Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:330, Did:0, useCase: 3


Sarkanvīna diēta

Redakcija
Redakcija

Apgāds Zvaigzne ABC izdevis grāmatu "Sarkanvīna diēta". Vai šī ir kārtējā grāmata par vīnu un vīna lietošanas kultūru? Vai kārtējā krāšņos vākos iesietā grāmata – nodeva modei, kuru ievietot grāmatu plauktā kā skaistu interjera elementu? Uzdrošinos apgalvot – nē. "Sarkanvīna diēta" liks mazliet netradicionāli palūkoties uz daudzu gadu garumā uzkrāto pieredzi par veselīga dzīvesveida principiem.

Šī grāmata nekādā gadījumā nav alkohola reklāma. Arī es kā ārsts nemudinu pievērsties aktīvai vīna lietošanai nekontrolētos daudzumos, it īpaši apzinoties, ka alkoholisms ir viena no mūsu sabiedrības nopietnākajām ligām un alkohola lietošana vairāku slimību gadījumā ir stingri noliegta. Tomēr der atcerēties, ka vīns ir vecākais zināmais ārstniecības līdzeklis cilvēces vēsturē (vairāk kā 6000 gadu). Šumeru farmakopejā (vecākajā zināmajā medicīnas mācību grāmatā), kura rakstīta uz māla plāksnītēm, vīns kā zāles pret vairākām kaitēm ir minēts jau 2200 g. pr. Kr..

Grāmatas "Sarkanvīna diēta" autors Rodžers Korders ir farmācijas zinātņu doktors (PhD) un eksperimentālās medicīnas profesors. Vairāk nekā 20 gadu garumā viņš ir veicis pētījumus, studējis citu pētnieku darbus, kā arī publicējis zinātniskus rakstus. Šo grāmatu Rodžers Korders ir veltījis sarkanvīnā esošajai bioloģiski aktīvajai vielai polifenolam (sevišķi procianidīnam) un tā labvēlīgajai iedarbībai uz cilvēka sirds un asinsvadu sistēmu. Grāmatā ir iekļauta būtiska informācija par dažādu pārtikas produktu, piemēram, šokolādes, kakao, tējas, riekstu un dzērveņu labvēlīgo ietekmi uz veselību un mūža ilgumu, kā arī par dažādu sarkanvīna šķirņu atšķirīgajām kvalitatīvajām īpašībām. Vēl jo noderīgāku un ikdienā praktiski izmantojamu grāmatu padara vairāk nekā 50 jaunas ēdienu receptes, kuras var kombinēt ar atbilstošu sarkanvīnu. Mani iepriecināja arī plašais grāmatas tapšanā izmantotās zinātniskās literatūras klāsts, kurš norādīts grāmatas beigās. Vairums izmantotā materiāla ir publicēts starptautiski atzītos zinātniskos žurnālos.

Sarkanvīna diētā autors saprotamā un pārliecinošā veidā parāda, ka labas veselības un ilga mūža recepte ir veselīga dzīvesveida stūrakmeņu – sabalansēta, daudzpusīga uztura, regulāru fizisko aktivitāšu – un kvalitatīva sarkanvīna sinerģija.

Grāmata būs saistoša lasāmviela visiem veselīga dzīvesveida piekritējiem – kā atturībniekiem, tā dzīves baudītājiem.

Kardiologs Ainārs Rudzītis