Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:213, Did:0, useCase: 3


Labākie uztura paradumi dažādās valstīs

Redakcija
Redakcija

Var ilgi lauzt šķēpus par to, kas ir labāks – paleolīta diēta, bezglutēna produkti vai kāda monodiēta. Taču nekas nesanāks, ja uzturā netiks lietotas svaigas zivis, piena produkti un kvalitatīva, liesa gaļa. To, starp citu, labi zina gan Ziemeļvalstu, gan arī Vidusjūras reģiona iedzīvotāji.

Pavārmākslas eksperts Džimijs Dohertijs un žurnāliste Keita Kviltone devās ceļojumā apkārt pasaulei, lai noskaidrotu uztura paradumus Meksikā, Islandē, Etiopijā, Austrālijā, Itālijā. Par viņu piedzīvojumiem stāstīs raidījums “Vislabākā diēta pasaulē”, kas svētdien, 19.martā būs skatāms televīzijas kanālā “FOX Life”.

Interesanti, ka nelāgi ēšanas paradumi izveidojušies Klusā okeāna dienvidu daļā, īpaši Māršala salās, kur iedzīvotājiem bieži vien mēdz būt pamatīgs liekais svars. Izrādās, “vainīga” ir lētā gaļa, īpaši tītaru astītes, kas satur 72% tauku.

Pirms raidījuma “FOX Life” apkopojis uztura paradumus, kurus mums būtu vērts pārņemt no dažādu pasaules valstu iedzīvotājiem.

Japāna: vienkāršie un veselīgie suši
Gardie suši ir vieni no visveselīgākajiem produktiem pasaulē, ja vien, protams, tos gatavo klasiskā veidā – no rīsiem un zivīm un neēd vakariņās. Zivis ir svarīgu omega-3 taukskābju avots, tās samazina sirdsslimību un insultu risku. Savukārt krustzieži un fermentētā soja samazina krūts vēža risku, jo tiem ir hormonu līmeni līdzsvarojošs efekts. Japāņi uzturā arī lieto daudz jūras kāpostu, kas satur svarīgus mikroelementus, kuri uzlabo vairogdziedzera darbību, piemēram, selēnu un jodu. Japānā ļoti populārie suši sniedz enerģiju, tiem ir zems tauku saturs un augsts omega-3 līmenis. Tāpat japāņi mīl ēst neapstrādātus dārzeņus, tādējādi uzņemot pietiekami daudz minerālvielu un vitamīnu.

Islande: svaigi pārstrādāti produkti
Islandiešiem patīk vienkāršas lietas: svaigas jūras veltes, liesa jēra gaļa. Lielākā daļa pārtikas ir audzēta un ražota uz vietas, teju nemaz nelietojot pesticīdus. Piena produktiem ir ļoti augsta kvalitāte, jo pirmajiem ieceļotājiem Islandē bija ļoti labas zināšanas par konservēšanu. Augstas kvalitātes jogurts ar labvēlīgām baktērijām ir obligāta islandiešu diētas sastāvdaļa. Svaigas zivis ir izcils omega-3 taukskābju avots, tās uzlabo ne tikai sirds, bet arī smadzeņu darbību, mazinot demences un Alcheimera slimības risku.

Vidusjūras reģions: īsta sapņu diēta
Jūras veltes, olīveļļa, dārzeņi, augļi un graudaugi – tie visi ir veselīgi produkti, kuros ir daudz vitamīnu un minerālvielu, kas ļauj mazināt sirds slimību un diabēta riskus. Lai gan maltītes satur arī sieru un gaļu, tomēr tā tiek lietota mērenos apjomos. Regulāra olīveļļas lietošana samazina holesterīna līmeni, savukārt ar omega-3 taukskābēm bagātās zivis un antioksidantiem bagātie produkti uzlabo smadzeņu darbību, samazinot atmiņas zudumu risku. Tas ir svarīgi, cilvēkiem novecojot.

Etiopija: uzturvielām bagāti graudaugi
Etiopiešu ēdieniem ir zems tauku saturs un daudz uzturvielu, jo galvenā to sastāvdaļa ir graudaugi - tefi. Tie ir graudi magoņu sēkliņu lielumā, kuri satur daudz šķiedrvielu, dzelzi, proteīnus un kalciju. Tefi izmanto ļoti daudzu ēdienu gatavošanā. Graudaugi ir būtiski, jo uzlabo gremošanas sistēmas veselību un samazina zarnu vēža riskus. Etiopiešu zināmākos zaļo lēcu salātus – azifu – ēd ar brūnajiem rīsiem vai pitu. Lēcas, kurās ir daudz šķiedrvielu un proteīnu, taču maz tauku, dēvē arī par fitoesterogēniem, jo tās līdzsvaro hormonu darbību gan sievietēm, gan vīriešiem.

Francija: sarkanvīna labvēlīgā ietekme
Franču uzturā netrūkst ne tauku, ne ogļhidrātu, taču viņiem izdodas saglabāt slaidumu un veselību. Izrādās, nozīme ir faktam, Francijā vakariņas mielojas ne vien ar sieru un bagetēm, bet arī ar sarkanvīnu. Tas satur resveratrolu – antioksidantu, kuram, iespējams, piemīt antikancerogēns efekts. Šis spēcīgais antioksidants augiem palīdz aizsargāties pret kaitīgiem mikroorganismiem. Tas var ne vien pasargāt no kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem, bet arī veicināt šūnu reģenerāciju. Savukārt veselīgi procesi organisma šūnās aizkavē priekšlaicīgu novecošanos. Jaunākie pētījumi rāda, ka resveratrols nodrošina visātrāko līdz šim zināmo šūnu reģenerāciju.

Ķīna: vissvarīgākā ir zaļā tēja
Irbulīšu lietošana palīdz ēst lēnāk, tas var ļaut samazināt apēsto porciju lielumu. Gremošana sākas mutē, košļājot izdalās siekalu fermenti, kas sāk šķelt pārtiku, īpaši ogļhidrātus. Jo vairāk mēs sakošļājam pārtiku, jo mazākas daļiņas nokļūst kuņģī, tās ir vieglāk sagremojamas un daudzas uzturvielas ir uzņemamas vieglāk. Visiecienītākā ir zaļā tēja, tā atrodama ikvienā ķīniešu mājā. Tēja izvada toksīnus, palīdz gremošanai, mazina apetīti un cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas palielina audzēju un sirds slimību riskus.

Indija: krāsaina un veselīga garšvielu buķete
Indijas lieto daudz dažādu garšvielu, kas ne tikai piešķir ēdieniem garšu un paspilgtina krāsu, bet arī uzlabo veselību. Kurkumai ir izteikta pretiekaisuma iedarbība, tā arī palīdz mazināt kairinātu zarnu sindromu. Ingvers ļoti efektīvi mazina diskomfortu gremošanas sistēmā, palīdz izdalīt gāzes un dziedina vēderu. Lai uzmundrinātu sevi, indieši dzer lassi – tradicionālu jogurta dzērienu, kas gatavots no raudzēta piena un kuram bieži pievieno mango vai piparmētras. Lassi ir daudz labvēlīgo baktēriju, un tas uzlabo gremošanu.

Skaties raidījumu “Vislabākā diēta pasaulē” televīzijas kanālā „FOX Life” svētdien 19.martā plkst. 11:50.