Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:22, Did:0, useCase: 3

8. septembris- Tēva diena

Kuras tad ir populārākas- Tēva vai Mātes dienas svinības? Kur un kā tās tiek svinētas.

Mātes diena

Mātes diena visā pasaulē tiek atzīmēta ļoti dažādi. Rietumu zemēs mātes dienai ir pārākums par tēva dienu, tā tiek svinēta, izrādot vairāk emocijas. Tā ir ļoti izplatīta un to svin gandrīz visi. Populārākās tradīcijas mātes dienā ir tādas kā sagādāt brokastis gultā, dāvāt puķes un šokolādes konfektes. Turpretī, austrumos mātes diena nav sasniegusi tik lielu popularitāti kā rietumu kultūrās, tur netiek izvēlēts speciāls datums, lai to atzīmētu.

Tēva diena

Ja salīdzinām, kā svin Tēva un Mātes dienu, tad Tēva diena ir liels pretstats. Austrumu zemēs Tēva dienai ir lielāka popularitāte kā Mātes dienai. Tēvi vēro kā bērni rotaļājas un ar tiem dara kopā vīrišķīgākas nodarbes. Arī rietumos šādas aktivitātes tiek piekoptas, tikai mazākā mērā. Tēva dienā ir ierasts dot saviem tēviem atelpu no ierastā dienas režīma, kopā darīt ko jautru vai vienkārši ļaut relaksēties un kavēties atmiņās.

Ejot laikam uz priekšu, abas šīs svētku dienas ir ieguvušas milzīgu popularitāti. Tās ir kļuvušas vairāk par internacionālām svinībām. Pat ja kāds šo dienu tik īpaši neatzīmē, vienalga cenšas sagādāt saviem vecākiem ko jauku.

Atskatoties pagātnē, mēs redzam, ka šādas dienas tika atzīmētas jau sen.
Valda dažādi uzskati par to, kura no šīm svētku dienām būtu svarīgāka, tomēr, lai kāds viedoklis kādam būtu, tas nemaina faktu, ka ģimenes pieaugumam ir vajadzīgs gan tēvs, gan māte. Līdz ar to, abi vecāki ir vienādi pelnījuši saņemt mīlestību, uzmanību un pateicību, pat tad, ja mātes dzīves laikā ir izrādījušas lielāku emocionalitāti un rūpes.

Šogad Latvijā Tēva diena tiek svinēta 8. septembrī. Kā jau vairums svinību, arī šī diena bieži vien tiek komercializēta. Cilvēki jūtas spiesti pirkt izreklamētās dāvanas, lai nejustu vainas apziņu. Es ieteiktu padomāt, ko katram īpaši nozīmē šī diena, un vai tās izjūtas tik tiešām var izteikt tikai un vienīgi naudas izteiksmē. Varbūt ir vērts ziedot laiku, izdomu un pacietību, lai pateiktos tiem, kas dāvājuši mums dzīvību...