Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Inteliģences veidi

Redakcija
Redakcija

Bez klasiskās inteliģences koeficienta IQ, kas parasti tiek uzskatīts par visa galu un sākumu, ir vēl daudzi jo daudzi inteliģences novērtēšanas veidi. Izrādās, ka IQ ir visnotaļ šaurs noteiktu specifisku intelektuālu spēju vērtētājs. Piemēram, savā grāmatā bestsellerā Emotional Intelligence zinātnisku rakstu autors un New York Times bestselleru autors filozofijas zinātņu doktors Daniels Goulmens raksta par īpašību, kam viņš devis apzīmējumu emocionālā inteliģence (EQ); citur viņš ir aplūkojis spēju, ko nodēvējis par sociālo inteliģenci. Fiziķe Dana Zoara grāmatā SQ, kuras līdzautore viņa ir, pēta spēju, ko pati dēvē par garīgo inteliģenci.

Mūsu iedzimtajai cilvēciskajai inteliģencei ir neskaitāmas šķautnes, nevis tikai viens veids vai skaitlis, kas var pretendēt uz cilvēka prāta sarežģītības pārstāvēšanu. Daži no šiem veidiem vēl arvien gaida, lai mūsdienu pētnieki tos nosauktu un aprakstītu, un ir ļoti iespējams, ka pastāv tādi, kuri vēl tikai neskaidri iezīmējas pie apvāršņa. Te jūs atradīsiet dažas variācijas, par kurām mēs patlaban jau kaut ko zinām. Kurš vai kuri no inteliģences veidiem visvairāk tieši atbilst jums?

Verbāli lingvistiskā inteliģence

Izrāda jutību pret vārdu skanējumu, nozīmi un kārtību. Patīk lasīt, runāt, klausīties un rakstīt. Šim inteliģences tipam pieder rakstnieki, oratori un lingvisti.

Loģiski matemātiskā inteliģence

Demonstrē spējas matemātikā un citās loģiskās sistēmās. Patīk risināt problēmas, izdarīt secinājumus un secīgi domāt. Šim inteliģences tipam atbilst programmētāji un tehniķi, inženieri un zinātnieki.

Muzikāli ritmiskā inteliģence

Ir iedzimta mūzikas uztvere un izpratne. Patīk dziedāt, dungot, sist takti vai kustēties mūzikas ritmā. Paaugstinātu muzikālo inteliģenci uzrāda mūziķi, komponisti, dziesmu autori un dejotāji.

Vizuāli telpiskā inteliģence

Piemīt spēja precīzi saskatīt vizuālo pasauli un radīt mākslu. Šo inteliģences veidu savā darbā pielieto visi dizaineri, arhitekti un grafiskie mākslinieki.

Ķermeniski kinestētiskā inteliģence

Prasmīgi izmanto savu ķermeni pašizteiksmei, mērķu sasniegšanai vai izklaidei. Ar šo inteliģenci ir apveltīti sportisti, dejotāji un aktieri.

Starppersonu inteliģence

Uztver un izprot citus cilvēkus, viņu noskaņojumu, jūtas, vēlmes un motivācijas. Patīk komunicēt, klausīties, pārliecināt un rast vienošanos. To cilvēku vidū, kas bagātīgi apveltīti ar šo inteliģences veidu, ir biznesa vadītāji, politiķi, tirgotāji, grupu vadītāji un terapeiti.

Iekšējā inteliģence

Izprot savas jūtas, vērtības un personisko filozofiju. Patīk būt vienatnē, risināt domas un strādāt pie iekšējiem procesiem un attīstības. Ar stipru šīs inteliģences formu ir apveltīti advokāti, izgudrotāji, reliģiskie līderi un introspektīvie rakstnieki.

Dabas inteliģence

Ievēro floru un faunu, ciena dabas pasauli un produktīvi izmanto šo spēju. Ir īpašā saskaņā ar dabu. Uztver pasaules uzbūvi un likumības, to skaitā augu un dzīvnieku valstī. Uzsvaru uz dabas inteliģenci bieži izrāda biologi, botāniķi, fermeri un pētnieki.

Nosakot savas inteliģences būtiskos akcentus un atrodot savu īpašo spēju un aizraušanos sajaukumu, jūs pavērsiet ceļu sevis izteikšanai visapbrīnojamākajā veidā. Katram no mums ir talantu krātuve, ko varam pavērt vaļā, un, ja stiprināsim savu īpašo dāvanu un interešu apziņu, tā palīdzēs mums sasniegt mērķus un īstenot sapņus.

     [+] [-]

, 2012-07-02 09:46, pirms 12 gadiem
Kur atrodama grāmata "SQ", kurā par garīgo inteliģenci raksta fiziķe Dana Zoara.
Lūgums atrakstīt uz e-pastu: laura@mt.lv