Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Brilles vai kontaktlēcas?

Redakcija
Redakcija

Brilles ir visvairāk izplatīta optiskā ierīce cilvēka redzes uzlabošanai un aizsardzībai. Līdz ar to, ka brilles eksistē daudz ilgāk par kontaktlēcām, to uztver kā ierasto redzes korekcijas līdzekli, bet pret kontaktlēcām pastāv neuzticība. Briļļu vēsture sākās XIII gadsimtā un kopš tiem laikiem biļļu izskats un iespējas ir stipri mainījušās. Kontaktlēcu veidošanas vēsture sākas 1508. gadā ar Leonardo da Vinči vārdu, kurš projicējis ierīci caurspīdīgas, piepildītas ar ūdeni lodes veidā, caur ko cilvēks ar sliktu redzi varēja redzēt. Pirmas kontaktlēcas bija izgatavotas no stikla XIX gadsimta beigās. Kopš tiem laikiem kontaklēcas ir piedzīvojušas daudz pārvertības no cietām gāzes necaurlaidīgām PMMA lēcām līdz mīkstajām hidrogēla HEMA lēcām ar zemu ūdens saturu un skābekļa caurlaidību, kas tika izgatavotas 1960. gadā. Cilvēkiem, kuri valkāja tās pirmās kontaktlēcas bija daudz komplikāciju, un priekštats par kontaktkorekcijas bīstamību ir palicis kā sekas šo cilvēku pieredzei. Mūsdienu kontaktlēcas no silikonhidrogēla kontaktlēcas ar augstu skābekļa caurlaidību parādījušās tikai 1999. gadā, un turpina pilnveidoties. Silikonhidrogēla kontaktlēcas ir ieviesušas jauno ēru kontaktkorekcijā. Mūsdienu kontaktlēcām gandrīz nav nekas kopīgs ar pirmām kontaktlēcām. Līdz ar to pareiza šo kontaktlēcu lietošana ir droša un patīkama.

Vai kontaktlēcas var aizvietot brilles?

Nē. Katram kontaktlēcu valkātājam ir jābūt rezerves brillēm, kas atbilst redzes prāsībām. Pirmkārt, acīm ir jāatpūšas no kontaktlēcām vismaz atnākot mājās un pa brīvdienām. Otrkārt, var iestāties ārkārtēja situācija, kas ierobežo kontaktlēcu lietošanu: nelaimes gadījums, acu trauma, infekcija vai iekaisums, kad kontaktlēcas ir jāizņem no acs. Tātad cilvēkam ne tikai ir jābūt rezerves brillēm, bet tam arī ir jābūt līdzi!

No cik gadiem var sākt skatīties uz kontaktlēcām?

Galvenā prāsība kontaktlēcu lietotājam ir tāda, ka viņam pašam ar visu ir jātiek galā. Parasti kontaktlēcas sāk lietot nē ātrāk kā 13-16 gadu vecumā. Gados jauniem kontaktlēcu lietotājiem ir ātrāka vielmaiņa, līdz ar to ir augstāka skiābekļa nepieciešamība, ko nenodrošinot, ātrāk var veidoties komplikācijas. Visdrošāk ir izvēlēties vienas dienas kontaktlēcas ar augstu skābekļa caurlaidību (no silinohidrogēla materiāla). Šādām kontaktlēcām nav nepieciešama kopšana un drošai lietošanai prasa tikai elementāras higienas prāsības: roku mazgāšana pirms kontakta ar kontaktlēcām un izvairīšanās no kontaktlēcu kontakta ar ūdeni.

Ir izņēmumu gadījumi, kad kontaktkorekcijai ir medicīniskās indikācijas, ko nosaka acu ārsts, bet bērns nevar patstavīgi tikt galā ar kontaktlēcām. Tad visu atbildību par šo procesu uzņemas vecāki.

Cik bieži ir jāpārbauda redze lietojot kontaktlēcas?

Visiem, kas valkā kontaktlēcas, ir nepieciešamas profilaktiskas apskates pie speciālista (optometrista vai acu ārsta) reizi pusgadā. Ja kontaktlēcas tiek liktas ļoti reti (1-2 reizes mēnesī) ir pieļaujamas kontroles apskates ne retāk kā reizi gadā.

Kādos gadījumos var izvēlēties kontaktlēcas?

Cilvēka acu stāvoklis un redzes īpatnības nosaka to, kāds būs labākais pamatkorekcijas līdzeklis: brilles vai kontaktlēcas. Jebkurā gadījumā cilvēks patstavīgi var izteikt tikai vēlēšanos nēsāt kontaktlēcas, bet lēmums par kontaktlēcu valkāšanas iespēju pieņem redzes speciālists balstoties uz izmeklēšanas datiem. Jūs nespējat sev iedomāties, cik atšķirīgas var būt 2 vizuāli līdzīgas kontaktlēcas pēc parametriem. Bez „izmēra”, ar ko saprot kontaktlēcas radiusa un diametra kombināciju, ir vairāki kontaktllēcu materiālu raksturojumi, kas ietekmē kontaktlēcu izvēli.

Patvaļīga kontaktlēcu lietošana bez speciālista konsultācijas var būt bīstama acu veselībai.
Kontaktlēcas parasti izvēlas tuvredzīgie cilvēki ar vidēju un augstu tuvredzības pakāpi. Kontaktlēcām ir lielākas korekcijas iespējas sarežģītas redzes gadījumos: lielie optiskie stiprumi, liela starpība starp acīm, radzenes formas neregularitātes (piemērām keratokonuss). Šādos gadījumos kontaktlēcās nepastāv attēla kropļojumi, kas rodas briļļu optisko blakusefektu dēļ, kā arī kontaktlēcas nodrošina dabīgus attēla izmērus un neierobežo redzes lauku.

Ir arī dažādas iespējas kontaktlēcu korekcijai, kad ir iestājušās grūtības ar lasīšanu.

Vai krāsainās kontaktlēcas bojā redzi?

Krāsainās kontaktlēcas tiek lietotas gadījumos, kad gribās mainīt vai pastiprināt acu krāsu. Šādas kontaktlēcas mēdz būt ar optiskiem stiprumiem, lai vienlaicīgi uzlabotu redzi, un bez optiskiem stiprumiem tikai kosmētiskajam efektam.

Parasti krāsainām kontaktlēcām ir iezīmēts varavīksnenes zīmējums, bet viducis pret zīlīti ir atstāts caurspīdīgs, lai netraucētu redzei. Tomēr tumšāka apgaismojuma apstākļos, kad acu zīlītes kļūst platākas, zīmējums var kļūt redzams, ierobežojot redzes lauku. Tas var nogurdināt redzi.

Krāsainās kontaktlēcas tiek ražotas no hidrogēla materiāla, kam ir mazāka skābekļa caurlaidība, līdz ar to šīs kontaktlēcas var nēsāt līdz 8 stundām dienā. Lietojot šādas kontaktlēcas ilgāku laiku, var veidoties ar skābekļa trūkumu saistītas komplikācijas.

Ir gadījumi, kad labāk ir izvēlēties brilles.

Pirmkārt, ne visām acīm der kontaktlēcas, ko izvērtē speciālists konsultācijas laikā. Piemēram pie sausās acs sindroma vai citām acu virsmas problēmām. Situācijās, kad redzes korekcija nav paredzēta pastavīgai lietošanai, labāk ir izvēlēties brilles, ko ir vieglāk noņemt. Ir arī daži apkārtējās vides faktori, kas ierobežo kontaktlēcu lietošanu. Piemēram netīra (tvaiki, karstums, garaini) vai putekļaina vide.

Uzmanīgi jālieto kontaktlēcas cilvēkiem ar cukura diabētu, jo pie paaugstināta cukura līmeņa asarās un samazinātas radzenes jutības, ātrāk notiek radzenes epitēlija ievainojums un lēnāk dzīšana, kas noved pie patogēno mikroorganismu vairošanas. Diabēta slimniekam noteikti ir jāpaziņo par slimības esamību redzes speciālistam, jo šīs stāvoklis būtiski ietekmē kontaktlēcu izvēli un lietošanas režīmu.

Brilles ir bezkontakta korekcijas līdzeklis, kas ir absolūti drošs. Kontaktlēcas var būt drošas, ja tās tiek lietotas ievērojot visas speciālista rekomendācijas.

EKSPERTS optikas salonā Jūs varat izmēģināt visdrošākas – vienas dienas kontaktlēcas: visērtākās un nejūtamas 1 Day Acuvue Moist un TruEye par 30% lētāk!