Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Latvijas zinātnieki palīdzējuši rast risinājumu ēku siltināšanas augstajām izmaksām

Redakcija
Redakcija

Latvijas uzņēmēji sadarbībā ar zinātniekiem strādā pie jauna, inovatīva siltumizolācijas materiāla “IZOpearl” izstrādes, kas ļaus efektīvāk siltināt līdz 1970. gadam būvētas daudzdzīvokļu mājas un pēc dubulto sienu tehnoloģijas būvētas privātmājas.

Jauno siltumizolācijas materiālu izstrādā, testē un tirgū virza SIA “ThermEko”. Pašreiz, paralēli “IZOpearl” ražošanas bāzes izveidei, notiek aktīvi pētniecības un testēšanas darbi kopā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Procesu analīzes un izpētes centru (PAIC). Uzņēmumam šis ir jau otrais inovatīvais materiāls, bet pirmsākumi šim materiālam meklējami SIA ”Thermeko” siltumizolācijas materiāla, termovates “IZOprok”, ražošanas un pārdošanas pieredzē.
Tieši klientu uzdotie jautājumi - vai ar “IZOprok” var siltināt ēkas, kurās ir gaisa spraugas vai dobumi līdz 5 cm un kā nosiltināt ēku, ja tā ir kultūras piemineklis un aizliegts siltināt tās fasādi, virzīja uzņēmumu pieņemt lēmumu par jauna siltumizolācijas materiāla izstrādi un ražošanu, kas būtu paredzēts tieši šādu problēmu risināšanai .

“Siltināšana ar “IZOpearl” būs īpaši izdevīga veco ēku segmentā, jo tās tika būvētas pēc dubulto sienu principa, t.i. sienās ir speciāli veidots tukšs dobums. Aizpildot šo dobumu, pie minimāliem ieguldījumiem iespējams samazināt siltuma zudumus par 20-40%. 5cm platā dobuma siltināšana nodrošinās iekštelpu temperatūras paaugstināšanu par pieciem grādiem. Turklāt, salīdzinājumā ar klasisko ēku siltināšanu, izmaksas būs iespējams samazināt pat par 20%,” uzsver SIA “ThermEko” valdes loceklis Igors Usiļonoks.

Ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora atbalstu realizētais projekts būs arī vērtīgs vides ieguvums. Pēc ekspertu aprēķiniem, izmantojot jaunā inovatīvā siltumizolācijas materiāla plānotos apjomus māju siltināšanā, tiks samazinātas siltumnīcefekta gāzu emisijas par 13,9 tūkst. tonnu CO2 četru gadu laikā.

Lai gan arhitekti un pētnieki vēl strādā pie tehniskajiem risinājumiem un dažādiem maisījuma proporciju testiem, pirmo reiz ar jauno produktu un iepūšanas tehnoloģiju plašāku sabiedrībai produkta autors Juris Timofejevs prezentēs jau šajā nedēļas nogalē starptautiskajā izstādē “Māja. Dzīvoklis 2015”.

Projekts tiek realizēts ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.