Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Kas jāņem vērā, izvēloties saules aizsarglīdzekļus

Redakcija
Redakcija

Jūs droši vien esat pamanījuši, ka varat iegūt saules apdegumu pat mākoņainās dienās? Tas tādēļ, ka saules gaismā ir vesela virkne dažādu enerģijas veidu. Vienkāršāk sakot, ir saules gaisma, kuru mēs varam redzēt, kas apgaismo pasauli, un ir saules gaisma, ko mēs nevaram redzēt- neredzama enerģija, ko sauc par ultravioleto gaismu. Ultravioletie stari ir tie, kas dara kaitējumu ādai. Faktiski ir trīs dažādu veidu ultravioletie saules stari: UVA, UVB un UVC. UVC ir viskaitīgākie, jo to enerģijas viļņi, ko tie satur, ir visaugstākajā frekvencē un tiem ir visvairāk enerģijas. Par laimi, Zemes ozona slānis tos pilnīgi filtrē un šie stari nesasniedz Zemi, tādēļ mums nav jāuztraucas par tiem.

Mums ir jāuztraucas par pārējiem diviem:

UVB stari – to ietekme uz ādu ir tieši jūtama, tie rada apsārtumu, pietūkumu, apdegumus, dažādu ādas līmeņu problēmas, kā ādas vēzi un priekšlaicīgu novecošanos
UVA stari – to ietekme ir netieši jūtama, šie stari tiek ļoti dziļi ādā un rada ilgtermiņa bojājumus. Tie ir atbildīgi par ādas novecošanos, krunciņām, ādas vēzi.Tieši tādēļ ir jālieto saules aizsarglīdzekļi- lai pasargātu ādu no UV staru radītajiem kaitējumiem

Nedaudz par saules aizsarglīdzekļiem

Ir divu veidu saules aizsarglīdzekļi-

1.Tādi, kas absorbē (uzsūc) ultravioleto gaismu, kad tā cenšas izkļūt tiem cauri. Vēl nesen daudzi saules aizsarglīdzekļi saturēja kompleksu, organisku (uz oglekļa bāzes) UVA starus absorbējošu ķīmisko vielu- paraaminobenzoic skābi (PABA), bet tika konstatēts, ka tā izraisa ādas alerģiju un tādēļ praktiski vairs netiek izmantota. Daudzos pretiedeguma līdzekļos tā vietā tagad izmanto citu organisko, UVA absorbējošu ķīmisko vielu, piemēram, benzofenonu, bet tam ir citi trūkumi. Zinātnieki uzskata, ka tā ir endokrīno darbību traucējoša ķimikālija: ja to noskalo notekūdeņu sistēmā (kad cilvēki iet dušā pēc pludmales apmeklējuma), tie uzkrājas upēs un grunts ūdeņos, un ietekmē zivju hormonus, liekot tām pat mainīt dzimumu.

2.Citi saules aizsarglīdzekļi darbojas atstarojot UV gaismu prom no ādas, izmantojot neorganisku ķīmisko vielu, piemēram, titāna dioksīdu un cinka oksīdu. Titāna dioksīds ir balta ķīmiskā viela saules krēmos. Kad darbojas kā sava veida dabīgais spogulis, kas atstaro kaitīgo saules gaismas enerģiju, lai tā darītu mazāku kaitējumu ādai. Lai atstarojošais saules aizsarglīdzeklis darbotos pareizi, jums tas jāuzklāj bagātīgi un jāatstāj, lai tas veido barjeru uz sejas un ķermeņa, citiem vārdiem sakot, necentieties to iemasēt ādā, bet ļaujiet tam nožūt ādas virspusē.

Ko nozīmē SPF?

SPF (sun protection factor) – saules aizsarg faktors norāda saules filtru spēju pasargāt no UVB stariem – cik reizes ilgāk āda ir aizsargāta no apdeguma salīdzinājumā ar neaizsargātu ādu tiešos saules staros. Jo augstāks ir SPF skaitlis, jo ilgāk āda ir aizsargāta. Piemēram, ja āda saulē kļūst apsārtusi jau 5 minūšu laikā, tad lietojot līdzekli ar SPF 10, saulē var atrasties 5min x 10=50 minūtes. Bet cilvēkiem ar gaišu ādu un vasaras raibumiem vienmēr ir jāizvēlas saules aizsargkrēmu ar augstāku SPF. Arī bērnu maigā un jūtīgā āda ir jāiesmērē ar augsta SPF krēmu.

Jāņem vērā, ka SPF norāda tikai līmeni, kādā āda tiek pasargāta no UVB stariem- to ietekme uz ādu ir ļoti labi redzama un jūtama (apsārtums, apdegums). Savukārt UVA staru ietekme nav tieši jūtama, bet šie stari tiek ļoti dziļi mūsu ādā un ilgtermiņā rada tajā bojājumus. Tieši UVA stari ir atbildīgi par ādas novecošanos un krunciņām, kas rodas no pārmērīgas saules iedarbības. Tādēļ ir ļoti svarīgi izvēlēties saules krēmu, kas pasargā gan no UVA, gan no UVB stariem.

Par NANOTEHNALOĢIJĀM saules aizsarg līdzekļos

Daudzi kosmētikas ražotāji sākuši izmantot nanotehnoloģijas saules aizsargkrēmu ražošanā. Tie izmanto daļiņas kas ir 80000 reizes mazākas par cilvēka mata diametru. Nanodaļiņas ir tik mazas, ka tās potenciāli var iesūkties neparasti dziļi ādā un orgānos, un izraisīt neparastu (nezināmu) fizisku iedarbību. Zinātnieku aprindās šobrīd ļoti aktīvi tiek pētīta nanodaļiņu ietekme uz cilvēka veselību ilgtermiņā. Šobrīd ir pamatotas aizdomas apšaubīt to drošumu ilgtermiņā.

Nanodaļiņu izmērs ir to lielākā vērtība un vislielākais risks- saules krēmos nanotehnoloģijas izmanto, lai sadalītu titāna dioksīdu (vielu, kas dod saules aizsargkrēmiem balto krāsu) sīkās nano-daļiņās- tādā veidā šis krēms nepadara ādu baltu un iesūcas daudz dziļāk ādas slāņos. Tomēr cilvēka ķermenis ir aprīkots ar aizsardzību kas paredzēta tieši lai neielaistu toksiskas vielas, ādā, plaušās un zarnu traktā. Un ja nanodaļiņas var iekļūt ādas dziļākajos slāņos, vai tās nonāk asinsritē un smadzenēs? Vai tās rada kaitējumu? Un kas notiks, ja dažādu nanodaļiņas, no mūsu roku krēma, sauļošanās krēma un tonālā, apvienosies un iesūksies ādā kopā?
Pat netoksiskas nanodaļiņas var radīt problēmas. Piemēram, tās var nokļūt mūsu plaušās, bet ir tik mazas, ka no tām nevar attīrīties ar parastajiem mehānismiem. Tas izraisa plaušu pārslodzi un tām ir jāstrādā smagāk, lai elpotu.

Nanotehnoloģijas tiek izmantotas visu SPRAY- tipa saules aizsarglīdzekļu ražošanā.

Protams, katrs var izvērtēt vai tiešām ir vērts riskēt ar savu veselību tikai tāda sīkuma dēļ- lai krēms ātrāk uzsūktos, tomēr mēs iesakām izvēlēties līdzekļus, kuru ražošanā nav izmantotas nanotehnaloģijas.

Lai rūpētos par jūsu ādas veselību, iesakām izvairīties arī no saules aizsarglīdzekļiem, kuri satur šādas vielas:

·Benzophenones (dlxoybenzone, oxybenzone) – tā uzdevums ir filtrēt ultravioleto gaismu uz ādas virsmas, pārveidojot to no gaismas par siltumu, kā rezultātā tiek radīts kaitējums augošajās ādas šūnās

·Avobenzone- iesūcas dziļi ādā, var izraisīt alerģiju

·Homosalate (HMS) – absorbē ultravioletos UVB starus

·Octyl-methoxycinnamate (OMC)- dažos pētījumos pierādīts, ka tas veicina kaitīgu brīvo radikāļu rašanos,

·PABA esteri – absorbē UV starus ļoti līdzīgā veidā kā oksibenzons, kā rezultātā bojā DNS, tādējādi palielinot ādas vēža risku

·Parabēni (paraben)- bieži tiek saistīts ar vēža saslimšanām

Lai būtu droši par savu sauļošanās līdzekli, izvēlieties ar eko sertifikātu sertificētus produktus, kuros nav izmantotas cilvēkiem un dabai kaitīgas vielas un tehnoloģijas!

Mēs piedāvājam ECOCOSMETICS