Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Jauna dzīve vecajam parketam

Redakcija
Redakcija

Tava mājokļa parkets zaudējis savu kādreizējo spožumu? Palīdzi to atgūt! Izvēlies pareizo laku, ievēro parketa lakošanas noslēpumus, un jau šopavasar varēsi priecāties par sava parketa brīnumainajām pārvērtībām. Turklāt ar parketa pārlakošanu tiksi galā saviem spēkiem.

Autors: SIA "Žurnāls Santa", žurnāliste Lolita Lūse, žurnāls Ievas māja.
Konsultē Alpina eksperts Ēriks Plostnieks. Vairāk par Alpina: www.alpinakrasas.lv

Trīs iemesli, kādēļ jāpārlako parkets:

1. Laka ir nodilusi. Atceries – labāk lakojumu atjaunot laikus. Jo dziļāk laka būs nodilusi, jo darbietilpīgāka un dārgāka būs lakojuma un pat parketa dēļu atjaunošana, tādēļ neļauj lakai nodilt līdz koksnei.
2. Konstatēti defekti lakas slānī – tas sāk plaisāt, lobīties.
3. Jāatjauno parketa tonis – iepriekšējais lakojums ir sadzeltējis vai kā citādi zaudējis dekorativitāti.

Sagatavošanās. Grīdas slīpēšana un telpas sakopšana.

No telpas jāiznes visas mēbeles. Vispirms jānoņem vecās lakas slānis. Tam vajadzēs slīpmašīnu, ko visizdevīgāk izvēlēties kādā nomas punktā, precīzi izstāstot, cik daudz lakas vēlies noņemt – tikai virskārtu vai visu lakas klājumu līdz pat koksnei. Tas, cik lakas jānoņem, atkarīgs no vairākiem faktoriem:

• Ja vēlies tikai atjauno lakojumu, jo tajā ir skrāpējumi vai arī zudis spīdums, visticamāk, pietiks tikai ar lakas virskārtas noslīpēšanu.
• Ja lakas slānis stipri bojāts, tas jānoņem pilnībā. Ja telpā vietām laka nobirzusi līdz pat koksnei, tā līdz pat koksnei jānoņem visā telpā, turklāt, iespējams, jāpieslīpē arī koksnes virsma.
• Arī tad, ja vēlies mainīt parketa toni, lakas kārta jānoņem pilnībā – līdz pat koksnei, jo beicei jāiesūcas kokā.

ATCERIES! Slīpējot rodas putekļi, tādēļ noteikti nosedz izejas uz blakus telpām!
Pēc slīpēšanas telpa rūpīgi jāiztīra – jāizsūc ar putekļu sūcēju ne tikai grīda, bet arī visas palodzes un citas virsmas. Ikkatrs puteklis, kas paliks telpā, var ielipt lakas nenožuvušās lakas kārtā.
! Ja parketu gribi tikai pārlakot, nav svarīgi, no kāda koka gatavoti parketa dēlīši. Toties, ja gribi mainīt parketa toni, tad parketa materiāls jānoskaidro noteikti, lai izvēlētos koka šķirnei piemērotu beici.

Pirkumu saraksts jeb, ko tev vajadzēs parketa lakošanai:

Laka. Izvēlies Alpina Parkett laku!
Cik daudz pirkt? Alpina Parkett laka iegādājama četru tilpumu iepakojumos. Viena grīdas kvadrātmetra noklāšanai vienā kārtā vajadzīgi vidēji 100 mililitri lakas. Kopējais lakas daudzums atkarīgs gan no tā, cik liels laukums jānoklāj, gan no tā, cik kārtās laka jāklāj.
Šālīte. Tajā no bundžas pārliesi nepieciešamo daudzumu lakas.
Rullītis lakošanai. Vislabāk izvēlēties 25 centimetrus platu lakošanas rullīti – velūra, ar īsu spalvu, šķīdinātāja izturīgu. Pirms lietošanas rullītis jāizmazgā, jāizžāvē un tad jāiestrādā: jāpiesūcina ar laku un jāparullē pa neitrālu virsmu, kamēr rullītis laku ne tikai uzsūc, bet arī līdzeni klāj to uz virsmas.
Otas. Tās noderēs grīdas maliņu nolakošana.
Cimdi. Tiem noteikti jābūt rokās, lai nepieļautu lakas nokļūšanu uz ādas.
Respirators. Lakojot obligāti jāizmanto smaržas absorbējošs respirators.

Kvalitatīva laka – ideāla lakojuma noslēpums.

Dzīvojamo telpu parketa lakošanai lieliski piemērota Alpina Parkett laka. Tā ir caurspīdīga, lieliski saglabā un izceļ koka rakstus, aizsargā no mitruma, ir izturīga pret skrāpējumiem, lakotais segums ir nodilumizturīgs un viegli tīrāms.


Uzzini vairāk par šo un citiem produktiem Alpina mājas lapā www.alpinakrasas.lv

Lakošanas zelta likumi

1. Domā gan par sevi, gan grīdu! Izvēlies apģērbu ar garām piedurknēm, uzvelc cimdus, uzliec respiratoru. Laka satur ķīmiskas vielas, un tev pret savu veselību jāizturas atbildīgi. Nosedz matus, lai kāds neieķeras nolakotajā kārtā. Uzvelc bahilas vai apsien ap kājām tīru kokvilnas audumu. Nestaigā pa lakojamo grīdu zeķēs, kas tikko bijušas ievilktas zābakos.

2. Pārbaudi, cik lakas uzklāj! Ja lako pirmoreiz un nezini, kāda lakas kārta ir bieza, bet kāda – plāna, noklāj vienu kvadrātmetru ar 100 mililitriem lakas. Ja lakas pietrūkst – tu klāj pārāk biezu kārtu. Ja laka paliek pāri, vari to lietot dāsnāk. Klāj viendabīgu lakas kārtu visā telpā!

3. Nesteidzies! Piecpadsmit kvadrātmetru nolakošanai vajadzēs apmēram stundu. Labāk klāt vairāk iespējami plānu kārtu, nevis divas biezas. Ja lakas kārtu uzklāj par biezu, tā nespēj vienmērīgi nožūt: virspuse sacietē, bet klājuma iekšpusē un apakšdaļā tiek ieslēgts tik daudz šķīdinātāja, ka tas nespēj strauji iztvaikot. Uzklājot pārlieku biezu lakas kārtu, tās nožūšanai var vajadzēt pat mēnesi. Tomēr nepārspīlē arī ar plānu lakas kārtu daudzumu! Parasti parketam pietiek ar 3-4 lakas kārtām. Ja klāsi nesamērīgi daudz lakas kārtu, klājums būs dzeltens.

4. Ievēro lakošanas virzienu! Laka jāklāj rullīša platuma slejās – uz priekšu-atpakaļ no vienas sienas līdz otrai, un tad – ar rullīti vienreiz novelkot pretējā virzienā visā slejas garumā. Noteikti lako gaismas krišanas virzienā. Laka jāklāj tā, lai no logiem krītošā gaisma uz parketa neradītu ēnas. Pirmo sleju noklāj gar logu, nākamo – ar nelielu pārklājuma vietu pār pirmo sleju, un tā tālāk.

5. Katrai kārtai ļauj pilnībā nožūt! Pietiekami plāni uzklāta lakas kārta optimālos apstākļos pilnībā nožūst astoņās stundās. Pārbaudi to ar plaukstu: vai pilnībā nožuvusi un nelīp. Ja šķiet, ka laka nav pietiekami gluda, pirms nākamās lakas kārtas klāšanas iepriekšējo kārtu vēlams viegli noslīpēt.

6. Pēc pēdējās lakas kārtas klājumam dabīgā vidē jāžūst vismaz nedēļu. Nevajag censties lakas žūšana mākslīgi paātrināt, pārkurinot telpu vai žāvējot to ar fēnu vai ko citu. Izrēķini telpas remontdarbus tā, lai parketa lakošana ir pats pēdējais darbs, nesteidzies telpā novietot mēbeles, jo svaigo lakas klājumu var sabojāt, īpaši tad, ja lakas slānis uzklāts nevienmērīgi .

7. Nesteidzies svaigi lakoto grīdu mazgāt! Dari to tikai tad, kad pēdējā kārta pilnībā nožuvusi – nedēļu pēc uzklāšanas. Lakotas grīdas kopšanai izmanto lakotu virsmu kopšanai
paredzētus līdzekļus.

Noskaties video materiālu par parketa lakošanu



Ja jūties apjucis plašajā krāsu pasaulē, Alpina piedāvā brīnišķīgu iespēju izmēģināt, kā jaunā sienu krāsa piestāvēs Tavam dīvānam, paklājam vai aizkariem. Ar Alpina aplikāciju „Color Designer” atklāj sevī dizaineru. www.alpinakrasas.lv/colordesigner/

     [+] [-]

, 2016-08-10 17:16, pirms 8 gadiem
ĀRPRĀC! Šim tā saucamajam ekspertam, nav ne mazākās sajēgas, ko nozīmē slīpēt parketa grīdu. Cilvēki, nekad neslīpējiet šādi parketa grīdu, ja nevēlaties lieki iztērēt savu naudu un laiku. Pievērsiet uzmanību, ka video pēc grīdas lakošanas, Jūs grīdu nevarat apskatīt no augšas. Jo tās izskats tiek slēpts ar nodomu.