Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Latvijas jaunās džeza zvaigznes koncertā «Džeza transformācijas. Kā gaismas stars...»

Redakcija
Redakcija

Trešdien, 9.augustā, plkst.19 Ikšķiles Tautas namā 5. Starptautiskā Operetes festivāla ietvaros izskanēs koncerts «Džeza transformācijas. Kā gaismas stars...», kura muzikālo kodolu veidos Latvijas jaunās džeza zvaigznes – dziedātāja Edīte Štrausa un pianists Matīss Žilinskis. Maestro Raimonds Pauls par viņa spēli izsakās lakoniski: «Bravo!».

Kā uzsver festivāla rīkotāji, šī būs pirmā reize, kad festivālā varēs iepazīt daudzšķautņaino džeza mūzikas pasauli un tās jaunos, talantīgos un dedzīgos profesionāļus, atklājot džeza un operetes saskares punktus. Koncertā skanēs komponistu Raimonda Paula, Ģederta Ramana, Ulda Stabulnieka, Gunāra Rozenberga u.c. populāras tēmas džeza noskaņās, džeza stilistikā ieturētas parafrāzes par Matīsa Žilinska vecvectēva, izcilā melodiķa Arvīda Žilinska, kā arī slavenu operešu komponistu muzikālajām tēmām. Izskanēs arī dziedātājas oriģinālkompozīcija «Mans gaismas ceļš», kura tapusi, apgūstot vokālās prasmes Itālijā. Pavadošajā instrumentālajā grupā muzicēs Jānis Pastars (ģitāra), Artūrs Sebris (saksofons), Rihards Jakuško (perkusijas) un Pēteris Liepiņš (kontrabass).

Pianists Matīss Žilinskis atzīst: «Ar lielu prieku gaidu uzstāšanos Operetes festivālā! Man vienmēr tuvs ir bijis operas, mūziklu un teātra žanrs, tāpēc vēl jo vairāk priecājos par iespēju piedalīties šajā koncertā. Pats svarīgākais man vienmēr ir bijusi melodija, un tas arī ir tas, ko no mūsu sagatavotās programmas varēs sagaidīt – izcilas latviešu estrādes komponistu melodijas! Edītei Štrausai ir brīnišķīgs vokāls, un viņas personība un šarms šīs estrādes melodijas paspilgtina un no jauna dod tām svaigu dzirksti. Nevaru iedomāties, kuram dziedātājam vēl veiksmīgāk šobrīd varētu uzticēt šīs melodijas interpretēt.»

Jaunā džeza dziedātāja Edīte Štrausa šogad ieguvusi maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Studējusi arī Antverpenes Karaliskajā konservatorijā, Beļģijā un L. Refiče konservatorijā (Itālijā). Piedalījusies starptautiskos festivālos, piemēram, «Great Plains», ASV, un vietējos festivālos «Ventspils Groove», «Saulkrasti Jazz», «deciBels» u.c. Uzstājusies kopā ar Nebraskas Universitātes UNO bigbendu, Ventspils bigbendu, JVLMA & RDKS apvienoto bigbendu un Nacionālo Bruņoto spēku bigbendu. Par Edītes elku ir kļuvusi dziedātāja Sāra Vogena, savukārt nākotnē viņas sapnis ir kļūt par iedvesmu citām dziedātājām.

Matīss Žilinskis ir mūziķis ceturtajā paaudzē, pianists, komponists un aranžētājs. Izdevis debijas džeza trio albumu «Childhood Memories», kā arī 2022.gadā par godu Latvijas neatkarības atjaunošanai radījis dziesmu «Mana Latvija», kura plaši pārskanējusi visu Latviju, iedvesmojot mūs visus, un kuras ieraksta tapšanā piedalījās dziedātāji Ieva Akuratere, Daumants Kalniņš, Intars Busulis, Ainars Virga, Raimonds Celms, Ance Krauze u.c. Matīss studē džeza klavierspēli Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un prasmes pilnveidojis ASV. Talantīgais pianists ir sadarbojies ar lielāko daļu no zināmākajiem latviešu mūziķiem gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Koncertējis ASV, Izraēlā, Francijā u.c.

Skatītāji pasākumā sēdēs pie galdiņiem, no plkst. 18 darbosies bufete.

Biļetes var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un kafejnīcā «Rūberts konditoreja» Ikšķilē pie dzelzceļa stacijas. Vairāk informācijas: facebook.com www.operetesteatris.lv