Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


"Bākas", ar kuru palīdzību manipulatori pamana upurus

Redakcija
Redakcija

Dažas pašiem nemanāmas personības problēmas kļūst par spilgtām bākugunīm manipulatoriem un "psiholoģiskajiem vampīriem". Kāpēc tas ir bīstami un kā neļaut manipulatoram “nopeilēt” šos signālus?

Kā manipulatori saprot, ka viņu priekšā cilvēks, kuram ir nosliece uz līdzatkarību? Psihologs Aleksandrs Šahovs saka, ka spilgtās pazīmes ir daži iracionāli uzskati - patiesībai neatbilstoši priekšstati par pasauli, kurus cilvēks uzskata par patiesiem un tos ievēro.

Piemēram, diezgan plaši izplatīti šādi uzskati:

• “Ja cilvēks kļūdījies, tad viņam vairs nevar uzticēties. Ja es kļūdījos, tad noteikti jāklausa tie, kas šo kļūdu pamanīja, jo šie cilvēki droši vien ir gudrāki par mani.”
• “Ja kāds man izdarījis pakalpojumu, pat nenozīmīgu un nelūgtu, man ir pienākums sniegt pakalpojumu pretī un darīt visu, ko man palūgs.”
• “Ja kāds uz mani apvainojies, man jāizpērk sava vaina. Un nav svarīgi, vai uzskatu sevi par vainīgu, jo viņa jūtas ir svarīgākas.”
• “Vientuļai sievietei ar bērniem nav izredzes satikt labu vīrieti, tāpēc jāsamierinās ar pašreizējo partneri, pat ja viņš mani ņirgājas.”

Šie uzskati var šķist loģiski, taču patiesībā ir kļūdaini. No bērnības iesakņojušies zemapziņā, tie spēj iznīcināt pieauguša cilvēka dzīvi.

Piemēram, ja sievietei ir iracionāls priekšstats, ka bērniem katrā ziņā jāaug pilnā ģimenē, vīrs - manipulators varēs ar viņu darīt, ko vien vēlas, apelējot pie vainas apziņas: “Jā, es esmu alkoholiķis, tevi situ. Tomēr nesu mājās naudu un, pametot mani, tu nodosi bērnus, jo nepilnā ģimenē viņi nevarēs izaugt normāli!”

Ja upurim jau ir līdzīgs uzskats, viņš uztvers šo paziņojumu par patiesību un turpinās dzīvot emocionālā verdzībā, traumējot bērnus ar psiholoģiskas un fiziskas vardarbības ainām.

Kā atbrīvoties no manipulatora ietekmes

Diezgan bieži upuris saprot, ka nonācis manipulatora slazdā pēc tam, kad tas jau aizcirties. Kā no tā izkļūt?

1. Lūdz tuvinieku palīdzību un atbalstu. Gatavojies būt drosmīgs un pacietīgs.

2. Ej prom - tūlīt pēc tam, kad saprati, ka dzīvo kopā ar manipulatoru. Nedomā par to, kur, kāpēc, kas notiks tālāk, vai atradīsi jaunu mīlestību. Vienkārši glābies, lūdz palīdzību un patvērumu tuviniekiem. Par to, kā pielāgoties dzīvei bez atkarības objekta, domāsi pēc tam.

3. Pārtrauc visus kontaktus ar viņu. Pievieno melnajiem sarakstiem sociālajos tīklos, bloķē tālruņa numuru, saglabā noslēpumā dzīvesvietu. Pretējā gadījumā viņš tevi noķers un mēģinās atvest atpakaļ. Ja piekritīsi, nolemt atkal aizbēgt būs vēl grūtāk.

4. Sagatavojies tikt galā ar savu vainas sajūtu un žēlumu pret manipulatoru. Tu dzirdēsi daudz pārmetumu un žēlabu "Es tev visu atdevu, bet tu man tā" stilā. Neklausies. Tā ir tikai vēl viena manipulācija, kuras mērķis ir atgriezt tevi upura pozīcijā.

5. Parūpējies, lai vairs neatgrieztos pie “psiholoģiskās plēsoņas”. Tas ir grūtāk nekā spert pirmo soli - aiziet. Līdzatkarība ir sadomazohistiskas attiecības, simbioze, kurā sadistam vajadzīgs upuris, bet upurim - sadists. Tev regulāri radīsies vēlme atjaunot attiecības, bet, ja tai ļausies, viss būs vēl sliktāk nekā iepriekš.

6. Piezīmju grāmatiņā ieraksti visas sāpes, kuras izjuti manipulatora dēļ. Katru viņa melošanas reizi, katru mēģinājumu padarīt tevi par vainīgo, katru draugu, ar kuru viņš tevi sanaidoja. Katru reizi, kad rodas vēlme viņam piezvanīt vai atbildēt uz zvanu, pārlasi šo sarakstu. Ja piekritīsi satikties, manipulators liks aizmirst par pagātnes sāpēm. Taču tās nekur nepazudīs un vēlāk tikai palielināsies.