Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Avārijas kontracepcija – glābšanas riņķis, nevis aborts

Redakcija
Redakcija

Situācija, kad tuvības brīdī notiek avārija, var gadīties ikvienam, arī esot ilgstošās attiecībās. Lai kāds arī būtu šī starpgadījuma iemesls – kļūme ar prezervatīvu, aizmirsts iedzert ikdienas kontracepcijas tableti vai kāda cita neparedzēta situācija – pastāv grūtniecības risks. Ja pāris nav gatavs bērniņam, avārijas kontracepcija var kalpot kā glābšanas riņķis, kas novērš grūtniecību pirms tās iestāšanās.

Avārijas kontracepcija nav aborts

Pretēji sabiedrībā pastāvošajam mītam, avārijas kontracepcijai nevar piedēvēt tā sauktā mini aborta izraisīšanu. Avārijas kontracepcija novērš grūtniecības sākšanos, neļaujot notikt ovulācijai vai kavē apaugļotas olšūnas ieligzdošanos dzemdē. Gadījumā, ja tablete iedzerta par vēlu un apaugļotajai olšūnai tomēr izdevies nokļūt līdz dzemdei un ieligzdoties tajā, avārijas kontracepcijas iedzeršana nekaitē grūtniecībai.

Medicīnisko abortu izraisošās tabletes, jeb tā sauktās aborta tabletes ir cits medikaments ar atšķirīgu iedarbību. To izmanto, lai apturētu grūtniecības attīstību tad, kad tā jau iestājusies. Šīs zāles atsevišķās valstīs izmanto agrīnu abortu veikšanai un tās pieejamas tikai un vienīgi ar ārsta izrakstītu recepti. Latvijā šīs tabletes nav pieejamas.

Kā darbojas avārijas kontracepcija?

Avārijas kontracepcijas tabletes darbības mehānisms ir atkarīgs no tā, kurā menstruālā cikla dienā sieviete iedzer tableti. Menstruālā cikla vidū vienā no olnīcām ir nobriedusi olšūna un notiek ovulācija jeb folikula plīšana, pēc kuras olšūna pa olvadu dodas satikties ar spermatozoīdu. Ja tableti iedzer menstruālā cikla vidū, tā aizkavē ovulāciju un olšūnas izdalīšanos no olnīcas. Ja sekss bez izsargāšanās ir noticis menstruālā cikla otrajā pusē, kad ovulācija jau notikusi, avārijas kontracepcijas tablete kavē olšūnas un spermatozoīdu kustību. Tā sabiezina dzemdes kakla gļotas, apgrūtinot spermatozoīdu virzību uz mērķi – olšūnu. Reizē tablete kavē arī olšūnas virzību pa olvadu, lai tā nesatiktu spermatozoīdu.

Gadījumos, kad sieviete iedzer tableti brīdī, kad olšūna jau ir apaugļota, preparāts kavē olšūnas ieligzdošanos dzemdē. Tiesa, ka situācijā, kad apaugļota olšūna jau ir ieligzdojusies, avārijas kontracepcija vairs nepalīdz, un attīstās grūtniecība. Lai izvairītos no šādas situācijas, ir svarīgi iedzert tableti pēc iespējas ātrāk, jo tad pastāv lielāka iespēja, ka tā būs efektīva.

Avārijas kontracepcijas tablete nenodara paliekošu kaitējumu sievietes organismam un viņas reproduktīvajai veselībai. Latvijā nopērkamās avārijas kontracepcijas tabletes satur sintētisku sievišķo hormonu progesteronu. Tas ir analogs hormonam, kādu satur ikdienas kontracepcijas tabletes, taču avārijas kontracepcijā tas ir daudz lielākā devā. Kontracepcijas hormoni neuzkrājas sievietes organismā, tie tiek izvadīti 24 stundu. Tāda paša iemesla dēļ, lai nodrošinātu to efektivitāti, arī ikdienā lietojamās kontracepcijas tabletes ir jādzer ik pēc 24 stundām. Ja ginekologs ir norādījis, ka sieviete veselības iemeslu dēļ nedrīkst lietot kontracepcijas tabletes, tas ne vienmēr nozīmē, ka viņa nedrīkst lietot arī avārijas kontracepcijas tabletes, taču ir nepieciešams konsultēties ar savu ārstu.

Katrai stundai ir nozīme

Lai gan avārijas kontracepcija simtprocentīgi nepasargā no neplānotas grūtniecības, tā ievērojami samazina tās risku. Lielākā daļa aptiekā nopērkamās avārijas kontracepcijas medikamentu ir jālieto tuvāko 72 stundu laikā pēc neaizsargāta seksa. Jo ātrāk pēc radušās kļūmes tablete tiks lietota, jo lielāka garantija, ka tā paveiks savu uzdevumu un grūtniecība neiestāsies.

Notiekot dabiskam apaugļošanās procesam sievietes organismā, ar laiku samazinās tabletes iespēja to novērst. Saskaņā ar avārijas kontracepcijas Escapelle zāļu aprakstu, iedzerot avārijas kontracepcijas tableti 24 stundu laikā pēc neaizsargāta dzimumakta, garantija ir 95%.

Ja avārijas kontracepcija nav pa rokai, uzreiz pēc neaizsargātā dzimumakta jādodas uz aptieku, kur preparāts iegādājams bez receptes. Kā iepriekš minēts, jo ātrāk tā tiks lietota, jo lielāka garantija, ka neiestāsies neplānota grūtniecība. Avārijas kontracepcijas tableti pēc nedrošā dzimumakta nav iespējams iedzert par ātru, taču ir iespējams nokavēt brīdi, kad tā var būt efektīva.

Lietot tikai avārijas gadījumā

Avārijas kontracepcija var pasargāt no nevēlamas grūtniecības neaizsargāta dzimumakta gadījumā, taču tā nav piemērota ikdienas lietošanai. Avārijas kontracepcija satur augstu hormonu daudzumu, kas palielina menstruālā cikla nobīdes iespēju, un menstruācijas var sākties ātrāk vai vēlāk nekā ierasts. Šī iemesla dēļ, avārijas tableti nevajadzētu lietot biežāk nekā vienu reizi viena menstruālā cikla laikā. Tāpat avārijas kontracepcija nepasargā sievieti no HIV/AIDS infekcijas vai citām seksuāli transmisīvajām slimībām. Mūsdienās ir pieejams plašs klāsts efektīvu ikdienas kontracepcijas metožu, kas ir ērti lietojamas. Lai izvēlētos sev piemērotāko metodi, konsultējies ar savu ginekologu.

Pieredzes stāsts

"Astoņu gadu laikā divas reizes esmu devusies uz aptieku pēc avārijas kontracepcijas. Vienreiz, kad manam partnerim seksa laikā nošļuka prezervatīvs, un otrreiz, kad pirms tuvības uzticējos savam cikla kalendāram, bet pēc tam man tomēr radās bažas par iespējamu kļūmi. Tā kā nebiju gatava bērniņam, nolēmu rīkoties uzreiz, nevis gaidīt, kas notiks, jo abortus neatbalstu," saka Māra. Viņai ir 34 gadi un desmitgadīgs dēls, kā arī veiksmīga karjera tūrisma jomā, tāpēc sieviete ar vīru nolēma, ka ģimenes pieaugumu nevēlas. Vismaz pagaidām. Dažādu iemeslu dēļ, pāris ir vienojies, ka tuvības laikā lietos prezervatīvus, kā arī sekos līdzi Māras cikla kalendāram.
"Kļūmes jau gadās, tāda ir dzīve, tāpēc esmu priecīga par iespēju šādās reizēs izlīdzēties ar avārijas kontracepciju. Abas reizes, kad esmu to lietojusi, man vienkārši sākušās mēnešreizes, kas ne ar ko neatšķīrās no parastajām. Arī nekādu citu diskomfortu nejutu," atzīst sieviete. Māra atzīst, ka vajadzētu ikdienā izmantot kādu drošāku kontracepcijas metodi, bet ikdienas steigā nav šo jautājumu pienācīgi risinājusi. Bet solās to darīt!

Papildu informāciju par avārijas kontracepciju lasi https://tikaisievietem.lv/avarijas-...