Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:78, Did:0, useCase: 3

Ieteikumi videi draudzīgai Jaunā gada sagaidīšanai

Redakcija
Redakcija

Aicinām visus Latvijas iedzīvotājus pārdomāt aizvadītajā gadā paveikto un pašiem sev atbildēt uz jautājumu – vai šo gadu esam nodzīvojuši atbildīgi un videi draudzīgi. Ja tomēr godprātīgā atbilde liek pašiem par sevi nokaunēties, ir pienācis īstais laiks videi draudzīgām pārmaiņām. SIA „Zaļā josta” piedāvā ieteikumus, kā videi draudzīgi sagaidīt Jauno gadu, kā arī, ko savā ikdienā par labu vērst visa nākamā gada garumā.

Gatavošanās svētkiem
Gatavošanās Jaungada svinībām sākas jau laikus, veicot pirkumus svētku mielastam un plānojot svētku norisi. Pirmssvētku burzmā iepirkšanās drudzis skar daudzus, rezultātā mēs iegādājamies daudz lieku lietu, kas ar laiku kļūst par atkritumiem. Tāpēc, lai, gādājot par lielisku svētku norisi, nenāktos ciest no lieku lietu iegādes, iesakām laikus sastādīt iepirkumu sarakstu ar nepieciešamajiem pirkumiem un veikala apmeklējuma laikā stingri pieturēties pie šī saraksta, atsakoties no lietām, kas ar laiku tikai papildinās atkritumu tvertnes saturu.

Svētku galds
Latvieši svētkus svin ar vērienu – un svētku neatņemama sastāvdaļa ir bagātīgi klāts svētku galds. Lai svētku mielasts sagādātu prieku vēderam un neradītu pārmērīgu slodzi videi, iesakām izvēlēties pašmāju gardumus, vietējos augļus un dārzeņus, kā arī dot priekšroku svaigiem, nevis saldētiem, marinētiem vai citādi specifiski apstrādātiem produktiem. Tādējādi izvēlētais mielasts būs gardāks un veselīgāks, turklāt tā pagatavošana radīs daudz mazāku slodzi videi. Iedomājieties tikai, kādu ceļu mērojuši saldētie dārzeņi no Ķīnas, lai nokļūtu līdz mūsu galdam, turklāt tie ir apstrādāti pret bojāšanos, saldēti īpaši zemā temperatūrā, pārvadāti speciālos apstākļos īpaši aprīkotā transportā... Šādi dārzeņi savā dziļākajā būtībā ne tikai veicina globālo sasilšanu, bet arī ir zaudējuši lielu daļu vitamīnu. Savukārt pašmāju augļi un dārzeņi, kas nekur nav jāved un speciāli jāapstrādā, ir daudz veselīgāki un videi draudzīgāki.

Trauki
Svinīgu mielastu jāpasniedz skaistos traukos! Tāpēc, lai arī kā negribētos pēc svētkiem mazgāt traukus, izvairieties no vienreizlietojamo galda trauku un piederumu lietošanas gan galda klāšanai, gan līdzpaņemto cienastu iesaiņošanai. Izvēlieties traukus un produktu iesaiņojumus, kas ir paredzēti vairākkārtējai lietošanai.
Iepakojums
Izvēlieties preces videi draudzīgā iepakojumā vai iespēju robežās vispār atsakieties no lieka iepakojuma. Tas tik un tā pēc produktu izlietošanas kļūst par atkritumiem – tad kāpēc sevi apgrūtināt ar vēl smagāku atkritumu maisu izmešanu pēc svētkiem.

Atkritumi
Tur, kur ir viesi, svinības un mielasts, noteikti rodas daudz un dažādu veidu atkritumu. Tāpēc jau laikus uzstādiet mājās vairākas atkritumu tvertnes (šim nolūkam noderēs arī vienkārši vairāki atkritumu maisi vai nevajadzīgi lieli iepirkumu maisi), kur katrā no tām varēsiet izmest attiecīgos atkritumu veidus – vienā pārtikas atkritumus, otrā tukšās plastmasas pudeles, trešā iztukšotās stikla pudeles un burciņas, ceturtā papīra atkritumus – kārbiņas, ietinamo papīru utt. Pēc svētkiem neaizmirstiet visus šos sašķirotos atkritumus izmest attiecīgos dalīto atkritumu konteineros, tādējādi rūpējoties par vidi.

Apsveikumi
Lai mūsu neremdināmās sveikšanas kāres dēļ nenāktos izcirst veselu mežu, SIA „Zaļā josta” aicina draugu un radu apsveikšanai papīra atklātnes vietā izvēlēties elektroniskos apsveikumus. Tie izskatās ļoti skaisti, turklāt tiem ir iespējams pievienot dažādas animācijas un melodijas. Bet pats galvenais – to nosūtīšanai nav jānocērt neviens koks.

Dekorācijas
Aicinām telpu rotāšanai izvēlēties dabiskus materiālus un rotājumus. Smaržīgs egles zars vai kaltētas dabas veltes piepildīs Jūsu mājas ar omulīgu svētku sajūtu, turklāt noteikti izskatīsies gaumīgāk par putuplasta sniega vīru vai plastmasas eglīti. Šādas dabīgas rotas pēc svētkiem nekļūs par videi kaitīgiem atkritumiem un nepiesārņos dabu.

Apgaismojums
Taupīsim elektrību gan svētkos, gan ikdienā! Elektrisko spuldzīšu virtenes spēj pārvērst māju pasaku pilī. Taču ir jāatceras, ka šīs greznumlietas patērē daudz elektrības, tāpēc, pirms iegādāties spuldzīšu virtenes, pārliecinieties, ka esat izvēlējušies energoefektīvu risinājumu svētku apgaismojumam. Iesakām elektrisko spuldzīšu vietā dot priekšroku ekoloģiski tīrām bišu vaska svecēm, kas ne tikai pielies telpu ar siltu gaismu, bet arī ienesīs mājās patīkamu aromātu un siltas noskaņas, turklāt nekaitēs videi.

Izklaides
Līksmai svētku sagaidīšanai aicinām vienoties aktivitātēs, spēlēs un rotaļās, kas nekaitēs dabai. Interesantākam un maģiskākam Vecgada vakaram pagatavojiet maskas no dabas veltēm un nevajadzīgiem materiāliem, piešķirot tiem jaunu dzīvi. Pārsteidziet draugus ar interesantiem svētku tērpiem, kas pagatavoti no nevajadzīgām vecām drēbēm un auduma atgriezumiem. Sagaidiet svētkus kuplā draugu lokā, kopīgi klājot galdu un savstarpēji dalot pienākumus – tādējādi materiālu un citu resursu patēriņš būs daudz mazāks, bet prieka un saliedētības sajūta – lielāka.

SIA „Zaļā josta” novēl gaišus, priecīgus un mīlestības pilnus gada nogales svētkus! Rūpēsimies par vidi gan svētku laikā, gan arī visa nākamā gada garumā!

Laima Jekšiņa
SIA „Zaļā josta” mārketinga projektu vadītāja