Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Kaltētas sēnes

Latvijā turpinās sēņošanas uzvaras gājiens, un, kad liekas, ka tās visos iespējamajos veidos jau ir sagatavotas, var ķerties klāt pie sēņu kaltēšanas, tikai tas prasa lielāku darbu, taču rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts. Bez tam - pareizi kaltētās sēnēs uzturvielu ir daudz vairāk kā sālītās vai marinētās.

Nepieciešams:

Neierobežots daudzums stobriņsēņu -
baravikas, bekas, atmatenes u.c.

Pagatavošana:

Kaltēšanai izmanto tikai nepāraugušas, jaunas un cietas sēnes. Mazās sēnes kaltē veselas, bet lielākās sadala 2 - 4 daļās. Sēnes pirms kaltēšanas nemazgā, tikai notīra. Kātiņus nogriež 2 cm no cepurītes un, ja tie ir jauni un nebojāti, kaltē atsevišķi, sagrieztus 1-2 cm biezās ripās. Notīrītās sēnes saver uz auklas vai diega, un kaltē virs plīts vai cepeškrāsnī. Kaltēšanas temperatūra sākumā ir ne augstāka par 50 grādiem, pēc 3 -5 stundām to paaugstina līdz 75 grādiem, pēc 3 - 5 stundām temperatūru atkal pazemina. Process ilgst 8 - 48 stundas. Sēnes ir gatavas tad, kad tās var locīt un pārlauzt, bet tās nedrūp.Uzglabā sausā vietā slēgtos traukos. Izmanto zupu garšas uzlabošanai, mērcēm un gaļas sautējumiem.

Lai izdodas!