Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:291, Did:0, useCase: 3


Pareizi izmantojot austrumu, ziemeļu, rietumu enerģijas mēs iegūstam tīru dzīvesprieku

Redakcija
Redakcija

Mezoamerikas indiāņi izmantoja telpas un laika apzīmēšanai vienu un to pašu vārdu. Mēs apvienojām šos jēdzienus tikai 20. gadsimtā. Vēl vairāk, maiji zināja, ka mēs dzīvojam nevis telpā – laikā, bet ceturtās dimensijas laikā. Un tā nav tukša abstrakcija. Finslera matemātikas modelī, ar kuru patreiz strādā RAN fiziķi un matemātiķi Dmitrija Pavlova vadībā, telpas – laika īpatnības ļauj vilkt paralēles tieši ar četrdimensiju laiku.

Atšķirībā no mums maiji nelietoja jēdzienu „četras debess puses”, bet runāja par „četriem debesu stūriem”. Mēs domājam, ka debesu sfērai nekādu stūru nav un nevar būt, bet uz Finslera matemātiku bāzētā pasaules modelī ar Bervalda – Mores metriku novērotājam liktos, ka debesvelvē ir četri īpaši punkti. Kaut kas līdzīgs telpas stūriem. Viņos protams nevar ieskatīties bez teleskopa, kas aizsniedz bezgala tālas visuma nomales, bet visuma ģeometrijas modelī šie stūri pastāv.
Tas vēl nav viss.

Virels

Pēc indiāņu priekšstatiem debesu stūri bija dažādās krāsās. Ziemeļos – melns, rietumos – balts, dienvidos – zils, austrumos – sarkans. Saskaņā ar teiksmām Dievi pasaules stabilizēšanai debesu velves centrā un stūros nolikuši piecus kokus. Centrā - zaļu, ziemeļos – baltu, rietumos – melnu, austrumos – sarkanu, dienvidos – dzeltenu. Tagad mēs saprotam, ka visas šīs krāsas nav izvēlētas nejauši, bet saistītas ar divām pasaules atainojuma metodēm – melnbalto un krāsaino. Tieši sarkanais, zaļais un zilais kā bāzes krāsas spēj atainot visu krāsu gammu mūsdienu foto un video attēlos!!! Katram datordizainerim ir pazīstams „RGB” saīsinājums no angļu red-green-blue. Pie tam zilās un dzeltenās krāsas apvienojums debesu dienvidu stūrī nav nejaušs. Šīs krāsas ir papildinošas viena attiecībā pret otru, un pie krāsu korekcijas veido divus vienas skalas polus. Nelauzīsim galvu, no kurienes Mezoamerikas indiāņiem bija zināšanas nozarēs ar kurām mēs saskārāmies tikai 20. gadsimtā. Mums atliek tikai pieņemt, ka ezotēriskie simboli un teiksmas ir reālu un zinātniski pamatojamu patiesību attainojums. Mēs pat neapjaušam, ka tradīcija gadumijas svētkos rotāt eglīti, saistās ar zaļo koku pasaules centrā.

Enerģiju krusti

Savas dzīves laikā mēs visi atrodamies zem enerģiju krusta.
Ko mēs redzam uzlūkojot auseklīti, kā ģeometrisku figūru (bez latviskās tradīcijas zemteksta). Mēs redzam četras bultiņas, kas tiecas uz vienotu centru. Ausekļa figūru attēlo enerģijas, kas strukturē mūsu realitāti jeb materiālo pasauli. Tās nosacīti var dēvēt par austrumu, ziemeļu, rietumu un dienvidu enerģijām. No dienvidiem plūst radītāja enerģija, visuma dvaša, teiksmainais dzīvības ūdens. No ziemeļiem plūst visumu strukturējošā enerģija, tā veido un iznīcina formas, tā sasaistās ar nāves ūdens funkcijām. No austrumiem plūst laika enerģija caur kuru lietas ienāk pasaulē. Bet rietumos mīt telpas enerģija, kas rada tēlus un veido dzīves noformējumu. Mēs atrodamies krusta centrā. Tur, kur enerģija krustojas ar laiku un rada formas, kas izplatās telpā.

Mēs stāvam krusta centrā un mums kā mikrokosmam ir savi debesu stūri. Ziemeļi vienmēr atradīsies mums priekšā, lai kā mēs nepagrieztos. Dienvidi vienmēr būs aiz muguras, austrumi – labajā pusē, rietumi – kreisajā. Debesu stūros novietotas četras uztveres antenas (savdabīgi tranzistori, caur kuriem mēs apstrādājam vides enerģijas un interpretējam tās).

Patiesībā mēs esam samērā vienkārši. Mūsu vēlmju vektoru nosaka mūsu emociju jeb izjūtu gamma, kas veidojas no četriem galvenajām pamatkomandām – dusmas, bailes, skumjas un prieks. Tās ir kā četras pamatkrāsas, kuras sajaucot dažādās proporcijās var uzgleznot jebkuru gleznu. Visas uztveres antenas ieslēdzas tādā secībā, kāda attēlota zīmējumā. Dusmām vienmēr seko bailes, bailēm – žēlums pret sevi. Negatīvas emocijas savukārt izraisa jaunas dusmas. Atcerieties, ja cilvēks netransformē primitīvās enerģijas izpausmes, dzīvesprieku viņš nesaņem. Pirmās trīs pamatemocijas caur apziņas spēku var transformēt citā kvalitātē. Prieks ir rezultāts. Maksa par labi veiktu transformācijas procesu. Prieks ir potenciāla emocija un pats no sevis tas dzimst tikai bērnībā, kad apziņas laukā vēl ir daudz brīvas energijas. Prieks ir energijas ekvivalents, bet dzīves gaitā mēs tērējam to pieredzes iegūšanai. Brīvas energijas paliek krietni mazāk un lai iegūtu to no vaļā Visuma mums nākas apslāpēt dusmas, pārvarēt bailes un transformēt skumjas. Ideālā variantām šim aplim jābūt šādam.

1.Iedzimtā agresija palīdz izvirzīt mērķi un dod cīņassparu.

2. Balstoties uz vēlmi uzvarēt mēs pārvaram bailes un spējam konstruktīvi mijiedarboties ar vidi.

3. Pēc efektīvas mijiedarbības ar citām formām mēs sajūtam, ka esam mainījušies uz labo pusi. Mēs labāk izprotam pasauli un savu vietu tajā.

4. No pozitīvām emocijām mēs iegūstam enerģiju. Prieku, kurš tiecas pārvērsties jaunā radošajā potenciālā.

Pirmās trīs ir vektoru enerģijas, kas cenšas iedarboties uz mums, un kuras jātransformē smalkākā apziņai pieņemamākā formā. Dienvidu enerģija ir trauks, no kura mēs varam pasmelt. Tā nav jātransformē, bet neapstrādājot pirmās trīs – mēs pie viņas netiekam. Ilgstošs dienvidu enerģijas trūkums rada hronisku depresiju.

Padomājiet par enerģiju novietojumu ap cilvēku. Bailes vienmēr nāk no priekšas un tās ir jātransformē izlaižot sev cauri vai atvairot. Dusmas atrodas pa labai rokai. Ar to mēs biežāk mijiedarbojamies ar formām, šeit vairāk spēka. Labā ir racionālā cilvēka būtības puse. Skumjas no kurām mēs smeļamies jebkuru iedvesmu atrodas kreisajā pusē. Tur kur sirds. Tā ir cilvēka būtības izjūtu puse. Šeit dzimst tēli un abstrakcijas. Prieku mēs, kā mugursomu nesam aiz sevis. Tas mūs var pārņemt nemanot, pat bez acīmredzama iemesla. Prieks vienmēr ir sasniedzamības robežās, bet to vajag nopelnīt pareizi mijiedarbojoties ar pasauli. Nevis nopērkot pusstopu alkohola.

Pareizi izmantojot austrumu, ziemeļu un rietumu puses enerģijas mēs iegūstam tīru dzīvesprieku.

Austrumi

Dienas enerģija

Enerģiju var akumulēt, ja tu zini, ko tu gribi. Enerģija saistīta ar pieredzi. Šajā dienā cilvēkam jāzina, kur viņš savā dzīvē atrodas un mērķis, uz kuru tas vēlas iet. Šajā diena skaidri jāzina rīcības vadlīnijas. Cilvēks tiecas projicēties pasaulē, iekšējās vēlmes tiecās iet uz āru. Nepieciešama disciplīnā, sistemātiskums, mērķtiecība. Nepieciešams dienas plāns, no tā rodas harmoniska darbība.

Cilvēka tips

Austrumu tonāla pārstāvju krāsa ir mazliet oranža. Viņu apziņas laukā var konstatēt, kaut ko līdzīgu plankumam uz Jupitera. Tas ir pastāvīgi funkcionējošs enerģētiskais virpulis. Austruma tipa cilvēki ir praktiski, greizsirdīgi, ātri sadusmojami, apveltīti ar vēlmi visur uzvarēt, būt pirmie. Viņi ir mērķtiecīgi dzīves plānotāji. Dažreiz mēdz būt izcili ietiepīgi un tuvredzīgi. Pieskaras materiālajai pasaulei ļoti cieši, labi izjūt detaļas un nianses. Pirms pieņem lēmumus, vienmēr domā. Stresa situācijās viņi nosarkst. Austrumu tips nosprauž mērķi un dara. Iedzimta ziņkārība, vēlme saprast. Grib pēc iespējas vairāk iegūt no dzīves. Nedarīs neko ja tam neredzēs mērķi. Lai notiktu attīstība, nepieciešama apzināta rīcība, virzīšanās uz mērķi. Instinktīvi rūpējas par savu veselību. Šī tipa cilvēki labāk jūt savu ķermeni, šī iemesla dēļ var būt labs mediķi. Ir arī labi administratori, jo tiecas visu salikt pa plauktiņiem. Darbībai piemīt pakāpeniskums, it kā pārslēdz jaudu, no mazākas uz lielāku.

Pastāv 20 metafiziskie principi, kas veido realitāti. Tas, kas Radītājā ir viens vesels nākot aprakstāmās realitātes pasaulēs izpaužas caur 20 dažādiem spēkiem. 5 spēki atbild par dzīvības spēku. Tā ir strāva, kas funkcionē upes straumē, koka stumbrā, cilvēka mugurkaulā. Spēks kas tiecas pievilkties, savienoties, virzīties. Spēks ar kuru zāles stiebrs lauž sev ceļu caur asfaltu. Tās ir informatīvās strāvas, kas liek visam kas atrodas šai realitātē, augt un tiekties. Šie spēki saistīti ar austrumu virzienu.

Tie ir –Imiš -Čikčan –Muluk –Ben -Kaban; zvaigznes krāsa – sarkana; stihija – zeme (ne tradicionālajā izpratnē), maijiem austrumi simbolizē laiku, zemes kustības enerģiju, gravitācijas spēkus, kosmosa procesu sinhronismu. Austrumu zvaigzne - tas ir iedzimtais saprāts, kas veido mūs kā uztverošas būtnes.

1.Avots – Dzimšanas impulss radies no visa dzīvā vienotības, radītājs.
5.Čūska – Dzīvības spēks, piesaiste.
9.Ūdens – Atmiņa, smalkā plāna informācija, formas veidojošās programmas.
13.Niedre – Mērķtiecība, vadāmība, formu savstarpējās saites.
17.Māra – Prāta kustība. Formas evolucionē un veido savu realitāti.

Ziemeļi

Dienas enerģija

Ziemeļu enerģija ir materializācijas un dematerializācijas meistars. Cilvēks sajūt apkārtējās vides spēku. Diena liek sevi apzināties kā formu, bet neviena forma nav mūžīga, tāpēc rodas bailes. Enerģijai piemīt kontrastainība, asāk izteikti gan pozitīvie, gan negatīvie aspekti. Izjūtas un impulsi rodas ātri. Nepieciešama savlaicīga reakcija uz apkārtējas vides apstākļiem. Tikai spēja pārvarēt šīs bailes veicina efektīvu saskarsmi starp formām (arī cilvēkiem), to mijiedarbību. Baiļu primārais iemesls - iepriekšējās enerģijas nestrukturētība, nezināšana.

Cilvēka tips

Ziemeļu tips ir apveltīts ar bālu atspīdumu, it kā apziņas lauka olu klātu plāna ledus kārtiņa. Ziemeļu tonāla cilvēkus var atpazīt tuvā kontaktā. Starp viņiem un sarunu biedru jūtama enerģētiskā lauka robeža. Ziemeļi nelaiž svešniekus savā perifērijā. Viņi ir mazliet nervozi, mazliet baidās no apkārtējās pasaules un cenšas sevi nodalīt no pārējiem. Viņu ķermenis reaģē uz apkārtējo vides kairinājumiem ar kustībām, - runājot viņi daudz žestikulē. Bet viņu galvenais pluss ir efektivitāte. Augsts darbības lietderības koeficents. Ja tiek pārvarētas iedzimtās bailes, ziemeļi sasniedz pārsteidzošu aukstasinību un objektivitāti. Lēmumus pieņem praktiski nedomājot. Stresa situācijās var nobālēt.

Ziemeļu cilvēki mēdz kaut ko darīt vides impulsu ietekmē. Ziemeļu enerģijas pārstāvjiem jācīnas ar bailēm, kas bloķē savlaicīgu un efektīvu rīcību. Ātri pieņem lēmumus. Mēdz pārlieku aizrauties ar pasaules formām un pieķerties tām. Vairāk redz apkārtējos, nekā sevi. Uztver savu ķermeni, kā apziņas nesēju. Var palikt nerealizēti, jo trūkst darbības impulss. Neredz nianses, skatās uz pasauli sadalot visu divos pretmetos, - kā melbaltā fotogrāfijā. Gaisma vai tumsa, slikts vai labs, vajag vai nevajag.

Pastāv 20 metafiziskie principi, kas veido realitāti. Tas, kas Radītājā ir viens vesels nākot aprakstāmās realitātes pasaulēs izpaužas caur 20 dažādiem spēkiem. 5 spēki strukturē šo enerģiju formās, attīra no liekā, pārbīda, savstarpēji atdala, likvidē savu laiku nodzīvojušo un lieko. Tos sauc par Ziemeļu virziena spēkiem.
Tie ir: Ik Vējš; Kimi Nāve; Ok Suns; Ix Lūsis; Etznab Spogulis. Zvaigznes krāsa – balta. Stihija – gaiss.
Maijiem gaiss simbolizē spēkus, kas veido formas un struktūras, materializē pasauli. Baltā ir nāves un matērijas zvaigzne. Mitoloģiski – mirušais ūdens, kas sadziedē rētas. Ziemeļu virziens attīra no liekā. Stabilizē un saglabā vajadzīgo.

2. Ik Vējš – Metafiziskais gars, formas virzošais spēks.
6. Kimi Nāve – Formu nomaiņas spēks, nepieķeršanās.
10. OK Suns – Materializācija, objektu mīlestība, saistošais formu spēks.
14. Ix Lūsis – Apstrāde, „burvestība”, formu savstarpējās mijiedarbības efekti.
18. Etznab Spogulis – Formas sāk attiecināt sevi cita ar citu. Pretrunu izmantošana.

Rietumi

Dienas enerģija

Rietumu enerģija ir jūtu impulss, iztēle, spēle, teātris. Skumjas transformējas radošajā enerģijā. Ienākošie vides impulsi tiecas veidot tēlus un ilūzijas. Cilvēki mēdz sekot tiem, pat ja tie neatbilst realitātei. Vieglāk, kā citās dienās radīt vēlamo iespaidu, iejusties dzīves procesos. Enerģija saistīta ar izjūtu spēku, iedvesmu, telepātiju. Laba diena kino, muzejiem, mākslas izstādēm. Labi var sajust mākslā ielikto enerģiju, ideju kas ielikta tēlos.

Cilvēka tips

Rietumu tonāli dod saviem aizbilstamajiem talantu maskēties, kā hameleoniem. Gaismas avots viņu enerģetiskajā laukā ir grūti nosakāms. Viņi mirgo. Atšķiras no pārējiem ar spēcīgu, dažreiz nekontrolējamu iztēles spēju. Rietumi manipulē ar jūtām. Saskarsmē ar citiem, paši to neapzinoties, vienmēr pieņem kādu lomu, kuru uzdod, kā savu patieso būtību. Spēj pārliecināt. Dažreiz mēdz būt sentimentāli līdz bērnišķībai, un idejiski līdz fanātismam. Labi izjūt apkārtējo telpu. Savus lēmumus nereti nosapņo. Stresa situācijās var kļūt nekontrolējami.

Viņu rīcību vada sajūtas. Jūtīgi. Ideālisti. Tomēr mēdz slēpt savu patieso būtību. Atbild uz jautājumu ar jautājumu. Labi aktieri. Piemīt jūtu dziļums un sensitivitāte. Spēj projicēt savas izjūtas uz apkārtējiem, radīt atmiņā paliekošus tēlus. Jebkurā savā darbībā ieliek jūtas. Bieži vien pārspīlē vai samazina savu nozīmību. Var strauji, bez acīmredzama iemesla, mainīties noskaņojums, - no personīgā lieluma mānijas līdz absolūtam mazvērtības kompleksam. Viegli kļūst par ideju fanātiķiem un spēj aizraut arī apkārtējos. Labi, ja ideja nav pilnīgi atrauta no realitātes.

Pastāv 20 metafiziskie principi, kas veido realitāti. Tas, kas Radītājā ir viens vesels, nākot aprakstāmās realitātes pasaulēs, izpaužas caur 20 dažādiem spēkiem. 5 spēki atbild par enerģijas izvēršanos telpā. Koks izpleš lapotni, mākslinieks apglezno audeklu, dzejnieks rada dzeju izmantojot šos spēkus. Tas ir realitātes noformējums. Tās ir nepārtrauktās pārmaiņas, kas notiekot vidē, atraisa mūsos jūtas un iztēli. Šeit slāni aiz slāņa atveras pasaules dziļums un bezgalība. Šeit ir Rietumi.

Tie ir –Akbal Māja; Manik Briedis; Chuwen Rūķis; Men Ērglis; Kawak Pērkons. Zvaigznes krāsa – tumšzila (melna). Stihija – ūdens.

Maijiem ūdens simbolizē bezgalīgo telpu, kurā pastāv visas iespējas. Ar ūdens stihiju strādā mūsu emocijas, pakārtojot Austrumu uztverto un Ziemeļu konkretizēto pasauli mūsu individuālajām izjūtām. Tādēļ mainot savu emocionālo attieksmi mēs varam mainīt telpu ap sevi. Tumšzilā ir jūtu un transformācijas zvaigzne.

3. Akbal Māja – Iņ un Jaņ principu vienotība, individualitātes telpa, pilnība.
7. Manik Briedis – Jūtu spēks, pašpietiekamība, pabeigtība.
11. Chuwen Rūķis – Iedvesma, iztēle, formas apgleznojošais spēks.
15. Men Ērglis – Planetārais zirnekļa tīkls, visas formas vienojošās saites.
19. Kawak Pērkons – Berze starp formām rada reakciju, iekšējie procesi, transformācija.

Dienvidi

Dienas enerģija

Dienvidu enerģija ir tīra enerģija. Trīs iepriekšējo enerģiju summa. Visu nosaka cilvēka enerģijas kvalitāte konkrētajā brīdī. Dienai nav precīza darbības vektora. Jābūt šeit un tagad, lai izmantotu laika straumē radušos impulsu potenciālu. Viegli kontaktēties ar citiem cilvēkiem un enerģētiskajām formām. Labi norit atveseļošanās procesi. Viegli dzimst prieks, nepieciešams tikai mazs impulss.

Cilvēka tips

Dienvidu tonālu pārstāvji it kā ir „mīksti un pūkaini”, kā vates kamoli. Viņiem nav krasi izteiktas apziņas lauka olas robežas, tāpēc kontakts ar viņiem apkārtējiem nesagādā enerģētiskās neērtības. Starp dienvidu tipa pārstāvjiem atrodamas vislabākās sievas un uzticamākie partneri. Dienvidu tipa cilvēkiem piemīt ievērojami enerģētiskie resursi, bet ir grūtības ar patstāvīgu lēmumu pieņemšanu. Apkārtējie viņus bieži izmanto kā enerģijas donorus, bet dienvidiem tas nav postoši. Viņu resursi ātri atjaunojas un brūces ātri sadzīst. Apveltīti ar lielāku dzīvesprieka devu nekā pārējie, tāpēc pasaulē jūtas omulīgi un to mīl. No stresa situācijām cenšas „izpeldēt”.

Dienvidi dara lietas, lai iegūtu no tām enerģiju. Ja enerģija jau ir, tad tiecas atdot to apkārtējā vidē. Nauda pie viņiem pievelkas, bet viņi to nekrāj priekš sevis. Mīl par kādu rūpēties. Bet paši aizbilstamo nemeklēs. Cilvēks pakļaujas laika straumei, un gaida - ko dzīve piedāvās. Dienvidu tips mēdz labi akumulēt apkārtējās vides enerģiju, bet par slinku, lai apzināti to meklētu. Nav konfliktējošs, labi iejūtas kolektīvā. Atšķirībā no iepriekšējiem, šim tipam ir absolūti svešs mazā diktatora komplekss. Viņi necenšas uzspiest savu gribu apkārtējai videi, bet darbojas respektējot vides uzstādītos noteikumus.

Pastāv 20 metafiziskie principi, kas veido realitāti. Tas, kas Radītājā ir viens vesels nākot aprakstāmās realitātes pasaulēs izpaužas caur 20 dažādiem spēkiem. 5 no tiem saistīti ar enerģiju, kas nepārtraukti plūst uz šo pasauli, dodot tai piepildījumu un dzīvību. Tolteki asociē tos ar dienvidu virzienu.

Tie ir –Kan Ķirzaka; Lamat Zvaigzne; Eb Zāle; Kib Grifs; Ahaw Dieviņš. Zvaigznes krāsa – dzeltena (zelta). Stihija – uguns.

Maijiem uguns simbolizē tīru enerģiju. Tas ir kosmosa radošais spēks, kas liek visumam, kokam un cilvēkam augt un izplesties telpā. Tas ir spēks, kas virza augšanas un vairošanās procesus dabā. Mitoloģiski – dzīvais ūdens.

4. Kan Ķirzaka – Ziedēšana, radīšana, reģenerācija.
8. Lamat Zvaigzne – Harmonija, pievilkšanās spēks, gravitācija.
12. Eb Zāle – Jauna jēga, garīgais piepildījums, formu vienotības spēks.
16. Kib Grifs – Formu uguns, pašattīrīšanās.
20. Ahaw Dieviņš – Kosmiskā apziņa, gaisma, apskaidrība.

Ivo Puriņš