīna izdalīšanos aktivizē ar proteīniem bagātas pārtikas uzņemšana.

Feniletamīns ir hormons, kas rada iemīlēšanās izjūtas. Šo hormonu satur kakao pupiņas, tādēļ, ja vēlies justies maziet iemīlējies, ēd melno šokolādi!

Grelīns – hormons, kas mazina stresu un lauj izjust dziļa miera stāvokli. Tā kā tas ir augšanas un metabolisma regulētājs, to varam gūt, uzņemot pārtiku saskaņā ar to, ko ķermenis prasa un, galvenais, noteiktā, veselīgā regularitātē.