Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:287, Did:0, useCase: 3


Jauns jēdziens – mikrokrāpšana

Redakcija
Redakcija

Psiholoģijā salīdzinoši nesen parādījies jēdziens “mikro – krāpšana”. Tāda uzvedība atrodas uz robežas starp uzticību un neuzticību - cilvēks, būdams attiecībās, pārsniedz pienācīgas uzvedības robežas.

Tev var rasties aizdomas, ka kaut kas nav kārtībā, kad sāc pamanīt, ka partneris negaidīti uzliek datoram paroli, slēpj tālruni no tevis un ņem to līdzi pat uz vannas istabu, kad kaut ko lasa internetā un smejas, bet uz jautājumu: “Kas tur tik smieklīgs?” atbild, ka nekas īpašs.

Tā nav fiziska krāpšana un reizēm pat ne emocionāla. Tā ir no partnera slēptā dzīves sastāvdaļa. Tu saproti, ka, ja partneris uzzinās par šādu izturēšanos, attiecības var izjukt. Vai vienkārši būs skandāls. Vai arī viņam būs ļoti nepatīkami, bet viņš to spēs pieņemt. Katrās attiecībās tas var notikt savādāk. Pieļaut vai nepieņemt līdzīgu rīcību – jāapspriež un jāizlemj tiem, kuri ir attiecībās.

Tipisku mikro - krāpšanas gadījumu uzskaitījums

1. Dodoties uz darbu vai uz tikšanos, centies saģērbties un darīt visu tā, lai otrs cilvēks pievērstu uzmanību. Tu pieliec papildu pūles, lai viņam iepatiktos.
2. Tu slēp sociālajos tīklos (un ne tikai), ka esi attiecībās.
3. Slepena draudzība ar bijušajiem. Protams, nav aizliegts komunicēt ar bijušajiem, bet, ja tas tiek rūpīgi slēpts, tad tā jau ir mikro - krāpšana.
4. Tālrunī cita cilvēka datus ieraksti ar izdomātu vārdu.
5. Intīma sarakste un apmaiņa ar fotogrāfijām ar svešinieku.
6. Slepeni, emocionāli dziļi komunicē ar citu cilvēku. Varbūt stāsti viņam par savām problēmām attiecībās utt.
7. Saglabā savu profilu iepazīšanās vietnē pēc tam, kad jau esi attiecībās. Tas nozīmē, ka joprojām meklē kādu, ar kuru satikties vai komunicēt.
8. Pastāvīgi apskati citu cilvēku profilus, raksti komentārus, atzīmē, ka patīk un izmanto citas metodes, lai piesaistītu viņa uzmanību un sāktu komunicēt.
9. Pastāvīgi pārbaudi savu statistiku sociālajos tīklos, lai uzzinātu, vai kāds konkrēts cilvēks to skatījies vai nē.
10. Flirts, apskāvieni, pieskārieni, skūpsti nepamatoti aizplīvuroti kā draudzīgi.

Kāpēc mikro – krāpšana var būt bīstama

Protams, mikro - krāpšana nav tik graujoša kā fiziska neuzticība, taču tā pakļauj attiecības riskam. Lai arī šīs darbības var šķist nevainīgas, taču tā kā tās notiek slepus no partnera, var norādīt, ka attiecībās viss nav kārtībā; ka pastāv problēma, kas netiek atrisināta.

Tā var sākties kā nekaitīga sarakste vai draudzība darbā, un var apzināti vai netīši kļūt par kaut ko vairāk. Ja šāda mijiedarbība sāk atņemt laiku un emocionālo enerģiju no reālajām attiecībām, tad tā ir zīme, ka viss var izrādīties daudz nopietnāks, nekā plānots.

Cilvēks skaidri saprot, ka viņa rīcība ir nepareiza, ka tā var novest pie šķiršanās un tāpēc viņš tik rūpīgi to slēpj.
Kā izturēties pret mikro – krāpšanu

Mikro – krāpšana ir diezgan izplatīta lieta. Pirms nosodi partneri un pieprasi no viņa godīgumu, padomā, vai pats to neesi darījis.

To, vai piekop šādu krāpšanas veidu, var noteikt pēc trim pazīmēm:
1) Tu slēp savu uzvedību.
2) Tu jūti, ka attiecībā pret partneri rīkojies nepareizi, negodīgi.
3) Tu saproti, ka, ja mīļotais cilvēks darītu ko līdzīgu, tev tas nepatiktu.

Dažādās attiecībās pret šādu uzvedību ir atšķirīgs tolerances līmenis. Tāpēc ir svarīgi godīgi aprunāties ar partneri par to, kādu izturēšanos attiecībās jūs uzskatāt par pieņemamu. Ja tā nav pieņemama, svarīgi paust savas jūtas un bažas. Varbūt partneris nesaprot, kā viņa izturēšanās ietekmē tevi. Sarunā nevajadzētu lietot vārdus "nodevība" un "krāpšana". Vienkārši norādi, kura izturēšanās tevi satrauc, kā tu jūties un kāpēc.

Stāstīja psiholoģe Larisa Solovjova