Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Argana eļļa – Marokas sieviešu skaistuma noslēpums

Jau kopš seniem laikiem ieziešanās ar eļļām Marokas sievietēm ir kalpojusi kā higiēnas, ārstniecisks līdzeklis un vērtīgs skaistuma eliksīrs. Līdz mūsdienām viņas ieziež eļļas uz ādas, tieši tā kā viņas iemācījušas mātes, bet viņu mātes – vecmāmiņas. Marokas sievietes izskatās tā it kā būtu izkāpušas no Gogēna gleznas, viņu āda mirdz kā ūdens šalts. Kā tad izskaidrojams šo sieviešu skaistuma noslēpums?

Argana eļļa

Argana eļļu iegūst unikāla afrikāņu koka Argania spinosa („dzelzs koks”), kas aug tikai Marokā, augļiem. Tas ir mūžzaļš koks, „nosēts” ar asiem ērkšķiem, aug un ražo augļus 300 gadu garumā afrikāņu karstā tuksneša apstākļos. Argana augļi līdzīgi olīvām ar biezu, rūgtu mizu. Iekšpusē ļoti ciets rieksts, kas satur dažas ar eļļu bagātas sēklas, kuru nobriešanas laiks ir viens gads.

Argana koka parādīšanās datēta 25 miljonus gadus atpakaļ. Pirmo reizi par šo koku eiropieši uzzināja 1510.gadā no pētnieka Leo Afrikāņa.
Āfrikāņu aborigēni jau kopš seniem laikiem izmanto argana eļļu aizsardzībai no nesaudzīgajiem saules stariem un skarbā klimata, ādas mitrināšanai un barošanai, rētu un apdegumu sadziedēšanai, elastības un tvirtuma piešķiršanai ādai.

Unikālās eļļas īpašības tiek izskaidrotas ar tās ķīmisko sastāvu. Eļļa satur:
80% nepiеsātinātās taukskābes:
vitamīnu F (polinepiesātinātās taukskābes), kā arī Omega 6 (35 %), Omega 3, oleīnskābe (40 - 60 %), arahīnskābe, palmitīnskābes (15%) un citas skābes;
vitamīnu Е (tokoferolus) 70 mg/100 g eļļas, kas 3 reizes pārsniedz tā saturu olīveļļā;
20% piesātinātās taukskābes:
sterolus 140 mg/100 g;
karotīnus 270 mg/100 g.

Nepiesātinātās taukskābes spēj brīvi iekļaut caur ādas virsmu un šūnu membrānām un tām ir sevišķi svarīga loma šūnu mitrināšanā, to barošanā un dalīšanā. Pēc tokoferolu satura argana eļļa pārspēj olīveļļu un kviešu dīgstu eļļu.

Argana eļļai piemīt spēja saistīt brīvos radikāļus, tādējādi palēninot ādas novecošanas procesus. Satur biopeptīdu Arg-Tyr, kas stimulē enderofīnu izdalīšanos – laimes hormons.

Argana eļļas iegūšana

Argana eļļas iegūšana – ilgstošs un darbietilpīgs process, kurā piedalās tikai sievietes. Daudzu gadsimtu laikā eļļas iegūšanas noslēpumi tiek nodoti no paaudzes uz paaudzi, no mātes meitai.
Собрать плоды с колючих ветвей Argania spinosa предусмотрительные аборигены доверяют животным. Savākt augļus ērkšķainajos Argania spinosa koka zaros apdomīgie aborigēni uztic dzīvniekiem. Marokāņu kazas zāles trūkuma dēļ rāpjas koks un ganās tur veseliem ganāmpulkiem, mielojoties ar argana lapām un augļiem. Bet, kad kazas norāpušās nost no koka, vietējie iedzīvotāji vāc riekstus, ko dzīvnieku kuņģi nevar pārstrādāt.
Iegūšanas etapi:
Vispirms, dažas nedēļās augļi tiek kaltēti saulē. Pēc tam rieksti tiek atvērti ar akmens palīdzību un no tiem tiek izņemtas sēklas. Darba dienas laikā viena sieviete spēj samalt ar rokām darbināmu akmens dzirnaviņu 1 kg sēklu. No iegūtās viendabīgās masas ar rokām izspiež argana eļļu. Tikai trešā daļa no kopējās ražas daudzuma tiek izmantota eļļas iegūšanai, t. k., eļļainās sēklas sastāda tikai mazu daļu no savāktajiem augļiem. Rezultātā no 100 kg argana koka augļu sanāk tikai no 1 līdz 2 litri eļļas.
Argana eļļa ir viena no pašām dārgākajām, retākajām un vērtīgākajām eļļām pasaulē, cenā salīdzināma ar trifelēm, austerēm un melnajiem ikriem.

Dzīves koks

Koks Argania spinosa šodien nodrošina dzīvi veselai divu miljonu lielai marokāņu berberu ciltij. Pēc botāniķu aprēķiniem, Marokas apgabalā uz 8000 km2 lielas platības aug aptuveni divi miljoni koku. Cilts locekļi argana koku dēvē par dzīves koku, jo tas dod materiālus celtniecībai, kurināmajam, pārtiku cilvēkiem un barību dzīvniekiem, eļļu un zāles.
Dažus gadus atpakaļ argana kokam bija izmiršanas draudi. Palielinātais pieprasījums pēc argana eļļas ir novedis pie tā, ka nepieciešams parūpēties par koku Argania Spinosa skaita saglabāšanu, kā arī palielināt tā stādīšanu. UNESCO 1999. gadā Marokas reģionu, kurā aug šie koki, pasludināja par biosfēras rezervātu.

Skaistuma institūts “Liorá”

     [+] [-]

, 2011-02-08 19:34, pirms 14 gadiem
A es to nemaz nezināju!

     [+] [-]

, 2011-02-08 19:40, pirms 14 gadiem
Ļoti patika raksts! Paldies!

     [+] [-]

, 2011-02-11 12:14, pirms 14 gadiem
Paldies par jaukiem vārdiem!
Mēs ceram, ka arī turpmāk varēsim Jums piedāvāt interesantus faktus un ieskatus! vienmēr varat uzzināt kaut ko "jaunu" mūsu mājas lapas sadaļā INTERESANTI Interesanti - Liorá

     [+] [-]

, 2011-02-16 16:28, pirms 14 gadiem
Veikalā POETICA var nopirkt lielisko tīro un 100% dabīgo arganijas eļļu MORJANA! Iesaku visiem pamēģināt! Turklāt viņiem ir arī labas sejas un ķermeņa procedūras ar šo eļļu, ko jau izmēģināju un jūtu, ka tas ir tieši kas man ir vajadzīgs aukstajā ziemā!