Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:330, Did:0, useCase: 3


13 satriecoši fakti par svara zaudēšanu

Vai Jūs zināt visu par lieko svaru?

Līdz šim mēs uzskatījām, ka varam zaudēt svaru, ja ēdam mazāk un vingrojam vairāk. Tomēr zinātnieki ir atklājuši, ka gēni, sagrautais hormonālais līdzsvars un pat daži vīrusu veidi spēj būtiski ietekmēt mūsu ķermeņa svaru. Uzziniet jaunākos faktus par korpulenci un slaidumu.

Korpulence ir pārmantota

Cilvēkiem ir vairāki gēnu veidi, kas izraisa korpulenci. Tie, kam ir dubults FTO gēns, ko sauc par „korpulences gēnu”, ir par 60% lielākas iespējas kļūt resniem. Bet iedzimtība, liekā svara problēmu gadījumā, nenozīmē nebeidzamas diētas mūža garumā. Regulāra vingrošana samazina korpulences risku.

Dažiem cilvēkiem ir vairāk tauku šūnu

Dažiem cilvēkiem ir divas reizes vairāk tauku šūnu, nekā citiem. Tauku šūnas rodas bērnībā un to skaits nostabilizējas pusaudžu gados. Ir labāk, ja ir daudz mazu tauku šūnu, nekā maz lielo, kuras pilnas ar taukiem. Diemžēl, tauku šūnu skaitu nevar ietekmēt, bet Jūs varat tās saglabāt mazas. Izlasiet turpinājumu un Jūs uzzināsiet kā to izdarīt.

Jūs pats varat ietekmēt gremošanas darbību

Zinātnieku grupa ir pārliecināti, ka pat 5 liekie kilogrami spēj palēnināt vielmaiņu. Tas nozīmē, ka jo lielāks būs mūsu svara pieaugums, jo grūtāk būs to zaudēt. Tieši tādēļ ideāla svara iegūšanai, ļoti svarīga ir vingrošana.

Ir pierādīts, ka stress padara resnāku

Ir pierādīts, ka stresa situācijas palielina kāri pēc našķiem, produktiem, kas ir bagāti ar ogļhidrātiem, jo tādā veidā tiek samazināti stresa hormoni, un, protams, palielinās lieko tauku uzkrāšanās organismā. Šādā gadījumā, paralēli vingrošanai, Jums jāatrod laiks, ko veltīt lietām, kas padara Jūs laimīgus (grāmatām, ģimenei…).

Viss sākas jau grūtniecības laikā

Tieši tāpat kā smēķēšana un alkohols, neveselīgs ēdiens, kas ir bagāts ar cukuru un taukiem, kaitē mazulim. Ir pierādīts, ka bērniem ar identisku ģenētisko mantojumu ir atšķirības svarā, atkarībā no tā, ko mamma grūtniecības laikā ir ēdusi, kā arī vai šī ēdiena sastāvā ir bijis iekļauts neveselīgs ēdiens.

Jo vairāk guļat, jo mazāk kilogramu

Miega trūkums sagrauj hormonālo līdzsvaru, īpaši leptīnu, kas līdzsvaro sāta sajūtu, un grelīnu, kas līdzsvaro izsalkuma sajūtu. Pietiekams miega daudzums dod mums sāta sajūtu un tas ir vieglākais un lētākais veids svara zaudēšanas procesā.

Arī partnera svaram ir nozīme

Cilvēki, kuriem ir partneris ar liekā svara problēmām, paši drīz sāks kļūt korpulentāki, un otrādi. Ja Jūsu partneris zaudē svaru, agrāk vai vēlāk Jūs sākat domāt par daudz kustīgāku un enerģiskāku ķermeni. Zinātnieki saka, ka ķermeņa svara svārstības ir lipīgas.

Korpulenci spēj radīt vīrusi

Zinātnieki ir atklājuši, ka adenovīrusi spēj izraisīt korpulenci, jo stumbra šūnas, kas ir kā hameleoni, infekcijas laikā pārvēršas par tauku šūnām.
Vīrusi palielina tauku šūnu skaitu ķermenī, kā arī tauku līmeni šūnās.

Cepumi izraisa īstu atkarību

Ēdiens izraisa atkarību. Ne tik lielu kā alkohols un narkotikas, bet ir pierādīts, ka lietojot uzturā tos produktus, kas mums garšo, smadzenes uzsāk darbību tieši tādā pašā veidā kā lietojot narkotikas.

Auss iekaisums ietekmē garšas sajūtu

Viena no teorijām vēsta par faktu, ka vidusauss iekaisums spēj bojāt garšas nervu, kas iet caur vidusausi. Cilvēki, kuriem auss iekaisums ir regulāri, daudz vairāk lieto uzturā treknus ēdienus, jo ir samazināta viņu spēja uztvert taukainumu un saldumu. Dodot priekšroku augļiem, nevis saldumiem, Jūs palīdzēsiet sev cīņā ar lieko svaru.

Antioksidanti palīdz

Brīvie radikāļi, kas ir atrodami saldajās un sāļajās uzkodās, paātrina novecošanos un ātri piesaista liekos kilogramus. Šīs molekulas, kas paātrina oksidāciju, bojā šūnas, kuras pārraida informāciju organismam, ka tas ir paēdis. Saldumu, čipsu un līdzīgu kaitīgajiem ogļhidrātiem bagāto uzkodu vietā izvēlieties augļus un dārzeņus, kuros ir daudz antioksidantu.

Pieņemiet lēmumu attiecībā uz diētu

Aizvien vairāk diētu mēģina mūs pārliecināt, ka tās ir efektīvas, tomēr lielākajā daļā gadījumu, neviena no tām īsti nespēj palīdzēt. Tā vietā, lai aizmirstu par ēdienu vai sāktu skaitīt kalorijas, eksperti mums iesaka piekopt Vidusjūras ēšanas veidu, kā arī brīdina uzturā nelietot industriāli apstrādātus ēdienus. Mainiet savus neveselīgos ēšanas ieradumus un iekļaujiet tik daudz augļus un dārzeņus, cik iespējams.

Esiet labā formā

Slaida figūra nav veselīga dzīvesveida priekšnosacījums. Lai būtu veselīgs, Jums jāvingro vismaz 30 minūtes dienā. Tas nebūt nenozīmē, ka Jums ir jāiesloga sevi sporta zālē uz pusstundu vai jānoskrien šāds laika periods. Sadaliet vingrošanai paredzēto laiku visas dienas garumā un tā vietā, lai izmantotu liftu vai elevatoru, ejiet kājām vai kāpiet pa trepēm.