Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:380, Did:0, useCase: 3


Jauna grāmata par eneagrammu

Redakcija
Redakcija

Apgāds Zvaigzne ABC izdevis benediktīniešu mūķenes Sūzenas Cīrheres grāmatu “Eneagrammas garīgums. Ceļš uz kontemplatīvu dzīvi”. Vārds eneagramma cēlies no grieķu valodas un attiecināms uz apļveida figūru ar deviņiem punktiem uz riņķa līnijas. Šie deviņi punkti simbolizē deviņus radīšanas aspektus un deviņus cilvēku tipus. Vairāki autori ir sīki izklāstījuši eneagrammas teorijas vēsturi un snieguši detalizētus tipu aprakstus, piemēram Ričards Rors un Andrēass Eberts grāmatā “Eneagramma. Deviņas dvēseles sejas”. Sūzena Cīrhere savā darbā iet tālāk par sākotnējiem aprakstiem un klasificēšanu. Grāmatas “Eneagrammas garīgums” mērķis ir atklāt, kā katra cilvēku tipa virzošie spēki ietekmē viņu izaugsmi.

Sūzena Cīrhere saka: “Pētot eneagrammu un uzmanīgi vērojot tās aprakstīto realitāti, kļūstam par jutīgu instrumentu, caur kuru dzīvība plūst pie mums un citiem. Savā pieredzē mēs iepazīstam personības virzošo spēku un dzīves jautājumu modeļus. Kad to apzināmies, spējam būt mierā ar to, kas esam, un mācāmies ļauties dzīves enerģijas plūsmai. Tad atklājam, kuras no mūsu dotībām ir dāvana gan citiem, gan mums pašiem. .. Kad atzīsim savu un citu cilvēku ierobežotās spējas, konstatēsim arī to, ka mums ir nepieciešama pacietība un humora izjūta. Tad arvien pieaugs spēja piedot sev un arī citiem.

Kad analizējam eneagrammu, sākam apzināties, kas aizēno mūsu uztveri un bloķē mūsu enerģiju. Citiem vārdiem sakot, mēs arvien vairāk un vairāk iepazīstam sevi; laikam ritot, arvien vairāk sadraudzējamies ar sevi un atklājam jomas, kurās paši esam sev ienaidnieki. Jo plašāk, godīgāk un kontemplatīvāk apzināmies iekšējo un ārējo realitāti, jo lielāku izaugsmi pieredz mūsu apziņa. Mazinās sevis noliegšana un kontemplatīvās īstenības gaisma iespīd mūsu ēnainajās vietās. Eneagramma var mūs tuvināt cilvēces patiesajam liktenim ─ kontemplatīvai dzīvei.” Juris Rubenis iesaka: “Eneagramma ir ļoti noderīgs garīgās izaugsmes un pašizpratnes instruments. Katrs cilvēks pats var pārliecināties par eneagrammas metodes iedarbīgumu. Es neesmu saticis nevienu cilvēku, kas, rūpīgi iepazīstoties ar eneagrammu, ar tās palīdzību nebūtu varējis iegūt mazākais noderīgas atziņas, vai dažkārt – visas savas dzīves redzējumu pilnīgi jaunā perspektīvā.”

Benediktiešu mūķene Suzanna Cīrhere (1931-2014) ir pazīstama garīgā padomdevēja, psiholoģe, koučs un vairāku nozīmīgu grāmatu autore, lielu dzīves daļu viņa veltījusi eneagrammas pētniecībai un tās pielietošanai cilvēka garīgās izaugsmes, personības nobriešanas jomā. S. Cīrhere ir pārliecināta, ka katrs cilvēks ir aicināts garīgi pamodinātai, kontemplatīvai dzīvei un, ka ir Viens, kurš nepārtraukti mūs uzrunā bezgalīgi daudzos veidos.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkoja Sandra Gintere.