Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


Jaunā gada apņemšanās – kāpēc tik viegli aizmirstas un kā tās nezaudēt visa gada garumā

Redakcija
Redakcija

Katru gadu cilvēki nolemj zaudēt svaru, vairāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, dzīvot veselīgāk vai atmest kādu kaitīgu ieradumu, taču tā arī nesasniedz sev apsolītos mērķus. Daži no mums katru gadu izvirza vienu un to pašu uzstādījumu sev. Ideja par Jaunā gada apņemšanos ir lieliska un daudzsološa, taču diemžēl cilvēki bieži vien to ātri aizmirst un pazaudē. Parasti mēs laužam sev dotos solījumus apmēram janvāra otrajā nedēļā.- norāda Dr. Aleksandrs Martinčuks, “Herbalife” Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts, dietologs, gastroenterologs un terapeits. Viņš arī apkopojis visnozīmīgākās Jaunā gada apņemšanās un iemeslus, kāpēc mēs no tām tik ātri atsakāmies, kā arī ieteikumus, kā nenovirzīties no sev noteikto mērķu sasniegšanas.

Kādas ir populārākās Jaunā gada apņemšanās?

Katru gadu mēs izvirzām sev arvien jaunas apņemšanās un mērķus. Vispopulārākās apņemšanās katru gadu ir: pirmkārt, atmest kādu no kaitīgajiem paradumiem, piemēram, smēķēšanu, alkohola lietošanu, slinkumu, neveselīgas pārtikas ēšanu; otrkārt, svara zaudēšana – saskaņā ar nesen veiktu pētījumu datiem, daudziem no pieaugušajiem konstatēts liekais svars vai aptaukošanās, tāpēc nav pārsteidzoši, ka svara zaudēšana ir viens no populārākajiem Jaunā gada mērķiem; treškārt, – biežākas fiziskās aktivitātes un sevis uzturēšana formā; ceturtkārt, – baudīt dzīvi un pavadīt vairāk laika kopā ar ģimeni un draugiem.

Kāpēc cilvēki zaudē apņemšanos?

Mums jābūt pret sevi godīgiem. Visas iepriekš minētās apņemšanās var ievērojami uzlabot mūsu dzīves kvalitāti, bet mēs visnotaļ ātri zaudējam apņēmību sasniegt sev izvirzītos mērķus.

Ikviens no mums ir bijis situācijā, kad ilgāku laiku cenšamies kaut ko izdarīt vai panākt, taču bez rezultātiem. Tad kādu dienu attopamies to panākuši bez īpašas piepūles, pat īsti nesaprotot – kā. Atbilde ir pavisam vienkārša – lai arī ideja vai mērķis tik tiešām būs lielisks, kamēr cenšaties kaut ko panākt nepārliecinot sevi par to, kāpēc jums tas ir vajadzīgs un ko tieši no tā iegūsiet, tikmēr visticamāk to nespēsiet.

Tāpat mērķiem, ko vēlaties sasniegt, ir jābūt saprātīgiem. Ja nepieciešams – izpildāmiem soli pa solim. Mēs nereti nespējam atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai atmest kādu no kaitīgajiem ieradumiem, piemēram, nedēļas laikā. Nereāli mērķi un uzstādījumi tikai radīs papildu spiedienu un stresu, kas pavisam noteikti nepalīdzēs. Saprātīgu mērķu izvirzīšana un koncentrēšanās uz rezultātu ir divi svarīgākie faktori, kas palīdz pieturēties pie apņemšanās un sasniegt jebkuru izvirzīto mērķi, vai tas būtu mazs Jaunā gada solījums sev vai dzīvi mainoša ilgtermiņa apņemšanās.

Ieteikumi, kā sākt veselīgu dzīvesveidu un nezaudēt apņemšanos visa gada garumā

Dr. Aleksandrs Martinčuks uzsver, ka, pirmkārt, skaidri jānoformulē mērķis, ko vēlaties sasniegt. Tas ir pirmais un arī nozīmīgākais solis tuvāk pozitīvam rezultātam, kas palīdzēs arī tālāk pieturēties pie apņemšanās ik uz soļa. Piemēram, ja vēlaties zaudēt svaru, nosakiet konkrētu kilogramu skaitu, no kā vēlaties atbrīvoties.

Otrkārt, uzstādiet saprātīgus mērķus. Ja centīsieties izdarīt visu vienā reizē, visticamāk izdarīsiet pavisam nedaudz vai vispār nemaz. Ir ļoti grūti nesamērīgi īsā laika posmā izmainīt ierasto rutīnu un mēnešiem vai gadiem ilgus ieradumus. Protams, ir daži ieradumi, ko var un vajadzētu mainīt acumirklīgi un radikāli, taču lielākajā daļā gadījumu - nesteidzieties. Tāpēc, ja esat sev apsolījuši zaudēt 5 liekos kilogramus ēdot veselīgu, sabalansētu pārtiku un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, necentieties tos zaudēt nedēļas laikā vai pat ātrāk.

Treškārt, koncentrējieties uz rezultātu. Jums jākoncentrējas uz mērķi un rezultātiem. To palīdzēs panākt tas, ja nelauzīsiet sev dotos solījumus un apņemšanās. Tāpat jums jāredz rezultāti. Liela daļa cilvēku atsakās no apņemšanās, jo neredz nozīmīgas izmaiņas un uzlabojumus. Šajā ziņā ir jābūt pacietīgiem, jo pirmie rezultāti var nelikties tik ievērojami, tomēr, kad redzēsiet panākumus – svara zudumu, veselības un kopējās pašsajūtas uzlabošanos –, izpildīt solījumus kļūs ievērojami vieglāk.

Ceturtkārt, jums tas nav jādara vienam. Nebaidieties izmantot produktus vai pakalpojumus, kas var palīdzēt sasniegt jūsu mērķus. Ja esat apņēmies dzīvot veselīgāk un ēst sabalansētākas maltītes, izmēģiniet sabalansētu uzturvielu produktus, kas palīdzēs uzņemt nepieciešamās barības vielas un kontrolēt svaru. Ja esat apņēmies sākt trenēties, nevilcinieties jautāt padomu kādam fitnesa trenerim. Ja vēlaties atmest kādu kaitīgo ieradumu, vērsieties pie ārsta un uzziniet, kas jums šajā procesā var palīdzēt.

Visbeidzot – nepadodieties īstermiņa kārdinājumam, ja tas var negatīvi ietekmēt jūsu ilgtermiņa mērķus. Ja apsverat, ka, iespējams, nožēlosiet turpmāko rīcību, nedariet to. Atgādiniet sev, kādēļ esat devis sev konkrēto solījumu, un tas motivēs jūs sasniegt izvirzītos mērķus.