Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Saeimā iesniegts Operetes fonda kolektīvais iesniegums "Atjaunosim operetes teātri Latvijā"

Redakcija
Redakcija

Iesniegšanas brīdis netika izvēlēts simboliski, lai sakristu ar dziesmoto datumu, bet gan saskaņā ar autoru vēlmi šo jautājumu virzīt tālāk pēc iespējas drīzāk, kad ir jau panākta vienošanās par Operetes teātra būvniecību Ogrē.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) 16. jūnijā ar Latvijas Operetes fonda valdes priekšsēdētāju Agiju Ozoliņu-Kozlovsku un Ogres Mūzikas skolas direktoru Atvaru Lakstīgalu, apsprieda Operetes teātra būvniecību Ogrē, kas būtu vienīgā šāda žanra kultūras iestāde Latvijā, raksta portāls OgreNET.

"Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kurai nav šāda teātra. Noteikti var rast izskaidrojumu, kāpēc savulaik likvidēts Operetes teātris, bet šobrīd nobriedusi situācija, ka sabiedrība vēlas šī teātra atdzimšanu," sarunā teica E. Helmanis. "Saeima ir nobalsojusi, ka Ogre kļūs par valstspilsētu, un tas ir tikai likumsakarīgi, ka šeit varētu atrasties valsts nozīmes kultūras iestāde. Šim nolūkam mums ir ideāla vieta – bijusī Ogres Tautas nama ēka, kas tapusi par tautas saziedotiem līdzekļiem. Tagad tā atkal tiktu atdota tautai. Mēs esam apņēmības pilni īstenot šo ideju."

Pie labvēlīgiem nosacījumiem Operetes teātris Ogrē varētu vērt durvis aptuveni pēc pieciem gadiem. 2021. gada budžetā paredzēts ieplānot līdzekļus ēkas atpirkšanai no privātīpašnieka un projektēšanas darbiem. Projekts varētu tapt gada laikā. Projekta izstrāde notiks par pašvaldības līdzekļiem, bet tā īstenošanai tiks piesaistīts valsts budžeta un Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums.

Operetes teātris jau gadiem strādā uz tajā iesaistīto entuziasma un neatlaidības pamata, piesaistot ziedojumus un nelielus Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes projektu konkursu piešķīrumus. Septiņos gados tā izrādes un koncertus ir apmeklējuši vairāk nekā 100’000 skatītāju, norāda Operetes fonda priekšsēdētāja A. Ozoliņa- Kozlovska. Lielu popularitāti ir ieguvis arī Starptautiskais Operetes festivāls, kas ik pēc pāris gadiem notiek Ikšķilē.

Ogres mērs jūnija vidus tikšanās laikā norādīja, ka ir savlaicīgi jādomā par nākamā Operetes teātra saturu. Lielā mērā par to arī ir Saeimā iesniegtā iniciatīva – par nepieciešamo 200’000 eiro gadā bāzes finansējumu, lai nodrošinātu orķestra, kora, solistu, tehniskās un mākslinieciskās komandas un administrācijas ikdienas darbu un kvalitātes, un profesionālās meistarības izaugsmi.

Tuvākajā laikā sadarbībā ar Kultūras ministriju ir plānots sagatavot atsevišķas izrādes un parādīt publikai, lai sabiedrību pieradinātu pie tā, ka Ogrē ir Operetes teātris.

Avots: OgreNET; ManaBalss