Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:380, Did:0, useCase: 3


Izmanto krāsu psiholoģiju savā labā

Vai jums ir nācies piedzīvot brīžus, kad pamanāt, ka jūsu mīļākā krāsa ir mainījusies? Varbūt pēkšņi izjūtat nepārvaramu tieksmi pārkrāsot matus citā krāsā? Vai veikalā uzrunā citas krāsas apģērbi? Un jūsu auto krāsai noteikti jābūt, piemēram, sarkanai? Vārdu sakot, tas, kas patika agrāk, vairs nevilina. Ir radušies jauni aicinājumi un vēlmes. Patiesībā krāsas dod mums daudz vairāk, nekā tikai objektīvu informāciju par pasauli ap mums; tās ietekmē to, kā jūtamies!

Krāsu psiholoģijā izdala 5 krāsu grupas ar atšķirīgu psiholoģisko iedarbību:

Stimulējošās jeb siltās krāsas

Krāsu aplī tās ir no sarkanās līdz dzeltenai. Sarkanā krāsa apzīmē fizisko aktivitāti, bet dzeltenā – psiholoģisko. Šī krāsu grupa simbolizē cilvēka darbības pacēlumu, stimulē interesi par apkārtni, sevi, kā arī veicina saskarsmi.

Deintegrējošās krāsas jeb aukstās

Tie ir toņi no violetā līdz zilganzaļajam. Šīs krāsas ir nomierinošas, pat temperatūru pazeminošas. Attiecībās izraisa kavēšanās procesus, kā arī pabeigtības sajūtu. Saskarsmē palielina distanci, paildzina laiku, tā rosinot apdomību un racionalitāti. Samazina cilvēku emocionalitāti.

Statistiskās jeb līdzsvarojošās krāsas

Zaļā, dzeltenzaļā, olīvu un sinepju zaļā krāsa veicina un nodrošina stabilitātes, miera sajūtu, kā arī veicina gremdēsanos sevī.

Pasteļkrāsas – mīkstās, maigās krāsas

Rozā, salātzaļā, pelēkzilā, baložzilā, gaiši violetā (ceriņkrāsa), kas tuvas baltajai, rada maiguma sajūtu. Tās ir maz piesātinātas krāsas un sasaucas ar savaldību, kautrību, maigumu.

Nospiedošās, nomācošās krāsas

Melna, tumšas un piesātinātas, kā arī hromatiskās krāsas, kurām piejaukts daudz melnā.Tās rada drūmu, nospiedošu iespaidu, veicina skumjas un bailes. Ne īpaši veiksmīga krāsa saskarsmē, jo otrs nezina, ko gaidīt.

Uz cilvēka psihi vēl vairāk iedarbojas krāsu salikumi, nekā atsevišķas krāsas.

Piemēram, dzeltena ar zilo krāsu rada spēcīgu sasprindzinājumu, kustības efektu.
Sarkana kopā ar zaļu dod impulsu, attēlo dzīves apliecinājumu.
Violeta kopā ar dzeltenzaļu krāsu veido apslēptu spēku, mazliet līdzsvarotāku impulsu.
Oranža ar gaišzilu ir slēpta enerģija, kas grib izlauzties, arī enerģijas un noslēgtības apvienojums.

Krāsas ietekme uz cilvēku ir pētīta jau kopš seniem laikiem, tāpat kā krāsu ietekmes atšķirības uz sievieti un vīrieti. Tomēr šie pētījumi nav viennozīmīgi un laika gaitā ir mainījušies. Patiesībā nav ne labu, ne sliktu krāsu. Tāpēc izmantot var jebkuru, kas jums patīk. Svarīgāk, lai tās nebūtu par daudz.