Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Infrasarkano staru sauna un tās ārstnieciskā iedarbība

Redakcija
Redakcija

Infrasarkano staru sauna un tās ārstnieciskā iedarbība
Infrasarkano staru sauna pieejama <b>Ķermeņa kopšanas studijā "Stars" </b> Brīvības ielā 110, Rīgā (uz Brīvības un Artilērijas ielu stūra)

Mēs jau sen zinām par siltuma labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu. Ārstnieciski profilaktiskās sildīšanas metodes un to realizēšanas veidi vienmēr dalījušies divās daļās: slimā orgāna lokālā sildīšana (reflektori, kausētais vasks, UVČ un citi); organisma totālā (vispārējā) sildīšana (saunas, krievu pirtis, latviešu pirtis utt).

Infrasarkanās saunas rašanās vēsture

Slimā orgāna lokālās sildīšanas laikā siltums iedarbojas dziļi, bet ļoti mazā platībā. Savukārt totālās sildīšanas laikā uzsilst tikai organisma virskārta, kas nedod vēlamo profilaktisko un ārstniecisko efektu. Japāņu ārsts Tadaši Išikava (Dr. Tadashi Ishikawa) 60. gados izvirzīja sev mērķi panākt organisma dziļāko audu sasilšanu organisma totālās sildīšanas laikā. Sadarbojoties ar Fuji Medical‘s R&D department, ārsts patentēja speciālus cirkonija keramikas sildelementus ISS, kuri izstaroja infrasarkanā siltuma vidēja diapazona viļņus 2 - 5,6 mikronu garumā. Šāda garuma viļņi iekļūst cilvēka organismā 4 cm dziļumā, izraisot ļoti spēcīgu un pozitīvu reakciju. Ilgus gadus eksperimentējot, dr. T. Išikava ir izstrādājis ieteikumus pareizai ISS lietošanai. Izmantojot eksperimentu rezultātus, doktors ir izveidojis infrasarkanā starojuma kabīni (turpmāk ISSK), kurā ISS izstarotāji ir izvietoti tā, lai sasildītu visu ķermeni, kas savukārt ļauj maksimāli efektīvi izmantot infrasarkano sildelementu labvēlīgo ietekmi uz mūsu organismu.

ISS (infrasarkanā siltuma) iedarbības izpausmes Dr. Išikavas izgudrotās kabīnes darbība balstās uz speciālo cirkonija keramikas sildelementu spēju izstarot dabīgos infrasarkanos (siltuma) starus noteiktā virzienā un diapazonā, kas ir absolūti nekaitīgi. Pateicoties cirkonija keramikas izstarotāju unikālajai konstrukcijai, ISS silda audus 4 cm dziļumā. Tieši šāds dziļums nodrošina optimālu iekšējo orgānu, kaulu, muskuļu apsildi, paātrina asinsriti un citu organisma šķidrumu apriti. Tā rezultātā uzlabojas orgānu apgāde ar skābekli, paātrinās vielmaiņa, kas savukārt pastiprina organisma imūnsistēmas darbību. Tā kā intensīva ķermeņa siltumapstrāde notiek tiešā siltumstaru iedarbībā, ķermenis pastiprināti svīst salīdzinoši zemā apkārtējā gaisa temperatūrā - 40 – 60 °C. Sviedri, izdaloties šādā temperatūrā, satur 80% ūdens un 20% cietvielu - taukus, holesterīnu, toksīnus, skābes utt. (salīdzināšanai – sviedri, kas izdalās, karsējoties saunā, satur 95% ūdens un tikai 5% cietvielas). Sviedri mainās ne tikai kvalitatīvi, bet arī kvantitatīvi, t.i., sviedri, karsējoties ISSK, izdalās vairāk, nekā karsējoties to pašu laiku saunā 110 °C temperatūrā. Dabīgais svīšanas process ķermenim patīkamā temperatūrā garantē ādas maksimālu attīrīšanos un atjaunināšanos. Turklāt ķermeņa temperatūra infrasarkanajā kabīnē paaugstinās līdz 38,5 °C, tādā veidā imitējot organisma reakciju uz infekciju, kas veicina slimību izraisošo baktēriju un vīrusu bojāeju.

ISS ārstnieciskā iedarbība Bez dr. Išikavas ISSK iedarbību pētīja arī ASV un Ķīnas ISS pētījumu laboratorijas. Salīdzinot iegūtos datus, zinātnieki vienprātīgi atzina, ka ISSK ir efektīvs profilaktisks un ārstejošs rezultāts tālākminētajos gadījumos.

1. Sirds-asinsvadu sistēmas darbības traucējumi
Regulāras infrasarkanas procedūras ļauj samazināt holesterola līmeni asinīs, bet tas savukārt samazina risku saslimt ar sirds slimībām, kā arī pazemina augstu asinsspiedienu. Kļūst mazākas vēnu varikozās paplašināšanās sekas.

2. Nieru darbības traucējumi
Spēcīga svīšana atbrīvo ķermeni no toksīniem un sārņiem, tādā veidā mazinot slodzi nierēm. Tas palīdz mazināt problēmas, kas ir saistītas ar nieru darbības traucējumiem (piemeram, potīšu piepamšana).

3. Asinsrites traucējumi
Ifrasarkanie viļņi stimulē asinsrites uzlabošanos, it īpaši kapilāros. Regulāri seansi kļūst par efektīvu līdzekli tādu slimību ārstēšanā kā nepietiekama asinsrite (“aukstas kājas” īpaši raksturīgas veciem cilvēkiem).

4. Muskuļu un locītavu darbības traucējumi
Ir pierādīta labvēlīga infrasarkano viļņu iedarbība uz muskuļiem un kaulu savienojumiem, novēršot tādas problēmas kā krampji, artrīta sāpes, it īpaši plecu joslā. Arī muskuļu sāpes, mēnešreižu sāpes, reimatismu, radikulītu.

5. Ausu, kakla, deguna funkciju traucējumi
Infrasarkanais starojums var tikt izmantots kā terapeitisks līdzeklis vidusauss un kakla hronisko iekaisumu ārstēšanā, kā arī palīdz cīnīties ar deguna asiņošanu.

6. Liekā svara problēmas
Infrasarkanās kabīnes izmantošanā ir palielināts enerģijas patēriņš, kas izraisa svīšanu, sadedzinot kalorijas (no 900 līdz 2400 kalorijām viena seansa laikā). Regulāra kabīnes izmantošana palīdz likvidēt lieko svaru.

7. Celulīta ārstēšana
Celulītu veido ūdens, tauki un organisma dabīgo procesu atkritumi. Tie noslāņojas vairākās kārtās zem ādas, radot celulītu un kosmētiskas problēmas. Infrasarkanā siltuma dziļā iekļūšana organismā palīdz sadalīt celulītu un izvada sviedru veidā.

8. Ādas apdeguma ārstēšana
Ir pierādīts, ka infrasarkanais starojums mazina ādas apdegumu sāpes un palīdz paātrināt jaunās ādas izveidošanos.

9. Nervu sistēmas darbības traucējumi
Infrasarkanās kabīnes seansi nomierinoši iedarbojas uz nervu sistēmu, novēršot bezmiegu, stresu, nervozititāti un nervu tiku.

10. Imūnsistēmas nostiprināšana
Tiek stabilizēta imūnsistēmas darbība, palielinās visa organisma cīņa pret apkārtējās vides nelabvēīgo ietekmi. Stabilizējas vielmaiņa, mazinās anēmija.

11. Pēcoperācijas progresīvā rehabilitācija
Cilvēka organismam piemīt pašatjaunošanās spējas. Atjaunošanās pēc mehāniskiem bojājumiem sastāv no diviem posmiem: “būvmateriālu” piegāde “remontam” bojājumu vietā un pats “remonta” process. Uz vielmaiņas paātrināšanas rēķina šo divu posmu laiks manāmi mazinās, kas noved pie ātrākas brūču, sasitumu, lūzumu dzīšanas, ātrāk plok uzpampumi. Manāmi mazinās rehabilitācijas periods pēc ķirurģiskām operācijām (izņemot mākslīgo implantu gadījumus).

12. Gremošanas traucējumi
Mazinās holicistīts, normalizējas resnās zarnas darbība. Zinātnieki uzskata, ka bez jau minētajām slimībām ISSK regulāra apmeklēšana bremzē audzēju šūnu attīstību, iznīcina dažus hepatīta vīrusa veidus, ārstē distrofiju, samazina hemoroīdus, palielina insulīna daudzumu asinīs cukurslimniekiem, ārstē psoriāzi. Arī neitralizē elektromagnētiskā starojuma kaitīgo iedarbību. ISS iedarbības pētīšana turpinās visā pasaulē, un mēs ceram, ka zinātnieku hipotēze (vēža šūnu iznīcināšana) apstiprināsies.

ISSK loma sportistu sagatavošanā un relaksācijā

ISS iekļūšana muskuļaudos un to sasildīšana ļauj sportistiem sākt treniņus bez iepriekšējās iesildīšanās. Karsēšanās ISSK ātri izvada no muskuļiem treniņu laikā uzkrājušos pienskābi, kas ir pārtrenētības un noguruma simptomu cēlonis. Straujā asinsvadu un limfvadu paplašināšanās izdala zemādas celulīta uzkrājumus, kas ļauj cīņu mākslas speciālistiem mazināt svaru daudz efektīvāk sacensību priekšvakarā. Svīšanas process infrasarkanajā kabīnē prasa no cilvēka organisma lielāku enerģijas patēriņu, kas ir kaloriju “dedzināšana” (30 minūtēs zaudējam no 900 līdz 2400 kaloriju, kas ir līdzvērtīgs 10-15 km skriešanai. Straujā asinsrites palielināšanās uzlabo vielmaiņu, kas vecina muskuļu masas palielināšanu, trenējoties daudz īsāku laiku. Aktīvi izvada no organisma toksiskās vielas bez medikamentu lietošanas. Ļauj samazināt rehabilitācijas periodu pēc sacensībām. Efektīvi remdē traumu sāpes, likvidē muskuļu krampjus. Lielā audu apgāde ar skābekli dod līdzīgu efektu kā “asins dopings”. Bet tas panākams dabīgā veidā.

ISS iedarbības kosmētiskie efekti

1. Āda kļūst svaiga, elastīga un gluda. Notiek maksimāla ādas attīrīšanās, kas uzlabo kosmētisko pasākumu rezultātus. 2. Asins cirkulācijas aktivizēšana, izmantojot ISSK, izraisa ādas poru atvēršanos un paplašināšanos. Svīstot atveras pat gadu desmitiem "snaudušās" poras, tiek aizskalotas vecās atmirušās šūnas. 3. Tiešā muskuļu uzsildīšana pirms masāžas ļauj iztikt bez speciāliem muskuļus karsējošiem krēmiem. 4. Rētas uz ādas kļūst maigākas,ir gadījumi, kad rētas pazūd vispār. 5. ISSK apmekējumi mazina nepatīkamu ādas smaku. 6. Kļūst mazāki celulīta uzkrājumi, ifrasarkanā kabīne - lielisks pielikums jebkurai pretcelulīta programai.

Konstruktīvās īpatnības
ISSK izgatavotas no Kanādas sarkanā ciedra koka un ārēji atgādina parastu drēbju skapi. Iekšpusē aiz sēdvietas, priekšā un apakšā izvietoti pieci infrasarkani sildelementi. Lai nodrošinātu optimālu visa auguma apsildi un taupīgi izmantotu energoresursus, kabīnes izgatavo 90 cm garas, 120 cm platas un 180 cm augstas.

ISSK svarīgākie tehniskie rādītāji:

- īss uzsilšanas laiks – 10 minūtes;
- viena seansa ilgums – 30 minūtes;
- spēcīga svīšana salīdzinoši zemā temperatūrā - 40-60°C;
- vienmērīga siltuma sadale kabīnes iekšpusē;
- efektīva un dziļa auguma sasilšana;
- var izmantot bez vecuma ierobežojuma;
- ļoti augsti konstrukcijas efektivitātes, kvalitātes un drošības rādītāji.

Infrasarkano staru sauna pieejama Ķermeņa kopšanas studijā "Stars" , kas atrodas Brīvības ielā 110, Rīgā (uz Brīvības un Artilērijas ielu stūra)

Tālrunis: 2610 2619
Darba laiks: katru dienu no 9.00 līdz 22.00

Bez infrasarkano staru saunas studija piedāvā arī dažādas ārstnieciskās masāžas, ķermeņa ietīšanas, SPA procedūras sejai, hirudoterapiju un citas procedūras.

Raksta autore Iveta Apškrūma