Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:380, Did:0, useCase: 3


6 liekā svara slēptie iemesli

Redakcija
Redakcija

Ja liekā svara iemesli nav saistīti ar veselības problēmām, tātad to pamatā ir psiholoģiskas problēmas. Tas nozīmē, ka svara pieņemšanās saistīta nevis ar ledusskapja saturu; tā atrodas galvā.

Vēlme būt "labam"

Liekā svara iemesls var būt meklējams tālā bērnībā. Iespējams, ka vecāki jums nepārtraukti atkārtoja, kas tas, kurš kārtīgi ēd un šķīvi izēd tukšu, ir malacis un pelnījis uzslavu. Tāpēc bērni, kas grib izpatikt saviem vecākiem, vienmēr skrupulozi iztukšos savus traukus, lai arī cik daudz ēdiena tajos būtu ielikts. Svarīgākais taču ir saņemt pieaugušo uzslavu!
Rezultātā smadzenēs formējas noturīga programma "jo vairāk es apēdīšu, jo ātrāk mani uzslavēs un, varbūt, pat 'apbalvos". Diemžēl, bērnībā iegūtie uzstādījumi lielākoties gadījumos paliek ar mums uz visu mūžu. Bez tam, tie ļoti bieži tiek saņemti mantojumā. un pat tās sievietes, kas visu mūžu cīnās ar lieko svaru, savus bērnus audzina tikpat nepareizi, kā savulaik to darījušas viņas mātes.

Bailes no tuvības

Tas var izklausīties paradoksāli, taču dažas par sevi nepārliecinātas sievietes pašas "iedarbina" mehānismu, kas noved pie aptaukošanās. Viņas baidās no tuvības ar vīriešiem un zemapziņā pieņem lēmumu kļūt resnākas, lai nepiesaistītu vīriešu uzmanību. Turklāt apziņas līmenī šīs sievietes var visu mūžu cīnīties par modeles figūru, sēžot uz neskaitāmām diētām, kaut gan īstenībā viņu apetīti diktēs un regulēs tieši zemapziņas motīvi.

Šai kategorijai var pieskaitīt arī tās sievietes, kas pārdzīvojušas smagu šķiršanos. Pēc tādas psiholoģiskas traumas viņas neapzināti var just bailes no jau piedzīvotā scenārija atkārtošanās, tāpēc uzkrātajos liekajos kilogramos saskatīs ērtu iemeslu tam, lai izbēgtu no jaunām attiecībām.

Attiecību problēmas

Liekā svara rašanos var izprovocēt problēmas attiecībās. Viens no variantiem- liekais svars kā aizsrgreakcija no partnera greizsirdības. Sieviete kļūst resna un nepievilcīga, lai novērstu no sevis vīra uzmanību.
Gadās, ka problēmģimenēs sieviete uzņem liekos kilogramus, lai atriebtos vīram- alkoholiķim, liekot saprast, ka viņš nav pelnījis neko labāku.
Un vēl- bieži vien sievietes liekais svars ir saistīts ar vīra krāpšanu. Tātā veidā, tā vietā, lai izanalizētu notikušā iemeslus un izdarītu secinājumus, viņa cenšas novelt uz vīra vainu par zaudēto pievilcību.

Bailes un nepieciešamība pēc palīdzības

Cilvēki ar lieko svaru psiholoģiski jūtas neaizsargāti un ir vieglāk ievainojami. Jebkuras problēmas un nepatikšanas (atlaišanu no darba, tuvinieku slimības, bailes par savu bērnu) izraisa viņos smagu stresu. Tas viss noved pie pārēšanās, tā kā ēdiens šajā gadījumā palīdz viņiem "aizsargāties" un kaut uz brīdi sajusties komfortabli.

Nostaļģija

Kā zināms, mūsu garšas receptoriem ir atmiņa. Tāpēc daudzu produktu garša ir vērtīga ne jau pati par sev, bet gan kā atmiņas par kaut ko labu, kas bijis mūsu dzīvē. Visbiežāk tā ir nostaļģija pēc bērnības, mājīguma sajūtas, mīlestības un siltuma, kas kādreiz ieskāva cilvēku. Rezultātā šīs emocijas tiek pārnestas uz ēdienu, kas kļūst par savdabīgu "laika mašīnu". Ar tās palīdzību cilvēks cenšas vēlreiz piedzīvot kaut kādus patīkamus brīžus savā pagātnē. Un jo mazāk komfortabli viņš jūtas tagadnē, jo biežāk ēdiens tiek izmantots šādā kvalitātē. Rezultātā tas noved pie pārēšanās un liekā svara pieauguma.

Vainas sajūta

Šis ir iemesls, kas cilvēka ar lieko svaru dzīvi pārvērš nebeidzamā, bezgalīgā vāveres ritenī. jo vainas sajūta cilvēku, kurš vēlas novājēt, pārņem katru reizi, kad tiek pārkāpta diēta. Un tā vietā, lai pie tā arī apstātos, vainas sajūtas ietekmē un cenšoties atbrīvoties no panikas, kas viņu tajā brīdī pārņem, cilvēks sāk ēst vēl vairāk.