Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


Kā sarunāties ar kādu, kurš vēlas tevi pārspēt it visā, un nesajukt prātā

Redakcija
Redakcija

Ja tev ir vismaz viens draugs vai kolēģis, kurš nepārtraukti lielās un cenšas izcelties uz tava fona, noteikti piekritīsi, ka komunicēšana ar šādu cilvēku ir neticami nogurdinoša. Neatkarīgi no tā, ko tu stāstīsi, viņam tūlīt būs savs stāsts - “vēl interesantāks”. Lai ko tu darītu, viņš to dara vēl labāk. Lai ko tu būtu sasniedzis, viņš ir sasniedzis vairāk. Dosies atvaļinājumā uz Amalfi? Viņš tur bija kopā ar ģimeni apmēram pirms pieciem gadiem. Diemžēl kopš tā laika šī vieta ir kļuvusi pārāk pieblīvēta ar tūristiem. Bet, ja vēlies, viņš tev nosūtīs savu ieteikumu sarakstu.

“Tādi cilvēki, šķiet, pastāvīgi baidās, ka tu viņus aizēnosi ar saviem panākumiem,” skaidro Margarēte Ruterforda, psiholoģe un grāmatas “Lieliski slēptā depresija” autore. Viņi dara visu, lai tevi apsteigtu, un kaut kā izceltos. Turklāt viņi bieži vien neapzinās, cik ļoti kaitina apkārtējos ar savu izturēšanos.

Psiholoģes klienti bieži sūdzas par šādiem lielībniekiem. “Es mīlu garas pastaigas, un viens no maniem radiniekiem vienmēr saka, ka viņš staigā ne mazāk kā es un pat vēl vairāk, kaut arī visa ģimene ļoti labi zina, ka viņš vispār neizkāpj no automašīnas.” Vēlmei vienmēr būt pirmajam ir dažādi iemesli. “Dažreiz tā ir vēlme uzvarēt konkurencē, dažreiz aiz bravūras paslēpies zems pašnovērtējums, dažreiz nespēja uzturēt sociālos kontaktus,” skaidro Ruterforda.

“Lielākā daļa šo cilvēku vienkārši neapzinās, ko dara. Viņi no sirds izbauda savu stāstu, uzskata, ka tas satuvina ar sarunu biedriem, un naivi tic, ka patīk apkārtējiem," piebilst ģimenes un laulību eksperte Amanda Deveriča. “Ja pastāstīšu kolēģiem, kā pametu darbu un veselu gadu ceļoju, viņi sapratīs, cik tas ir romantiski un aizraujoši. Varbūt es pat viņus iedvesmošu rīkoties tāpat,” domā lielībnieks. "Nu, droši vien viņa vecāki par to visu samaksāja," kolēģi, visticamāk, smīkņā pie sevis.

Daži padomi, kas varētu padarīt tavu dzīvi vieglāku.
1. Iepriekš sagatavojies komunicēt ar lielībnieku

Ir lietas, kuru neizbēgamība vienkārši jāpieņem. Piemēram, izņemt sāpošā zoba nervu - vai komunicēt ar cilvēku, kurš vienmēr un visā cenšas tevi pārspēt. Ja regulāri jātiekas ar viņu, pieņem šo viņa īpatnību kā neizbēgamo. Vai pat mēģini labvēlīgi par to pasmieties: “Interesanti, cik reizes vakarā viņš neļaus man pabeigt sakāmo? Pagājušajā reizē viņš trīs reizes “ielīda” ar saviem stāstiem."

“Ja jau gaidīsi no lielībnieka viņam raksturīgu izturēšanos, to būs vieglāk pieņemt,” komentē Ruterforda. Ja tikšanās laikā ar draugiem plāno pastāstīt par savu ilgi gaidīto paaugstinājumu, esi gatavs tam, ka lielībniekam atradīsies savs stāsts par šo tēmu. Tas, ko mēs jau gaidām, tik ļoti nesāpina un neaizskar.

2. Pacenties just viņam līdzi, jo viņš nezina, ko dara

Tagad tu zini, ka šis nelaimīgais vienkārši neprot nolasīt sociālos signālus un apkārtējo noskaņojumu, kas nozīmē, ka atliek viņu tikai pažēlot.

“Var būt grūti nejust aizkaitinājumu pret tādiem cilvēkiem, bet vismaz izmēģini,” iesaka psihoterapeite Džesika Bauma. "Apbruņojies ar pacietību un atgādini sev, ka, iespējams, sarunu partnerim ir zems pašnovērtējums vai varbūt viņš jūtas neērti un tāpēc uzvedas savādi."

3. Nepārtrauc lepoties ar saviem sasniegumiem

Komunicējot ar lielībniekiem, pašnovērtējums var padarīt tevi praktiski neievainojamu. Nemēģini ar viņiem konkurēt, tā ir laika izšķiešana. Turklāt viņi nekad neatzīs, ka tu esi sasniedzis vairāk. Mērķi, plāni, sapņi - tas ir individuāli, tāpēc vai ir vērts salīdzināt?

4. Mēģini runāt par to, kā jūties

Vairumā gadījumu pacietība un empātija palīdz pieņemt situāciju, bet visu laiku atrasties blakus tādam cilvēkam var būt patiešām grūti. Ja attiecības ar šādu cilvēku tev ir svarīgas, mēģini parunāt ar viņu. Piemēram, saki, ka tev ir svarīgi, lai viņš vairāk tevī ieklausītos: tas palīdzēs sajust, ka neesi viņam vienaldzīga/-s.

Runā tikai par savu vajadzību tikt uzklausītam, nevis ķeries pie tādām apsūdzībām kā "tu nekad neļauj man pabeigt sakāmo". Pasaki lielībniekam, par kādu brīnišķīgu sarunu biedru tas viņu padarīs, un tad nākamreiz viņš varēs lepoties citiem draugiem: “Man teica, ka protu klausīties kā neviens cits!”