Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:22, Did:0, useCase: 3

Latviešu Helovīns vai Urguču diena

Laikā, kad citi svin Helovīnus jeb visu svēto dienu, epadomi.lv turpina latviešu tautas tradīcijas, atgādinot, ka mums ir arī pašiem savi svētki- Simjūda diena (veļu godināšanas diena vai Urguču diena), kas pretēji Helovīniem, tiek svinēti klusi un mierīgi. Šodien nolēmām atgādināt kādu epadomi.lv pirms 2 gadiem veidotu pasākumu tiem, kas šodien nevilks galvā ķirbi un nezīmēs asiņainu seju, bet labprāt izmēģinās vai vismaz uzzinās kādu vecu labu, mierīgu latviešu tradīciju

Publikācija no 2011. gada 31. oktobra

Mūsdienu saspringtajā un straujajā dzīves tempā reti kura ģimene stāsta saviem bērniem par latviešu tautas tradīcijām. Tautas ieražas pamazām zaudē savu nozīmību. Aizvien mazāk cilvēku svin latviešu gadskārtu svētkus, ievēro Veļu laiku. Latvijā arvien vairāk pievēršas cittautu tradīcijām. Spilgts piemērs tam ir Helovīni.

Pirms vairākiem gadiem latvieši šajā laikā atzīmējuši Veļu laiku jeb Simjūda dienu, ko dēvē arī par Urguču dienu. Veļu laiks ilgst no Miķeļiem (29. septembra) līdz Mārtiņiem (10.novembrim). Tas pauž dzimtas vienotības ideju. Atšķirībā no Helovīniem tie nebija skaļi un trokšņaini svētki, bet tika svinēti, klusu pieminot savus mirušos radiniekus. Tika uzskatīts, ka šajā laikā senču gari nāk mūs apraudzīt, skatīties, kā mēs uzvedamies, ko runājam, tāpēc tas bija klusais periods, kad nedrīkstēja skaļi dziedāt un darīt ko sliktu. Veļu godināšanas dienā uz galda tika salikts ēdiens no jaunās graudu ražas, lai pabarotu sanākušos garus. Kamēr tie mielojās, mājas iemītnieki devās prom no istabas, lai veļi vienatnē varētu klusi nobaudīt mielastu. Pēcāk atnākuši, ļaudis paēdušos veļus dzinuši prom, pa visiem istabas pakšiem sitot ar kūjām un saucot: "Urguči ārā, urguči ārā...". Tad pienācis laiks mieloties pašiem.

Šogad epadomi.lv kolektīvs nolēma svinēt nevis Helovīnus, bet atzīmēt latviešu svētkus, tos nedaudz padarot mūsdienīgākus, taču pašos pamatos pieturoties pie senākajām tradīcijām. Izvēlējāmies vietu, kur atmosfēra ir kā radīta šādam pasākumam- telpas Ādmiņu ielā 4, Rīgā, kur savulaik viesojušies goti, bet šobrīd tiek iestudētas interesantas izrādes. Mums pievienojās ļoti patīkams un jauks sarunu biedrs- filoloģijas doktors, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošais pētnieks Guntis Pakalns.

Lai pasākums veidotos atbilstoši mūsdienu pieņemtajiem uzskatiem par oktobra mēneša noslēgumu, izvēlējāmies krāsainus tērpus un pārtapām par dažādiem pasaku tēliem- velnu, labajām un ļaunajām raganām. Par cik Simjūda dienu latvieši atzīmējuši pilnā saimē, iesaistījām arī bērnus, kas tērpušies mīlīgās karnevāla tērpu nomas "Sers" kaķēnu maskās.

Pat šīs dienas laika apstākļi bija atbilstoši pasākumam. Vēsajā vakarā sildījāmies pie kamīnā sprēgājošām liesmām, un sveču apgaismojuma ieskautajā telpā atcerējāmies senās tradīcijas, kad latviešu tauta, kuru vēl nebija skārusi mūsdienu tehnoloģiju pasaule, jauki pavadīja laiku sarunās ar saviem tuvākajiem. Šī diena bija piemērota vēlamajai noskaņas radīšanai- skaidrām debesīm ar mazliet rudenīgu vēsumu. Vēlajam rudens vakaram epadomi.lv kolektīvs bija sagādājis arī gardu cienastu. Mielojāmies ar mājās ceptiem pīrādziņiem, dzērām siltu tēju un uzmanīgi klausījāmies Gunta Pakalna stāstītajos spoku stāstos, kas daži, ticami vai ne, taču nākuši no dzīves. Kāds no tiem spēja pārbiedēt tik ļoti, ka manis malkotā tēja gandrīz izleca no krūzītes, kam sekoja sirsnīgi un nevaldāmi smiekli.

Arī mēs stāstījām paziņu, draugu, māmiņu un vecmāmiņu stāstītos spoku stāstus, minējām mīklas, uzspēlējām rāmu spēli, pieturējāmies pie tradīcijas cienāt un padzīt urgučus, kas ir šajā gadā mirušo radu gari, un nav noslēpums, ka mīklu minēšanā visus pārspēja mūsu saimes vecākā un gudrākā ragana, kā jau tas šādos gadījumos pienākas.



Saistībā ar Simjūda dienu, radušies ticējumi, kas, tuvojoties ziemai, vēsta par gaidāmajiem laika apstākļiem.
Seno tautu gudrības vēsta- dziļu ziemu šogad varam negaidīt, jo: „Ja Simjūda diena ir miglaina – būs dziļa ziema”. Miglu nemanījām, taču auksta gan tā varētu būt, jo kāds cits ticējums liecina: „Ja oktobrī kokiem nav vēl īsti nobirušas lapas un augļi turas pie zariem, tad paredzama auksta ziema”, tāpēc, lai šoziem jums būtu silti, iesakām to pavadīt aktīvi, atceroties, ka mums pašiem ir savi svētki, kurus iespējams interesanti nosvinēt. Pirmkārt, svētkus mēs radām sev paši, piemēram, uzaicinot tuvus un mīļus cilvēkus uz patīkamu teātra izrādi vai sarīkojot neparastu pārsteiguma ballīti. Nomadi Art House iestudētās teātra izrādes ir lielisks iemesls doties ārpus mājas, lai kopīgi baudītu aizraujošu teātra mākslu, bet, ja padomā ir kas jestrāks- ar karnevāla tērpu nomas "Sers" sarūpētajām maskām tas izdosies nevainojami, jums tikai jādodas uz Cēsu ielu 12-5, Rīgā, kur tos izvēlēties, vai jāsazinās pa tālruņiem 67360918 un 26316620.

Pateicamies par līdzdalību Guntim Pakalnam, kā arī par brīnišķīgajām maskām tērpu nomai "Sers" Cēsu ielā 12-5 un Palmas veikalam Bruņinieku ielā 22, Rīgā.

Video no epadomi.lv Urguču dienas pasākuma 2011.gada oktobrī



     [+] [-]

, 2011-10-31 10:44, pirms 12 gadiem
Malači, epadomi!

     [+] [-]

, 2011-10-31 11:58, pirms 12 gadiem
Prieks, ka kāds domā par latviskām tradīcijām. Personīgi man helovīni nepatīk un es tos nesvinu.

     [+] [-]

, 2011-10-31 12:09, pirms 12 gadiem
Baigais actions nav. Heloveen jauniešiem vairāk pie sirds lai iztrakotos

     [+] [-]

, 2011-10-31 12:16, pirms 12 gadiem
Baigais actions nav. Heloveen jauniešiem vairāk pie sirds lai iztrakotos
Izlasi rūpīgāk - Šis ir veļu laiks, ir jāuzvedas klusi. Trokšņot sāk pēc Mārtiņdienas....

     [+] [-]

, 2011-10-31 12:51, pirms 12 gadiem
Ir arī jaunieši, kam nepatīk helovīni, bet, diemžēl, viņi nezina par alternatīviem svētkiem.

     [+] [-]

, 2011-10-31 13:09, pirms 12 gadiem
Beidzot kāds sāk domāt par to, kas esam un no kurienes nākam.

     [+] [-]

, 2011-11-01 11:22, pirms 12 gadiem
Laba ideja. Nosvinēsim arī mēs.

     [+] [-]

, 2011-11-01 13:07, pirms 12 gadiem
Dažus atpazīstu šajā bildē. Sveiciens visiem un lai labi klājas!!!

     [+] [-]

, 2013-10-31 23:03, pirms 10 gadiem
Atmosfēra video spridzina.. Bet tās grāmatas un kostīmus gan tik dikti reklamēt nevajag, var sanākt nepatikšanas