Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Opuncijas kaktusa ekstrakts veselībai un skaistumam

Opuncija – kaktusu dzimtas augs, kura dzimtene ir Meksika. Meksikāņiem opuncija uzskata par svēto augu. Par to liecina Meksikas nacionālais ģerbonis un karogs, kuru elements ir opuncijas kaktusa attēls.Sena meksikāņu leģenda vēsta, ka acteku cilts klejoja vietas, kur viņi varētu apmesties, meklējumos. Bet dievi viņiem nedeva labvēlīgu zīmi. Vienreiz, noguruši no daudzu dienu klejojumiem, acteki apstājās atpūsties Teskoko ezera krastā. Krastā viņi pamanīja ērgli, kas sēdēja uz opuncijas un ar nagiem plēsa pušu čūsku. Actekiem tā skaitījās laba zīme, viņi nokāpa no kalniem un tanī vietā, kur ieraudzīja ērgli, dibināja pilsētu – «svētās opuncijas pilsētu». Tagad šinī vietā ir Mehiko, Meksikas galvaspilsēta.

Pielietojums medicīnā

Opuncijai piemīt daudzas ārstnieciskas īpašības. Meksikāņu indiāņi jau no seniem laikiem kā zāles lietoja opuncijas ziedus, augļus, stublājus un saknes.

Piemēram, izvārīts un gareniski pārgriezts opuncijas dzinums tika pielietots kā sautējoša komprese. No opuncijas lipīgās sulas, pievienojot spalvas, indiāņi pagatavoja «ģipša pārsēju» salauztām ekstremitātēm. Saknēm piemīt urīndzenoša īpašība, bet gļotainā sula palīdz aknu slimību ārstēšanā. Opuncijas lapas, bagātas ar kalciju un kāliju, stimulē insulīna izstrādāšanos organismā. Opuncijai piemīt lieliskas baktericīdas un antiseptikas īpašības un tā plaši tiek pielietota kakla slimību, kuņģa un urīnizvadsistēmas iekaisumu gadījumā.

Mūsdienās ir ieguvusi popularitāti pateicoties savai īpašībai palīdzēt mazināt svaru, pie tam nodrošinot organismu ar visām nepieciešamajām barojošajām vielām. Opuncijas lietošana uzturā «brīdina» par tauku veidošanos, veicinot to sašķelšanos un to izvadīšanu no organisma. Tas notiek pateicoties vienai no vērtīgākajām opuncijas īpašībām – spēja saistīt līdz 28% tauku – kaktusa šķiedras absorbē tauku molekulas, kā rezultātā tās ir nepieejamas gremošanas fermentiem. Šis process tiek pavadīts ar kaktusa šķiedru uzbriešanu, apjomu palielināšanos kuņģī, kas sniedz sāta sajūtu ilgstošā laika periodā – uzlabojas garastāvoklis un samazinās apetīte. Visa šī procesa rezultāts ir svara, holesterīna un cukura līmeņa asinīs samazināšanās. Mūsdienu farmakoloģijā no opuncijas pat ražo preparātu svara samazināšanai «Proactol».

Pielietojums kulinārijā

Cik tas nebūtu dīvaini, bet «adataino skaistuli» diezgan plaši pielieto uzturā. Bet tā kā opuncija ir neindīgs augs, uzturā tiek izmantotas praktiski jebkuras tās daļas (stublāji, augļi, sula). Opuncijas kaktusu lieto uzturā svaigā, kaltētā vai vārītā veidā. No opuncijas augļu sulas gatavo garšīgu sīrupu un želeju, bet no ierūgušās sulas iegūst dzērienu «kolonče». No mīkstuma vāra mērces, ievārījumus, džemus, kompotus. Jaunie opuncijas dzinumi, attīrīti no adatām, tiek izmantoti meksikāņu nacionālo ēdienu pagatavošanā. Jaunos plakanveida stublājus sāla un konservē kā gurķus.

Bet neskaitot patīkamos momentus, opuncija var sagādāt milzums nepatīkamu pārsteigumu, ja netiek ievērota piesardzība tās lietošanā. Tā iemesls ir, ka opuncijas sīkie adatu pušķīši ļoti viegli iekļūst ādā, bet tos gadās ļoti grūti izvilkt. Iedūrušās adatas var izraisīt niezi un diskomfortu, bet dažreiz tūsku un iekaisumu. To izvilkšanas veids labi pazīstams amerikāņu indiāņiem. Viņi veiksmīgi atbrīvojas no ādā iekļuvušajām adatām ar izkausēta vaska palīdzību, kas sacietējot atdalās kopā ar viltīgajām adatām.

Aktīvās vielas

Opuncija satur daudz vērtīgu vielu. Piemēram, bumbiera formu atgādinošs auglis satur albumīnu, cukuru un augu gļotas. Šī kaktusa stublāji satur galvenokārt ūdeni (88-95 %). Prāvākie kaktusa eksemplāri uzkrāj līdz pat 2000 l ūdens! МOpuncijas kaktusa augļu eļļa – ļoti vērtīga un reta. Tā satur vitamīnu E, sterolus, neaizstājamās taukskābes. Tā eļļa arī satur spirtus (alifātiskos spirtus, 24–metilcikloarfenolu, cikloarfenolu, beta–amirīnu, u.c.) un skābes (stearīnskābi, miristīnskābi, linolenskābi, palmitoleīnskābi, arahīnskābe).

Pielietojums kosmetoloģijā

Maltas šūnu farmakoloģijas institūta darbinieki pētīja opuncijas kaktusa ekstrakta iedarbību. Izrādījās, ka vielas, ko satur šī auga audi, veic vispārēju nostiprinošu iedarbību uz organismu, paaugstina tā aizsargājošas funkcijas, nostiprina imūnsistēmu. Opuncijas kaktusa ekstrakts palīdz cilvēkam cīnīties ar ārējās vides negatīvo faktoru iedarbību: karstumu, atūdeņošanos, radiāciju. Opuncijas ekstrakts spēj aizsargāt ādu no brīvo radikāļu iedarbības un vecuma izraisītām izmaiņām. Lieliski mīkstina, baro un atjauno ādu, izlīdzina grumbas, nostiprina audus, piešķirot tiem tonusu.

Skaistuma institūts “Liorá” iesaka:

SPA rituāls ķermenim Tribal Body IT no Bernard Cassière ielūdz Jūs izbaudīt visa ķermeņa krēmveida ietīšanu ar opuncijas kaktusa ekstraktu, kas saudzīgi mīkstina un mitrina, paātrina šūnu atjaunošanās procesu un nostiprina ādu.

Lietošanai mājas apstākļos tiek piedāvāts viegla mitrinoša emulsija ar opuncijas kaktusa ekstraktu Secrets de Sothys® Smoothing Body Balm efektīvai ķermeņa ādas ļenganuma un noslīdējuma novēršanai.

Skaistuma institūts “Liorá”

     [+] [-]

, 2011-03-16 09:30, pirms 14 gadiem
Visveselīgākā ir tekila no kaktusiem Var lietot iekšķīgi uz dvēsles brūcēm un ārīgi uz plēstām brūcēm

     [+] [-]

, 2011-03-18 20:17, pirms 14 gadiem
Būtu vērts pamēģināt.

     [+] [-]

, 2011-05-11 09:54, pirms 13 gadiem
meksikaniete rakstīja: Visveselīgākā ir tekila no kaktusiem Var lietot iekšķīgi uz dvēsles brūcēm un ārīgi uz plēstām brūcēm
Bernard Cassiere piedāvā unikālās Tequila Sunrise procedūras
Ieskaties: Latīņamerika - Liorá