Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:213, Did:0, useCase: 3


Paaudžu paaudzēs gardi zaļumi un dārzeņi. Elejas pagasta “Vārpās” mājražošana rit pilnā sparā

Redakcija
Redakcija

Zemnieku saimniecība "Vārpas" atrodas Jelgavas novada Elejas pusē. Ģimenes saimniecībai ir jau ap 20 gadu, tajā saimnieko paši saimnieki, ir pastāvīgi un sezonāli strādnieki, kas palīdz darbos.

Saimniekot “Vārpās” uzsāka vectēvs Augusts, kurš savulaik bija galvenais automehāniķis Elejas solhozā. Pēc solhozu sabrukuma Augusts par pajām ieguva zemi, tehniku un sāka saimniekot.

Nosaukums “Vārpas” izvēlēts, jo, sākumā bijusi doma par graudaugu audzēšanu, bet, laikam ejot, ģimene sapratusi, ka graudu audzēšanai ir par maz zemes, un pārgājuši uz dārzeņiem un zaļumiem. Tagad gan klāt nākuši vēl 16 ha auglīgas zemes.

Pirms pieciem gadiem “Vārpās” uzsākusi saimniekot jaunā paaudze – Zigmārs ar sievu Baibu.
Z/S “Vārpas” sezonā audzē dārzeņus, bet rudenī daudz ko pārstrādā, lai paildzinātu dārzeņu realizāciju, un būtu ko tirgot ziemas mēnešos. Ja pavasarī daudz darba ir, siltumnīcās sējot, un piķējot, tāpat pēc tam stādot uz lauka un ravējot, tad jau augustā Baiba ar divām palīdzēm sāk gatavot dārzeņu konservus un mērces. Baibai konservi un mājražojumi izdodas īpaši gardi, jo jau no mazotnes vecāmāte mācījusi viņai gatavot dažādus ēdienus. To novērtē arī pircēji tirdziņos.

Audzējam dažādus zaļumus, ļoti daudz dažādus salātus - sviesta, ozollapu, babyleaf, friscillas, gan sārtus, gan zaļus. Tāpat agri esam iemanījušies siltumnīcā izaudzēt dillītes, kā arī dārzeņus. Diezgan agri, parasti aprīļa beigās, izstādot zem agrotīkla un noriskējot, iegūstam jau pirms Jāņiem pirmos brokoļus, ziedkāpostus un galviņkāpostus”, stāsta Zigmārs.

Tāpat saimniecībā tiek sālīti gurķi, pērn arī sēnes, kā jau sēņu gadā. Uzsākts skābēt kāpostus, ko Vārpās dara ik pa 10 dienām, lai tie ir svaigāki un ieskābušāki. Zigmārs iesaka, ka kāposti jāskābē no skābēšanai paredzētām šķirnēm, tad tie būs sulīgi un labi izdevušies.

Produkciju saimnieki realizē patstāvīgajās tirdzniecības vietās - Spices lauku labumu tirdziņā, Kalnciema ielas tirdziņā, un Purvciema tirgū. Z/S “Vārpas” produkcija pieejama arī lielajos gadatirgos - Brīvdabas muzejā, Doma laukumā un citur.

Īpaši pieprasīti ir mazsālītie gurķīši, lakšu un bazilika pesto, mednieku salāti, arī sīpolu marmelāde, vīriešu zapte un citi konservi, kas plašāk pazīstami kā “Feinie mājas sālījumi”.

Z/S “Vārpas” bija vieni no pirmajiem ražotājiem, kas atbalstīja ideju par mājražošanas attīstību un pirms gada kopā ar domubiedriem palīdzēja izveidot Latvijas Mājražotāju un Mazo ražotāju Informācijas un Atbalsta Biedrību, kas nu ir Biedrība ar vairāk, kā 90 pārstāvjiem no visas Latvijas, plašāk pazīstama kā www.latvijasmajrazotaji.lv un aktīvi darbojas nozares attīstībai sociālajos tīklos, rīko tirdziņus un atvieglo mājražotāju un mazo ražotāju ikdienu.

Saimniecība ik pa solītim cenšas iet uz priekšu attīstībā, lai gan darāmā vēl daudz. Tuvāko 5 gadu laikā saimnieki nostādījuši mērķi - izveidot tādu saimniecību, lai pašiem būt acīm tīkami, finansiāli stabilu un ilgtspējīgu.