Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


Paildziniet savu dzīvi jeb OMEGA 3 noslēpums

Redakcija
Redakcija

Kopš 1950. gada pasaulē novērota strauja saslimstības palielināšanās ar hroniskām deģeneratīvām slimībām, kas saistīta ar neracionālu uzturu. Sirdsslimības, insults, vēzis, diabēts, osteoporoze un Alcheimera slimība ir biežākie veselības pasliktināšanās vai nāves iemesli. Visbiežākais cēlonis ir pro-iekaisuma vides veidošanās ķermenī, kuru veicina smēķēšana, mazkustīgs dzīvesveids un aptaukošanās, bet liela nozīme ir arī neveselīga uztura lietošanai. Katrs piektais no sešiem 60 gadu vecumu sasniegušiem cilvēkiem jau šobrīd slimo ar vienu vai vairākām hroniskām deģeneratīvām slimībām. Daudzi šie cilvēki vēl nemaz nezin par savu slimību, jo tās simptomi vēl nav parādījušies. Hroniskas deģeneratīvas slimības progresē lēni, pamazām katru dienu gadiem ilgi, līdz slimības klīniskam saasinājumam, kas dažreiz izpaužas vienas nakts laikā.

Pārmērīgi un/ vai nepiemēroti oksidatīvi un ar to cieši saistīti iekaisuma stresori veicina audu bojājumu, novecošanas procesu un lielāko daļu hronisku deģeneratīvu slimību veidošanos. Tad veselības saglabāšanas nolūkos lieto antioksidantu un pretiekaisuma aizsardzības līdzekļus.
Taču mūsdienīgie ēšanas ieradumi paaugstina oksidatīvos un iekaisuma procesus un vienlaicīgi samazina mūsu aizsardzību pret šiem stresoriem. Mūsu organismam nepieciešama spēcīga pretiekaisumu / antioksidantu aizsardzības sistēma – tieši tāpat kā spēcīga imūnsistēma.

Galvenā aizsardzība pret brīvo radikāļu lēkmi ir antioksidantu enzīmi un antioksidantu uzturvielas. Cigarešu dūmos radītie brīvie radikāļi ir zināmi kā antioksidantu iznīcinātāji un sekmē asinsvadu slimības. Daudzi augu produkti satur antioksidantus, kas produktā saglabājas pēc apstrādes (gatavošanas) biopieejamā formā un tiek absorbēti ķermenī.
Vidusjūras diētas svarīga sastāvdaļa ir olīvas. Tas ir augs, kas var kļūt par spēcīgas antioksidantu aizsardzības nozīmīgu daļu. Iridoīdi (secoiridoids) ir tikai tīrā olīveļļā sastopama spēcīgu antioksidantu savienojumu klase. Viena šīs kopas svarīga molekula ir oleuropeīns, rūgts glikozīds, kas ir pārvērsts p-hidroksifenol-etanolā un 3,4-dihidrofelin-etalonā. Šo sastāvdaļu maisījums savā antioksidantu aizsardzībā darbojas sinerģiski tāpat kā Oil4Life Balance . Mūsu ķermenis absorbē minētos biofenolus un iekļūst tikai holesterīnu saturošos lipoproteīnos, tos pasargājot no oksidācijas.

Cilvēka uzturā būtiska ir augu eļļās esošā polinepiesātinātās taukskābes linolēnskābe (omega-6) un α-linolskābe (īsas ķēdes omega-3). Endogēniski nesintezētas omega-3/ omega-6 kopas nevar būt pārveidotas. α-linolskābi ķermenī ir iespējams pārveidot garas virknes (ķēdes) omega-3 EPA un DHA. Taču sakarā ar sāncensību, omega-6 bagātināts augu eļļas uzturs var kavēt EPA un DHA ražošanu, kā rezultātā plazmā tiek samazināts EPA un DHA līmenis, kā arī tiek panākti minimālie līmeņi slimības novēršanai. Mūsdienīgā Rietumu uzturā, pateicoties augstam augu eļļas patēriņam, ir liels daudzums omega-6.

Omega-6 un omega-3 neatbilstība tiek saistīta ar pieaugošajiem sirds un asinsvadu slimību riskiem, neirodeģeneratīviem traucējumiem un dažiem vēžu veidiem, tai skaitā, krūšu ļaundabīgs audzējs. Japānā sievietēm novērotais krūts vēža pieaugošais risks pēdējo četru desmitgažu laikā ir savstarpēji saistīts ar paaugstināto uztura omega-6 un nepietiekošo omega-3 daudzumu..

Omega-6/ omega-3 nebalansēta proporcija šūnas membrānas fosfolipīdos šūnās var radīt pro-iekaisuma vidi. Iekaisumi ir galvenais sāpju cēlonis.

Menstruālās sāpes ir visbiežāk sastopamās pusaudžu meiteņu un jaunu sieviešu ar ginekoloģiju saistīto sūdzību iemesls. Augstā omega-6 taukskābju ieplūšana mūsdienīgā uzturā atspoguļojas šūnas membrānas fosfolipīdos. Sakarā ar progesterona ‘atkāpšanos’ pirms menstruācijām tiek atbrīvota arahidonskābe (omega-6) un dzemdē tiek ierosināts eikosanoīdu kritums. Šo eikosanoīdu vidējā iekaisuma reakcija izraisa krampjus un sistēmiskus simptomus, tādus kā nelabumu, vemšanu, vēdera uzpūšanos un galvassāpes, tai skaitā, išēmiju, sāpes un dismenorejas sistēmiskus simptomus. EPA un DHA, kā piemētam Oli4Life Balance, konkurē ar arahidonskābi par eikosanoīdu veidošanu. Dzemdē šo ‘sacensību’ savstarpējās iedarbības starp omega-3 un omega-6 taukskābēm rezultātā var tikt saražots vairāk eikosanoīdu, tādējādi samazinot dismenorejas sistēmiskos simptomus.

Arī psoriāzē tiek veikta arahidonskābes metabolisma pārveidošana. Pro-infekcijas leikotrieni (LTB4) tiek izteikti ražoti psoriāzes audu bojājumos. Zināms, ka zivju eļļa un omega-3 taukskābes samazina LTB4, aktivizētu neiutrofīlu radītu arahidonskābes metabolītu. Zivju eļļas lietošana, kā piemēram Oli4Life Balance, piedāvā psoriāzes un iekaisušās ādas traucējumu samazināšanu ar nenozīmīgiem blakusefektiem.

Imūnsistēmai ir jābūt gatavai reaģēt uz akūtām infekcijām, lai iznīdētu mikroorganismus, taču tai nav jābūt pārāk asi reaģējošai, tādējādi izraisot hroniskus iekaisumus. Astma ir hronisks elpceļu iekaisums un daudzos gadījumos par tā izraisītāju tiek uzskatīta alerģiska reakcija. Imūnsistēma iemācās reaģēt uz alergēniem un tiek uzsākts hroniska iekaisuma process. Sabiedrībai pieņemot rietumniecisku dzīvesveidu un kļūstot urbanizētākai, saslimstība ar astmu palielinās. Mūsdienu uzturs raksturojas ar samazinātu iekaisumus mazinošo elementu uzņemšanu, tādu kā, flavonoīdi, steroli un omega-3 taukskābes, bet vienlaicīgi pieaugošu pro-iekaisumu savienojumu uzņemšanu.

Eritrocītu membrānās esošo fosfolipīdu taukskābes struktūras analīze ļauj mums iegūt būtisku informāciju par taukskābju trūkumu uzturā, eikosanoīdu biosintēzi un iespējamām vielmaiņas novirzēm. Taču šī rādītāja analīzei nepieciešama ilgstoša procedūra. Mūsu laboratorijā esam izveidojuši un testējuši laiku ietaupošu un drošu AA/EPA un omega-6/ omega-3 proporciju asinīs noteikšanas metodi. Šī metode uzrāda labus savstarpējās saistības rezultātus ar eritrocītu fosfolipīdu struktūru un būtiski savstarpējo saistību ar eritrocītu membrānas AA/EPA vērtībām. Šobrīd drošās diētisko taukvielu izņemšanas biorādītāju metodes komercializāciju ar preču zīmi Test4Life, veic ITOGHA / ZINZINO grupa. AA/EPA proporciju var uzskatīt par veselības stāvokļa ‘pareģotāju’ attiecībā uz sirds un asinsvadu slimības (CVD), diabēta, hronisku iekaisumu un depresijas riskiem. Test4Life analīze var sniegt informāciju par šūnu membrānas taukskābes stāvokli un iespējamiem eikosanoīdu biosintēzes traucējumiem. Test4Life ir droša un laika ziņā neietilpīga pārbaude, kas ļauj izveidot uzturvielu ieteikumiem un hronisku slimību novēršanai/ kontrolei paredzētu taukskābes balansu.

Veselīgās Itālijas uzturvielās bez omega-3 papildinājuma konstatētā AA/EPA ir augsta, salīdzinājumā ar sniegtajiem datiem par rietumu iedzīvotājiem, norādot nesabalansētu omega-6/ omega-3 taukskābes uzņemšanu, kā rezultātā membrānas struktūra tiek radīta sekojoša nelīdzsvarotība un eikosanoīdu biosintēze. Tāpat esam novērojuši, ka pacientiem ar alerģiskām, ādas un neirodeģeneratīvām slimībām ir augstāki AA/EPA proporcijas rādītāji, nekā citos patoloģiskos gadījumos.

Aptuveni 7% bērnu vecumā no 5–11 gadiem ir uzstādīta diagnoze – Uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms (UDHS). Pastāv vispārēja vienprātīga, ka traucējumu pārnešanas procesā ir iesaistīti daudzi gēni. Attiecībā uz UDHS, uzturs var būt ethioloģiska riska faktors. Par PUFA (polinepiesātinātas taukskābes) vielmaiņas novirzi eritrocītu membrānā tika ziņots gadījumos, kas saistīti ar bērniem, kuriem konstatēts UDHS, un kuru asinīs, sakarā ar diētiska uztura trūkumu savienojumā ar ātrāku vielmaiņu, garas omega-3 taukskābju (EPA+DHS) savienojuma līmenis ir zemāks.

Mūsu izpētē ir akcentēts membrānas fosfolipīdos esošo gara savienojuma omega-3 taukskābju trūkums pacientiem, kuriem konstatēts UDHS. AA/EPA-proporcija asinīs esošajos fosfolipīdos un eritrocītu membrānās tika paaugstināta, nosakot pieaugošu iekaisuma rašanās iespējamību. Pētījumā 30 bērnu, kuriem konstatēts UDHS, uzturs tika papildināts ar EPA+DHA 2:1, 2.5 mg /10 kg/dienā, kā tas ir piemēram Oil4Life Balance. EPA un DHA papildināšana ar relatīvi lielām devām, attiecībā pret ķermeņa svaru, apliecināja, ka šūnu membrānā uzlabotais AA/EPA līdzsvars paaugstināja uzmanības līmeni un samazināja hiperaktivitātes un impulsivitātes līmeni. Starp gara savienojuma omega-3 taukskābju devu tika konstatēta savstarpēja saistība, kā arī AA/EPA proporcijas samazinājums un/ vai klīniski uzlabojumi. Mūsu iegūtie dati saskan ar dažādu autoru iegūtiem rezultātiem.

Tika ziņots par omega-3 taukskābes līmeņa samazināšanos eritrocītu membrānās slimības novājinātiem pacientiem. Starp saslimšanas smaguma pakāpi un AA/EPA proporciju seruma fosfolipīdos un eritrocītu membrānās tika novērota ievērojami pozitīva saistība. Mūsu laboratorijā iepriekš veikto slimības novājināto gados vecāko pacientu pētījumu rezultāti rādīja, ka AA ar EPA+DHA 2:1, kā tas ir, piemēram, Oil4Life Balance, neitralizācija un balansēšana augstā līmenī arī samazina novājināšanas simptomus. Tāpat daži autori ir snieguši ziņojumus par eritrocītiem būtisko taukskābju zemo koncentrāciju, pacientiem, kam konstatēta šizofrēnija. DHS ir galvenā neiroloģiskās un retinaldehīda membrānas skābe. Tā veido vairāk nekā 30% neironu strukturālo lipīdu. Zems cirkulējošo DHA līmenis var kalpot kā nopietns Alcheimera slimības attīstības risks. Nespēju nodrošināt augstu DHA līmeni var radīt samazināta kapacitāte turpmākai DHA sintēzes veikšanai (kā ∆-6-nepiesātināšanas darbības rezultāts). Izmaiņas fosfolipīdos, kuri ir visu smadzeņu šūnu membrānu uzbūves sastāvdaļa, var izraisīt membrānas šķidrā sastāva izmaiņas un attiecīgi arī dažādās neiromediatoru sistēmās. Tiek uzskatīts, ka šīs sistēmas ir saistītas ar galvenās novājināšanas patoloģisko fizioloģiju.

Olīveļļā ir liels „veģetācijas ūdens” daudzums ar polihidroksi-elementiem un fenolu atvasinājumiem, tādiem kā gliko-savienojumi. Šīs amfifīlās molekulas ir sadalītas starp organiskām un ūdeni saturošām fāzēm, jo eļļa tiek iegūta no olīvas augļa augļapvalka. Šie elementi eļļas fāzē pasargā tīru olīveļļu no oksidācijas. Iridoīdi (secoiridoids) ir tikai tīrā olīveļļā sastopama spēcīgu antioksidantu savienojumu klase. Viena šīs kopas svarīga molekula ir oleuropeīns, rūgts glikozīds. , kas ir pārvērsts p-hidroksifenol-etanolā un 3,4-dihidrofelin-etalonā. Šo sastāvdaļu maisījums savā antioksidantu aizsardzībā darbojas sinerģiski tāpat kā Oil4Life Balance. Mūsu ķermenis absorbē minētos biofenolus un iekļūst tikai holesterīnu saturošos lipoproteīnos, tos pasargājot no oksidācijas. Enzīmu hidrolīzes laikā oleuropeīni zaudē savas saharīna sastāvdaļas un tiek izšķīdināti eļļā. Pēc tam hidrolīzes rezultātā tie tiek pārvērsti p-hidroksifenol-etanolā un 3,4-dihidrofelin-etalonā. Šo diametrāli pretējo sastāvdaļu maisījums savā antioksidantu aizsardzībā darbojas sinerģiski, un veido antioksidantu aizsardzību, kas nodrošināta ITOGHA / ZINZINO grupa izstrādātajā produktā Oil4Life Balance. Olīveļļa cilvēka organismam ir viegli pārstrādājams produkts. Minētie bifenoli tiek uzsūkti un iekļūst tikai holesterīnu saturošos lipoproteīnos, tos pasargājot no oksidācijas. Oksidētajiem lipoproteīniem, konkrēti LDL holesterīnam, ir būtiska nozīme aterosklerozes patoģenēzē, kā rezultātā tiek izraisīta sirdslēkme un trieka. Tiek uzskatīts, ka oksidēta LDL holesterīna oksistearīna sastāvdaļas nodara lielu kaitējumu šūnām. Par olīveļļas sastāvdaļu uztura funkcijām, izņemot antioksidantu raksturīgās īpašības, ir veikti tikai daži pētījumi. Olīveļļa satur daudzas nelielas sastāvdaļas, tādas, kā ogļūdeņraži, taukskābes esteri, monohidroksi un dihidroksi augu toksīni, sterīni (β-sitosterīns) un hidroksi augu toksīnu skābes. Šīs sastāvdaļas demonstrē bioaktīvas funkcijas, tādas kā hiperholesterolemiskas darbības (β-sitosterīns), ārstēšanas un pretiekaisuma darbības (augu toksīnu skābes), holerētiskas darbības (kofeīnskābe un gallusskābe) un pret-kateholamīnu O-metil-transferāzes darbības.

Polinepiesātinātām taukvielām ir liela nozīme uzturā – omega-3 un omega-6 polinepiesātinātas taukskābes linolskābe (LA; 18:2, omega-6) un α-linolskābe (ALA; 18:3, omega-3) ir būtiskas cilvēka uzturā. Endogēniski nesintezētas un omega-3/ omega-6 kopas nevar būt pārveidotas. Omega-3 un omega-6 kopas biosintēzes ceļiem ir kopīgs enzīms (saukts, ∆-6-nepiesātināšana). Šis enzīms ir pārāks par AL un kopā ar elongāciju nodrošina ALA pārveidošanu eikozapentaēnskābē (EPA; C20:5, omega-3) un cervonskābē (DHA; C22:6, omega-3).

Taču, ja pastāv augsts plazmas LA līmenis, šo pārākumu var iegūt omega-6 ceļš. Šādā veidā ar omega-6 bagātās augu eļļas plazmā var izraisīt samazinātu EPA un DHA līmeni, neskatoties uz to, ka minimālais slimības novēršanai nepieciešamais līmenis ir sasniegts. Dermatīts ir pirmā uz PUFA trūkumu norādošā pazīme (gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem). Iepriekš lietotajā uzturā bija neliels, bet aptuveni vienāds omega-6 un omega-3 taukskābes daudzums, turpretim šobrīd mūsdienīgā Rietumu uzturā, pateicoties augstam augu eļļas patēriņam, ir liels daudzums omega-6. Omega-6 līdz omega-3 neatbilstība tiek saistīta ar pieaugošajiem sirds un asinsvadu slimību riskiem, neirodeģeneratīviem traucējumiem un dažiem vēžu veidiem, tai skaitā, krūšu ļaundabīgs audzējs. Japānā sievietēm novērotais krūts vēža pieaugošais risks pēdējo četru desmitgažu laikā ir savstarpēji saistīts ar paaugstināto diētiskā omega-6 uz omega-3 rādītāja nelīdzsvarotību.

Uzturā lietojamo taukvielu daudzumam un veidam ir izšķiroša un labi-dokumentēta nozīme plazmas lipīdu koncentrācijā. Vidusjūras valstīs cilvēkiem tika ieteikts uzlabot plazmas lipīdu līmeni, atturoties uzturā lietot uz olīveļļas bāzes veidotus un ar mononepiesātinātām taukvielām bagātus produktus, bet lietot uz graudu eļļas bāzes veidotus un ar polinepiesātinātām taukvielām (PUFA; omega-3 un omega-6) bagātus produktus. Mēs esam pētījuši variācijas, kuras, atsākot uzturā lietot uz olīveļļas bāzes veidotus produktus, tiek izraisītas plazmas lipīdu līmeņos. Olīveļļas nomaiņa uz graudu eļļu neizraisīja hemostatisku funkciju, lipīdu un lipoproteīnu holesterīna traucējumus, izņemot nelielu kopējā holesterīna novērtējumu. Sešu mēnešu laikā personām, kuras uzturā lieto olīveļļu, tika novērots LDL holesterīna līmeņu samazinājums un HDL holesterīna līmeņu pieaugums. Tika secināts, ka olīveļļas lietošanu uzturā nav vērts obligāti mainīt uz graudu eļļu vai citu ar PUFA bagātinātu dārzeņu eļļu.

SECINĀJUMI

Taukskābes veic daudzas normālai fizioloģiskai veselībai nepieciešamas funkcijas. Hroniskas slimības bieži vien tiek saistītas ar novirzēm polinepiesātinātu taukskābju vielmaiņā, un omega-6/omega -3 taukskābju proporcijas nelīdzsvarotību, piemēram, koronāras sirds slimības, paaugstināts asinsspiediens, diabēts, vēzis, iekaisuma un autoimūni traucējumi, atopiskā ekzēma, depresija, šizofrēnija, Alcheimera slimība un izkliedētā skleroze. Pēdējo gadi laikā veiktie daudzie pētījumu noteica, ka omega-3 PUFA papildināšanas rezultāti ir svarīgi veselības ieguvumi. Eritrocītu taukskābes mērījumi var noteikt taukskābes trūkumus vai nesabalansētību uzturā, kā arī membrānas fosfolipīdu metaboliskās novirzes (piemēram, ∆-6 nepiesātināšanas trūkums) vai peroksidāciju. Sarkano asins šūnu taukskābju analīze var sniegt informāciju par šūnas membrānas taukskābes stāvokli un potenciālās eikosanoīdu biosintēzes trauksmes. Eritrocītu taukskābju mērīšana uzturā patērēto vielu uzraudzībai vai kā saslimšanas riska biorādītājs ir arvien biežāk sastopama klīniskajā uzturā; tā var tikt izmantota arī kā slimību risku konstatēšanas biorādītājs, tādas kā CVD, diabēts, hroniskie iekaisumi, depresija. AA/EPA proporcija asinīs tika atklāta kā droša un daudz laiku neprasoša pārbaude, kas paredzēta uztura ieteikumiem, lai nodrošināšanu taukskābju līdzsvaru hronisku slimību novēršanā un kontrolē.

Paildziniet savu dzīvi!

Informācija no BRUNO BERRA UN ANGELA MARIA RIZZO Milānas universitātes Vispārējās fizioloģijas un bioķīmijas institūts “G. Esposito”, Itālija

Ieskaties! medkursi.lv