Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:333, Did:0, useCase: 3


Ēst gatavošanas horoskopi – vai Vēži un Lauvas ir labākie pavāri?

Redakcija
Redakcija

Astrologi apgalvo, ka no dzimšanas datuma atkarīgs pat tas, vai mums patīk gatavot ēst vai nē. Piedāvājam iepazīties ar kulinārijas horoskopu, lai saprastu, vai esi tipisks savas zodiaka zīmes pārstāvis, vai arī tavas attiecības ar kulināriju stāv pāri zvaigžņu izkārtojumam.

Tēmas cienītājiem piedāvājam atcerēties Epadomi arhīvos atrodamo videociklu 13 sērijās, kas pilnībā veltīts astroloģijai virtuvē.

Auns

Auniem ne pārāk patīk gatavot ēst, vainīgs arī slinkums, tāpēc bieži vien viņi samierinās ar pelmeņiem un citiem pusfabrikātiem. Virtuvē viņi ieiet tikai lai kaut ko uzsildītu mikroviļņu krāsnī. Aunam pat nepatīk ēst virtuvē, labprātāk izvēlas tam viesistabu, balkonu vai apsēžas pie televizora.

Taču Aunam ir zināms potenciāls, jo viņa pamatprasības pret ēdienu ir kvalitāte, veselīgums un svaigums. Tad Auns virtuvi uztver kā varoņdarba vietu (nepagatavosi - nepaēdīsi) un ļoti svarīgu “veselības un jaunības kalvi”. Auniem nepatīk rosīties virtuvē vieniem, viņi labāk to dara vēl kāda sabiedrībā, tāpēc ideālākais variants Aunam ir virtuve - studija.

Tomēr stundām ilgi gatavot boršču vai cept kūkas Auniem būtu kaut kas līdzīgs spīdzināšanai. Turklāt viņi īsti nesaprot cilvēkus, kuri garšīgu vakariņu dēļ gatavi visu dienu nostāvēt pie plīts.

Vērsis

Vērši ir īsti gardēži, mīl paēst labi un daudz. Viņi nespēj un nevēlas sev liegt šo prieku un lielāko daļu budžeta tērē pārtikai. Taču šīs zodiaka zīmes pārstāvjiem nepatīk gatavot ēst, un viņu prasmes šajā jomā bieži ir diezgan vidējas. Parasti viņi ēd ārpus mājām vai pasūta kaut ko ar piegādi mājās. Viņiem patīk eksperimentēt ar jaunām garšām, taču ir daži iecienīti ēdieni, kurus ēd visbiežāk.

Vērša dzīvē jānotiek kaut kam neticamam, lai viņam rastos patiesa vēlme gatavot ēdienu. Šis process prasa ne tikai vajadzību (izsalkumu), bet arī iedvesmu, kura Vērsi neapmeklē ļoti bieži. Piespiedu gatavošana Vērsim nesagādā nekādu prieku. Turklāt, lai Vērsis vispār ieietu virtuvē, tai jābūt plašai un pienācīgi iekārtotai. "Lauka" apstākļos Vērsis atsakās gatavot, jo tur nav skaisti izkārtotām garšvielām rotātu plauktiņu un visu ēdiena gatavošanai paredzēto jaunāko zinātnes un tehnoloģijas sasniegumu.

Ja Vērsi tomēr piemeklējusi iedvesma, virtuve viņam kļūst par radošo darbnīcu. Vērsis izrotās jebkuru ēdienu tā, ka pat banāli pelmeņi pārvērtīsies par mākslas darbu. Vērša gatavotie ēdieni izskatās un smaržo pārsteidzoši. Nemaz nerunājot par garšu - tā ir nepārspējama. Vērsis nebaidās izmēģināt jaunas receptes, un viņam vienmēr ir pacietība precīzi ievērot gatavošanas tehnoloģiju.

Dvīņi

Dvīņiem patīk labi paēst, bet dažreiz... viņi par to aizmirst. Viņi ir tik aizņemti ar savām idejām, ka reizēm tikai vakarā saprot, ka no iepriekšējās dienas neko nav ņēmuši mutē. Dvīņus var pieskaitīt cilvēkiem, kuri nav radīti gatavošanai. Ja tomēr pie tās ķeras, tad ik pa brīdim novērš uzmanību uz ko pavisam citu, domās lidinās mākoņos, aizmirst par ēdienu, apsvilinās paši vai piededzina ēdienu, un tādam nepieskartos pat izsalcis suns.

Tiesa, tik mainīgās Zodiaka zīmes pārstāvji mēdz izmēģināt sevi dažādās dzīves jomās, un ēdiena gatavošana nav izņēmums. Laikā, kad Dvīņi aizrāvušies ar pavārmākslu, viņi steidzas no vienas receptes uz otru, iemēģina dažādās pasaules virtuves receptes, veido savu ideālo ēdienkarti. Viņi vienlaikus var pagatavot apmēram piecus vai sešus dažādus ēdienus un tādos daudzumos, ka ar to pietiks, lai pabarotu lielu izsalkušu ģimeni. Viss, ko viņi gatavo, pilnībā neatbilst kulinārijas kanoniem, bet būs garšīgs! Vienīgā problēma, ka Dvīņi reti var pagatavot vienu un to pašu ēdienu vienādi - visbiežāk viņi paši nezina, kas šoreiz sanāks!

Ja Dvīņi šajā dzīves jomā "izdeg", atrašanās virtuvē kļūst par nastu. Ja Dvīņiem ir apnicis gatavot ēst, tad neviens nevarēs piespiest viņus radīt šedevrus. Labākajā gadījumā zīmes pārstāvji uzvilks vienu no savām "maskām" un skumji dosies gatavot vakariņas, kuras, starp citu, diez vai iepriecinās mājiniekus, jo tiks gatavotas bez entuziasma.

Vēzis

Vēzis gatavo ar prieku, tāpēc virtuve viņam ir viena no iecienītākajām vietām dzīvoklī. Taču viņš nebūs pilnīgi laimīgs, ja virtuvē nebūs neviena, ar ko parunāties. Ja mājās neviena nav vai visi aizņemti ar ko citu, Vēzis ieslēgs radio un klausīsies ziņas vai mūziku, lai tikai nepaliktu klusumā un nejustos vientuļš. Viņš var runāt pa tālruni, nepārtraucot ēdiena gatavošanas vai trauku mazgāšanas procesu. Pārsteidzoši, ka ēdiena kvalitāte no tā necieš vai cieš reti. Vēzis mājās virtuvē jūtas kā vienīgais un neaizstājamais. Neviens no mājiniekiem pat necenšas pārspēt viņu gatavošanas mākslā un padevīgi ēd to, ko Vēzis pagatavojis. Turklāt Vēžiem vissvarīgākais ir nevis ēdiena noformējums, bet gan tā svinīgā pasniegšana!

Vēži dod priekšroku mājās gatavotam ēdienam, tas vienmēr ir garšīgs. Īsta Vēža virtuves atvilktnē vienmēr var atrast mammas pierakstu kladi ar receptēm. Viņiem ir savi iecienītākie ēdieni un receptes. Tās taču ir izturējušas laika pārbaudi, un to pagatavošanas prasme ir pilnībā noslīpēta. Viņi vienmēr stingri ievēro recepti. Pat vēloties ietaupīt, Vēzis nekad nepirks zemas kvalitātes produktus. Tikai viss labākais un garšīgākais. Ēdiena gatavošana mājās Vēžiem ir viņu spēka avots. Vēži ievēro principu “ceļš uz sirdi iet caur vēderu”. Viņiem patīk pabarot savus mīļos cilvēkus, tā viņi izrāda savu pieķeršanos, patīk runāt par šo tēmu un dalīties pieredzē.

Lauva

Lauvas parasti ēd veselīgu pārtiku un ievēro principu “tu esi tas, ko tu ēd”. Turklāt Lauva pat virtuvē nezaudē savu karalisko cieņu. Viņa augstība gatavo lieliski, bet “nolaižas” līdz tam tikai tad, kad viņu neapgrūtina citi, svarīgāki jautājumi, vai arī tad, kad apzinās savu atbildību par pavalstnieku vēderu piepildīšanu ar garšīgiem un veselīgiem ēdieniem. Tiesa, ja mājinieki pietiekami skaļi un pārliecinoši neizrāda savu prieku un pateicību par barošanu un padzirdināšanu, Lauva var zaudēt vēlmi radīt kulinārijas šedevrus. Tad viņš noteiks "virtuves dežurantus", atvēlot pāris dienas katram no ģimenes locekļiem, vai arī izvēlēsies, pēc viņa domām visneaizņemtāko no viņiem, turklāt tādu, kam ēdienu gatavošana padodas. Sliktākajā gadījumā – noalgos tam mājkalpotāju. Vienīgā problēma var būt Lauvas vēlme virtuvē eksperimentēt pat ar vienkāršākajiem ēdieniem!

Tiesa, neatkarīgi no naudas maka biezuma, Lauvām nepatīk uzticēt ēdiena gatavošanu ģimenei nepiederošiem cilvēkiem (ja nu viņi tos nejauši vai apzināti saindē - kāda pēc tam gan atšķirība?). Jo aktīvāk Lauvas rosās virtuvē, jo daudzveidīgākus un izsmalcinātākus ēdienus gatavo, jo lielāka ir viņu pašapziņa. Spogulis pie plīts, uz kuras kaut kas garšīgi smaržojošs čurkst, burbuļo, vārās, cepās, viņiem vienkārši ir nepieciešams, jo tas dubulto visus labumus. Lai gan visbiežāk Lauvai spogulis aizstāj ģimenes locekļu sajūsminātos skatienus.

Jaunava

Varētu šķist, ka saimnieciskajai Jaunavai vajadzētu dzīvot virtuvē, iepriecinot sevi un tuviniekus ar dažādiem gardumiem. Patiešām, ja zīmes pārstāvji ķeras pie mājas darbiem, tad viss "iet no rokas". Cits jautājums - vai Jaunavām patīk gatavot ēst, vai arī viņas labprātāk veltītu laiku radošam hobijam (izšūšana, adīšana, zīmēšana utt.), bērniem, ģimenes atpūtai. Var teikt, ka pastāv divas galējības un viena no tām - ir diezgan daudz Jaunavu, kuras nezina, kas ir plīts, un jo īpaši - trauku mazgāšana.

Otra veida Jaunavas virtuvi uzskata par savām mājām un darbojas tajā kā īsti burvji. Viņa pat varētu gulēt virtuvē, taču tur parasti nepietiek vietas, un Jaunavai nepatīk smaržu daudzveidība, kā arī ledusskapja dūkoņa. Jaunavai nav vajadzīga milzīga virtuve vai tehnoloģiju pārpilnība, viņa dod priekšroku visu darīt, izmantojot tradicionālās metodes. Jaunavas prot būt taupīgas, taču tas neattiecas uz ēdienu. Viņām īstā garša ir daudz svarīgāka nekā cena.

Tomēr Jaunavai nepatīk izmest ēdienu, tāpēc viņi bieži vāra "putru no cirvja" - izņem no ledusskapja visus pārpalikumus un burvestības var sākties. No vistas gaļas Jaunavai pagatavos gan zupu, gan otro ēdienu un vēl izceps pīrādziņus ar vistu un rīsiem. Jaunava neko neizmet, un šorīt neapēstā mannā biezputra launagā pārvēršas par sacepumu. Jaunava labprāt gatavo visdažādākos sīkumus, kas piešķir dzīvei garšu. Ja sviestmaizes, tad kanapē trīs vai četrās versijās. Ja vārīti kartupeļi, tad ar sviestu un zaļumiem (mrgreen), tēja - ar ekoloģiski tīrā dārzā personīgi savāktām un rūpīgi izžāvētām piparmētru vai jāņogu lapām.

Svari

Virtuvē Svari pastāvīgi mētājas no vienas galējībās otrā - vai nu katru dienu gatavo, lai ģimene varētu ēst visu svaigu, vai izvairās no ēdiena gatavošanas un aicina ģimeni ieēst, ko paši virtuvē atrod vai pagatavo. Gadās, ka viņi pārsāla ēdienu vai pieliek par maz garšvielu, tad pārcep - vārdu sakot, Svari ar grūtībām atrod harmoniju virtuvē, jo īsti nesaprot, vai viņiem ir vērts ar to noņemties vai nav. Tāpēc nebūs viegli pierunāt Svarus (īpaši vīriešus) stāvēt pie plīts, it īpaši, ja viņiem nav patstāvīgas tieksmes pēc tā.

Svari ir radoši cilvēki, daži no viņiem gatavošanas procesu saista ar augsto mākslu, savukārt otra daļa šo procesu apzīmē kā smagu katorgu mūža garumā, un laiku pa laikam notiek streiki un sacelšanās. Tad viņus sāk mocīt sirdsapziņa par izsalkušajiem bērniem, un viņi atkal atgriežas "moku solā". Svariem patīk visa veida virtuves tehnika, jo ļauj samazināt virtuvē pavadāmo laiku. Svariem ir ļoti grūti izlemt par ēdienkarti. Kad beidzot izlemts, parasti atklājas visnepatīkamākais fakts: nav kāda produkta, kas noteikti nepieciešams plānotajam ēdienam.

Tomēr var teikt, ka šīs zodiaka zīmes cilvēki saprot pareiza un veselīga uztura nozīmi. Viņus interesē diētu jaunumi. Bieži vien viņi daudz laika pavada lasot par veselīgo uzturu un recepšu jaunumiem. Viņiem ir savas pārbaudītas receptes (visvairāk – kādu īpašu kūku), kas ģimenē ir populāras jau daudzus gadus.

Skorpions

Skorpions piekrīt sevi upurēt un ķerties pie gatavošanas tikai patiesi tuvu cilvēku labā. Viņam taču ir ieplānoti tik daudzi citi darbi un pasākumi, visi svarīgi un interesanti, bet tā vietā nākas stāvēt te pie plīts, te pie izlietnes. Tomēr, ja viņi vēlas kādu iepriecināt, var pagatavot visu, un pārsteidzoši garšīgi. Cita lieta, ka ēdiena gatavošana no dienas uz dienu Skorpionu nemaz neiedvesmo. Skorpioni ir priecīgi, ja mājiniekiem ir tāda pati gaume un vēlmes kā viņiem, jo tad nav nepieciešams gatavot neko individuālu. Virtuvē viņi izmanto gan tradicionālās metodes, gan jaunākās tehnoloģijas.

Parasti Skorpioni ne tik daudz necieš ilgstošo noņemšanos ar ēdiena sastāvdaļu sagatavošanu un apstrādi, cik sekojošo uzkopšanu - pilno izlietni ar netīriem traukiem, taukainās plīts un pannu mazgāšanu, telpas vēdināšanu utt. Pateicoties šai ikdienas rutīnai, daudzi zīmes pārstāvji kļūdaini uzskata, ka viņus nepiesaista pats gatavošanas process, tāpēc viņi nekad neatklāj savu labā pavāra potenciālu. Starp citu, Skorpioni var radīt jaunas, interesantas kulinārijas receptes un ar prieku rāda, kā gatavot kādu ēdienu TV programmās vai šovos ar zvaigžņu piedalīšanos.

Skorpionu gaume ir ļoti mainīga, un viņi bieži krīt galējībās. Viņu attiecības ar ēdienu ir sarežģītas. Tas, kas parādās uz viņu šķīvja, atkarīgs no noskaņojuma. Viņi var būt apsēsti ar svara zaudēšana vai bieži vien pārēsties. Tā viņi izpauž savas emocijas un noņem spriedzi. Viņi mierina sevi vai apbalvo ar ēdienu. Virtuve vienmēr ir labi aprīkota, un tur atrodami produkti, par kuriem lielākā daļa no mums nekad nav pat dzirdējuši.

Strēlnieks

Strēlnieka attieksmi pret virtuvi var raksturot kā attieksmi pret vietu, kuras izskats un stāvoklis ir viņa sociālā statusa rādītājs. Tāpēc Strēlnieks labi jūtas tikai dzīvoklī ar lielu virtuvi. Tas pats iemesls liek viņam rūpīgi pievērsties virtuves iekārtojumam, mēbeļu un aprīkojuma izvēlei. Strēlniekam patīk iebūvētās mēbeles un tehnoloģijas. Pie pirmās izdevības viņš uzaicinās palīgos dizaineru. Strēlnieka virtuves interjers drīzāk būs klasisks, nevis moderns. Modernajā ir pārāk daudz stikla un metāla, spilgto spuldžu virs plīts, izlietnes un darbvirsmas. Tieši Strēlnieks visbiežāk aicina viesus uz virtuvi, jo Strēlniekiem virtuve nav plīts, virtuve ir kulta vieta!

Minētais gan nenozīmē, ka lielajā un labi iekārtotajā virtuvē Strēlniekam noteikti patiks darboties. Zīmes pārstāvji vienmēr tiecas pēc kāda primāra skaidra mērķa un virzās uz to, neatkāpjoties. Viņi tērē visu laiku un resursus, lai to sasniegtu, tāpēc nav viegli novērst viņu uzmanību ar ikdienas rūpēm. Ja Strēlnieka mērķis ir kļūt par lielisku pavāru, tad viņš to sasniegs un radīs īstus kulinārijas šedevrus. Pārējie Strēlnieki ēdiena gatavošanu uzskata par nesaprātīgu spēka, laika un enerģijas izšķiešanu.

Ja no ēdiena gatavošanas nevar izvairīties, Strēlnieks pie tās ķersies, taču maz ticams, ka stingri ievēros recepti – tas taču ir tik garlaicīgi! Ja ir iespēja, viņi izmēģinās jaunas lietas. Šīs zodiaka zīmes pārstāvji nevar iedomāties, ka ceļojumā nepagaršotu vietējos gardumus.

Mežāzis

Mežāži bieži izvēlas ēst vienu un to pašu ēdienu un nevēlas izmēģināt ko jaunu. Viņi aizdomīgi izturas pret jaunām tendencēm uzturā. Mežāzis visu mūžu ir bijis uzticīgs vieniem un tiem pašiem ēdieniem. Viņš nicina modernās diētas vai jaunākos zinātnieku atklājumus par noteiktu pārtikas produktu kaitīgumu. Tas viņu nemaz neuztrauc. Mežāzis ēd to, kas viņam patīk, un nedomā par to, kā tas ietekmē viņa veselību.

Mežāzim nav grūti pagatavot sarežģītu ēdienu un visu dienu stāvēt pie plīts. Svarīgi, ka pēc šāda varoņdarba Mežāzis varēs darīt to, kas viņam patīk - spēlēt nogurušu upuri savu tuvinieku priekšā. Pat ja vakariņas pagatavot nebija grūti, mājiniekiem liek saprast, ka tur ielikta visa dvēsele un spēki, tāpēc pelnījuši sapratni un atzinību. Mežāža mājinieki no sirds tic, ka ēdiena gatavošana viņu nepiesaista un pat kaitina, tāpēc visi cenšas palīdzēt šajā rutīnas darbā. Taču visi zina, ka Mežāžiem virtuvē patīk sirsnīgas un izglītojošas sarunas. Iespējams – tikai pateicoties Mežāžiem, radās tāda parādība kā pasēdēšana virtuvē.

Mežāzis ar prieku māca mājiniekiem gatavot to vai citu ēdienu, kas viņam tik labi padodas, jo precīzi tiek ievērotas receptē noteiktās proporcijas. "Nekādas improvizācijas uz plīts!" - tāda ir Mežāžu devīze. Mežāži gatavo rūpīgi un uzmanīgi, mīl tīrību un kārtību virtuvē, lai katra dakša un katra karote zinātu savu vietu. Virtuvē tiek ielaisti tikai vistuvākie cilvēki, jo Mežāži uzskata, ka gatavošanas procesā ir klātesoša zināma mistika un ir svarīgi, kādā noskaņojumā cilvēks gatavo. Ja Mežāzis ir slims, dusmīgs vai noskumis, viņš nekad negatavos ēdienu. Un tas ir pareizi, jo visa negatīvā enerģija var nonākt ēdienos, atņemot tiem labumu un garšu.

Ūdensvīrs

Virtuvē Ūdensvīrs klusi un lēnām jūk prātā. Te viņam putra piedeg, te piens pārskrien pāri katla maliņām, te kas cits atgadās - ne mazāk nepatīkams. Pie vainas tas, ka Ūdensvīrs mēģina gatavošanas procesu apvienot ar kaut ko interesantāku, lai velti netērētu laiku. Viņi var uzlikt pienu vārīties un droši to aizmirst, pievērsušies aizraujošai grāmatai vai sarakstei ar interesantu sarunu biedru internetā.

Tomēr jāatzīst, ka ne vienmēr viss ir tik skumji. Ja Ūdensvīrs sev izvirzījis mērķi apgūt kulinārijas mākslu un nenovērsīs uzmanību, līdz noliks gatavo ēdienu uz galda, tad viss būs kārtībā. Taču jāatzīst, ka pirmkārt, tieši Ūdensvīriem paredzēti visi šie pusfabrikāti, kas tikai jāsasilda! Var teikt, ka par ēdienu viņi domā tikai tad, kad ir izsalkuši. Nespiediet Ūdensvīru gatavot ēdienu, ja viņiem tas nepatīk. Lielākais, ko viņam var uzticēt, ir uzsildīt kādu pusfabrikātu vai piezvanīt picas piegādātājiem.

Pateikt kaut ko labu? Ūdensvīri labprāt izvēlas eksotiskas garšas un mīl neparastus ēdienus. Pēc ēdiena gatavošanas vienmēr atstāj aiz sevis sakārtotu virtuvi, bieži vien viņiem ir īpaša sistēma pārtikas ievietošanai ledusskapī.

Zivis

Virtuvē viņas jūtas kā zivis ūdenī un ar prieku gatavo gan sev, gan tuviniekiem. Viņām patīk meklēt internetā jaunas receptes un iedvesmu kādam šedevram. Bieži vien izvēlas veselīgu (pat bioloģisko) pārtiku. Visu gatavo ar lielu rūpību, ieliekot tajā sirdi un dvēseli. Viņām nepatīk pārāk asi vai ļoti trekni ēdieni. Gadās arī tā, ka viņas nevar neko ieēst, kad nervozē. Zivis mīl saldumus un augļus un labprāt atgriežas pie bērnības garšām. Šī zīme pastāvīgi vēlas eksperimentēt. Zivis ēdienam bieži pievieno kaut ko neparastu, un rezultāts ne vienmēr attaisno cerības.

Zivīm ļoti nepatīk atrasties virtuvē vienatnē. Viņām tā galvenokārt ir sadarbības vieta. Tāpēc Zivis sagaida mājinieku palīdzību un atbalstu, personīgu iesaistīšanos ēdiena gatavošanā. Zivis ir laimīgas, ja, piemēram, vīrs no veikala atnes visus nepieciešamos produktus, bērni mizo kartupeļus un citus dārzeņus, bet mīļotā vīramāte pārbauda, vai pietiek sāls un garšvielu un vai nav aizmirsta kāda viltīga sastāvdaļa, bez kuras ēdiena garša mainīsies ne uz to labāko pusi. Zivīm izdodas dažādi ēdieni, bet jo īpaši zupas. Zivis ir sarunu pie galda meistari, un, ja nepieciešams nokārtot attiecības ar partneri, tad labākais risinājums būtu uzaicināt viņu vakariņot virtuvē. Zivis retāk par visām citām zīmēm svin svētkus sabiedriskās vietās. Iespēja pacienāt ciemiņus mājās – tie jau ir svētki!

Pēc ārzemju preses materiāliem