Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


4 faktori, kas ietekmē mājokļa remonta izmaksas

Redakcija
Redakcija

4 faktori, kas ietekmē mājokļa remonta izmaksas
Foto: Pexels.com


Cilvēka dabā ir vienmēr tiekties pēc kaut kā labāka, tāpēc mājas labiekārtošana ir daudzu ģimeņu tuvākajos plānos. Mājokļa remonts daudziem kļūst aktuāls tieši siltajā laikā, jo tad iespējams remontējamās telpas daudz labāk izvēdināt. Lai īslaicīgi remontdarbi neievilktos pārāk ilgi, nepieciešams jau laikus rēķināties ar vairākiem faktoriem, kuri var palielināt nepieciešamo budžetu.

Strādnieki nepieciešami ilgāku laiku

Viens no faktoriem, kas ir diez gan neprognozējams remonta tāmē, ir darbaspēka izmaksas. Pat, ja esi nolēmis paveikt maksimumu paša rokām, tad profesionāli var nākties piesaistīt tādās jomās, kā:
● Pārbūves projekta sastādīšana;
● Elektroinstalācijas nomaiņa;
● Santehnikas maiņa;
● Sienu nojaukšana un pārbūve.

Šie darbi prasa noteiktu kvalifikāciju un pieredzi, tāpēc pašam ķeroties pie vadu vai ūdens cauruļu nomaiņas, var riskēt ar kļūdām, kuras prasīs vēl lielākus ieguldījumus nākotnē.

Ja esi nolīdzis profesionālus palīgus mājokļa remontam, ir jārēķinās, ka darbu izmaksas būs skaidras vien pēc to pabeigšanas. Pat, ja meistars varēs pateikt aptuvenu summu, ko vēlēsies saņemt, nereti darbi ieilgst vai procesa laikā kļūst sarežģītāki nekā sākumā bija prognozēts. Tādēļ vienmēr vērts rēķināties ar vismaz 10% lielu izdevumu pieaugumu darbaspēka jomā vai arī vienoties par gabaldarbu, nevis apmaksāt strādnieku darbu atbilstoši patērētajam laikam.

Ne vienmēr der lētākie materiāli

Materiālu izvēle galvenokārt ir gaumes jautājums, jo flīžu, tapešu, grīdas segumu, santehnikas un furnitūras izvēle mūsdienās ir tik plaša, ka lētāko un dārgāko materiālu cenu atšķirības var būt pat vairāk nekā simts reizes. Ja vēlies izmantot lētākos materiālus, jārēķinās, kas tie var ātrāk nolietoties un ilgtermiņā nav izdevīgi. Turklāt dažreiz ietaupīšana nemaz nav variants, piemēram, ja vannasistabā ir maz vietas un pods jāiebūvē sienā, tas izmaksās krietni dārgāk par parastu, atsevišķi stāvošu klozetpodu.

Lai atrastu vispiemērotākos materiālus:

● Izdomā izmaksu griestus, bet nerēķinieties ar lētākām iespējamajām izmaksām;
● Pakonsultējies ar speciālistiem par materiālu ilgmūžību;
● Netaupi uz materiāliem, kam ikdienā būs jāpanes liela slodze.

Speciālisti iesaka netaupīt uz tādām pozīcijām kā santehnika un virtuves grīdas segums.

Foto: Pexels.com

Nezināms komunikāciju stāvoklis

Ja plānots veikt kosmētisko remontu jaunajā projektā, šis punkts nav tik svarīgs, taču, veicot nopietnākus darbus vecākā ēkā, ir daudz neprognozējamu faktoru. Jo vecāka ir ēka, jo lielāki pārsteigumi var atklāties, uzsākot kapitālo remontu. Piemēram, bieži vien telpu plānos nav norādītas elektrības vadu atrašanās vietas. Pirmskara mājās nav vienotu standartu arī starpstāvu pārsegumiem, tāpēc mainot stāvvadus mājā var rasties sarežģījumi izveidot jaunus savienojumus starp stāviem. Noteikti uzmanība jāpievērš arī tam, vai ventilācijas šahtas atbilst visām mūsdienu prasībām un normatīvajiem aktiem. Lai iegūtu labāku priekšstatu par to, kas gaidāms vēl pirms remontdarbu uzsākšanas, ieteicams aprunāties ar kādu kaimiņu, kas attiecīgajā mājā jau veicis remontu un iespējams saskāries ar konkrētās ēkas “zemūdens akmeņiem”.

Mēbeles un santehnika

Pārsvarā reizē ar remonta veikšanu tiek iegādātas arī kādas jaunas mēbeles un santehnika. Šī pozīcija var viegli sadārdzināties mēbeļu iegādes procesā. Ja netiek piesaistīts profesionāls dizaineris, kam tiek iedota noteikts budžets, tad ir viegli aizrauties ar dažādu priekšmetu pirkšanu, nepadomājot par koptēlu. Rezultātā – daudz iztērētas naudas. Lai veiktu pārdomātu mēbeļu un santehnikas izvēli, seko šiem soļiem:

● Izmēri remontējamo telpu;
● Izmēģini vairākus telpu dizainus kādā no interjera dizaina aplikācijām;
● Atrodi internetā galvenos telpu akcentus (vannasistabā – duškabīne vai vanna, virtuvē – virtuves iekārta, viesistabā dīvāns vai ēdamgalds, guļamistabā – gulta) un pārējās preces pieskaņo tai;
● Veic preču izpēti un iegādi virtuāli, lai ietaupītu laiku;
● Pasūti visu ar piegādi mājās.

Ja tomēr vēlies iepirkties tradicionālajā veidā, tad centies izvairīties no impulsa pirkumiem. Ja esi kādu preci noskatījis, aizej mājās, palasi atsauksmes par to un, ja viss patīk, iegādājies to nākamajā dienā.

Foto: Pexels.com

Ja rodas neplānoti izdevumi – palīdz kredīts

Bieži vien uzsākot remontu nav skaidrs, cik daudz naudas tas prasīs. Ja izdevumi pēkšņi pārsniedz plānoto, viena no iespējām ir naudas kredīts. Kredīts var izpausties dažādi:

● Ātrais kredīts nelielu izdevumu segšanai, piemēram, ja strādniekiem jāmaksā nedaudz vairāk nekā plānots;
● Patēriņa kredīts preču iegādei, kādu piedāvā uz vietas veikalā – šādas kredīts teiksim noderēs, ja gribi dārgāku vannu, nekā sākumā biji domājis;
● Naudas kredīts, kuru vari atdot pakāpeniski, kas noderēs, ja jāpērk daudzas mazas lietas, kurām līzings netiek piedāvāts;
● Kredītlīnija jeb noteikta summa, kurā pieejams kredīts jebkurā laikā. Šāds risinājums der, ja precīzi nezini, cik lieli izdevumi gaidāmi, bet gribi būt drošs, ka nepieciešamības gadījumā kredīts uzreiz ir pieejams.

Remonta kredīts – ja vēlies pamatīgu labiekārtošanu

Ja vēlies veikt apjomīgākus darbus, iespējams neliels kredīts nebūs pietiekams, un labāk piemērots būs remonta kredīts. Šāds kredīts ir pieejams lielākās summās, un tas tiek izsniegts konkrētu telpu labiekārtošanai. Ja izlem, ka remonta kredīts var Tev palīdzēt, jārēķinās ar šādām lietām:

● Pirms kredīts tiek izsniegts, būs jāuzrāda paredzētā remonta tāme;
● Lai redzētu, kā kredīts tiek iztērēts, aizdevējam jāuzrāda labiekārtošanas darbu progress fotogrāfijās;
● Remontam ir jābūt pabeigtam noteiktā laikā, pēc tam kad saņemts kredīts.
Atmaksu parasti var veikt ilgākā laika periodā, un bankas dažreiz piedāvā šo kredītu apvienot ar hipotekāro kredītu. Ne velti, jo ar labu remontu var ne tikai uzlabot savus dzīves apstākļus, bet arī paaugstināt sava īpašuma vērtību.

Ievēro pirms aizņemies!

Tā kā kredītu piedāvājumi ir dažādi, vienmēr pirms aizņemšanās salīdzini gan pašus kredītu veidus (patēriņa, remonta, ātrais kredīts), gan to, cik līdzīgs kredīts izmaksā pie dažādiem aizdevējiem. Noskaidro šādas aizdevuma līguma pozīcijas:

● Cik liela būs pārmaksa un procentu likme?
● Kādu var prognozēt mēneša maksājumu?
● Vai ir iespējams mainīt atmaksas grafiku?
● Cik lieliem jābūt Taviem ikmēneša ienākumiem, lai droši aizņemtos?

Ja apjūc plašajā kredītu piedāvājumā, vienmēr var izmantot arī dažādas kredītu salīdzināšanas platformas.

Jebkurā gadījumā, atceries, ka jebkurš naudas kredīts ir finanšu saistības, pret kurām jāizturas atbildīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atdot!