Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Kā sevi pasargāt no melanomas

Redakcija
Redakcija

Par melanomu jeb ādas vēzi pēdējā desmitgadē ārsti runā arvien vairāk, jo strauji ir pieaugusi saslimstība ar šo nopietno un grūti ārstējamo vēža veidu. Melanoma var attīstīties ļoti strauji, tā skar arvien gados jaunākus cilvēkus, pat jauniešus un pusaudžus. Un bieži vien pat jauns un stiprs organisms nespēj uzveikt šo slimību. Tāpēc ārsti zvana trauksmes zvanus un arvien aktīvāk izplata informāciju par to, kas īsti ir šī slimība un kā paši varam profilaktiski sevi no tās pasargāt. Lūk, daži no šiem ieteikumiem.

Izvairīties no ilgstošas atrašanās tiešā saulē
Saules ultravioletie stari ir vieni no lielākajiem kaitniekiem ādai un tās veselībai. Tāpēc, lai sevi pasargātu, ieteicams ilgstoši neatrasties tiešu saule staru ietekmē. Jāievēro ārstu ieteikums nesauļoties tajās stundās, kad saule ir visaktīvākā. Kā arī vienmēr, esot saulē, jāizmanto savai ādai piemērots saules aizsargkrēms, kas arī ir jāatjauno gan pēc peldes, gan ik pēc pāris stundām, lai saglabātu krēma aizsardzības spēju.

Nepieļaut saules radītus apdegumus uz ādas
Saules radīti apdegumi ir viens no tiešiem riska faktoriem, kam ir sakarība ar melanomas veidošanos. Vietās, kur bijuši apdegumi, pēc īsāka vai ilgāka laika var notikt pārmaiņas audos un rasties nelabvēlīgās vēža šūnas. Tāpēc nedrīkst pieļaut, ka āda saulē apdeg. Tas var gadīties gan sauļošanās laikā, gan tad, kamēr strādā kādus darbus ārā. Lai no tā izvairītos, jāizmanto gan aizsargkrēms, gan cepure, gan plāns un gaišs apģērbs, kas nosedz ādu.

Īpaši jāsargā bērnu āda no saules
Īpaša piesardzība jāievēro attiecībā uz bērnu ādas aizsardzību no saules stariem. Bieži vien melanomas attīstības ierosinātāji 20 un 30 gadu vecumā meklējami šo cilvēku bērnībā, kad iegūti apdegumi vai pārāk intensīvi uzņemti UV stari. Bērnu āda vienmēr ir jānosedz ar plānu un gaišu apģērbu, jāliek mazulim cepure, jāizvēlas īpaši spēcīgs aizsargkrēms.

Aizdomīgus veidojumus pārbaudīt pie dermatologa
Gadījumā, ja uz ādas tiek pamanīts kāds iepriekš nebijis veidojums, visdrošāk ir parādīt to dermatologam. Un ar to nevajadzētu kavēties. Dermatologs jāapmeklē pēc iespējas ātrāk, jo melanomas gadījumā slimības attīstība notiek diezgan strauji, tāpēc katrai dienai ir būtiska nozīme. Dermatologs veiks apskati un vajadzības gadījumā nozīmēs tālākus izmeklējumus, lai izslēgtu sliktāko scenāriju.

Regulāri veikt dzimumzīmju apskati un pārbaudi
Tāpat dermatologs regulāri un profilaktiskos nolūkos jāapmeklē arī tāpēc, lai veiktu dzimumzīmju apskati. Tieši no dzimumzīmēm un tām līdzīgiem veidojumiem melanoma mēdz attīstīties samērā bieži, tāpēc šie pigmentētie ādas laukumi ir jāuzrauga īpaši. Lielāka piesardzība jāievēro tiem, kuriem dzimumzīmju ir daudz, kā arī ir gaiša āda, kas saulē ātri apdeg. Pieteikties dermatologa konsultācijai ērti un ātri var arī internetā: http://eraesthetic.lv/pakalpojumi/dermatologa-konsultacijas-riga.

Nedrīkst apmeklēt solāriju
Solārija kaitīgā ietekme uz veselību ir apspriesta jau sen. Melanomas saslimšanu pieaugums to tikai kārtējo reizi aktualizēja, dermatologi norāda, ka solārija apmeklēšana ir ļoti būtisks risks, kas var palielināt iespēju dzīves laikā saslimt ar melanomu. Tāpēc vislabāk vispār atturēties no solārija apmeklējuma, izvēloties citus veidus, kā iegūt skaistu iedegumu un sasildīties gada vēsajos mēnešos.

Nedrīkst traumēt ādas veidojumus, dzimumzīmes
Vēl ir jāatceras, ka ādas veidojumi un dzimumzīmes jāpasargā no traumām. Nereti tieši traumēta dzimumzīme kļūst par vietu, kur notiek nelabvēlīgas pārmaiņas un var veidoties melanomas šūnas. Ja dzimumzīme vai ādas veidojums atrodas vietā, kur to var viegli traumēt, tad ir vērts padomāt par iespēju atbrīvoties no šī ādas veidojuma. Mūsdienās ir pieejamas mazinvazīvas metodes, kas ļauj to izdarīt ļoti ātri un nemanāmi. Traumēt dzimumzīmi var arī apģērba malas, kas rīvējas gar dzimumzīmes virsmu, arī skuveklis vai citas skaistumkopšanas ierīces.