Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Piesārņots iekštelpu gaiss –pirmais solis ceļā uz veselības problēmām

Redakcija
Redakcija

Pašiem neapzinoties, dienas lielāko daļu (līdz pat 90%) esam pakļauti neredzamam veselības ienaidniekam – telpu mitrumam un pelējumam. Sliktas kvalitātes gaiss ir viens no biežākajiem slimību cēloņiem arī Latvijā. Atbildība par izvairīšanos no mitruma vai mitruma samazināšanu pašlaik lielā mērā attiecas ne tikai uz indivīdu vai mājsaimniecību, bet arī publiskām un rūpnieciskām ēkām ar mehānisko ventilāciju.

Iekštelpu gaisa kvalitāte ir nozīmīga vides veselības problēma, jo, lielāko dienas daļu pavadot telpās, praktiski visi cilvēki ir pakļauti iekštelpu gaisa piesārņotāju iedarbībai. Ilgāku laiku telpās pavada tieši ekonomiski attīstītāko valstu iedzīvotāji, kā arī vēsajā un mitrajā klimatā dzīvojošie. Problēmas risināšanu uzņēmies SIA “4bee”, kas šobrīd strādā pie inovatīvas gaisa monitoringa un regulēšanas tehnoloģijas iekārtas “W:AIR”. Jaunā sistēma ļaus maksimāli precīzi un efektīvi izmantot ventilācijas sistēmas uzlabojot gaisa kvalitāti telpās.

Piesārņots iekštelpu gaiss ir nopietns riska faktors, kas izraisa slimības, pazemina darba spējas un dzīves kvalitāti. Mitruma problēma iekštelpās bieži vien ir saistīta ar sliktu mājokļa kvalitāti un sliktiem sociāliem apstākļiem – sliktu iekštelpu gaisa kvalitāti, neatbilstošu mājokļu higiēnu, kas ietver gan telpu pārapdzīvotību, zemu gaisa apmaiņas līmeni, pazeminātu gaisa temperatūru un sliktu telpu izolāciju.

“ Šobrīd sensoru diagnostika un regulēšana notiek manuāli un savā ziņā kļuvusi par novecojušu metodi. Daudzi aizraujas ar enerģijas taupīšanu, māju siltināšanu un renovēšanu, taču aizmirst par gaisa kvalitātes nodrošināšanu. Pazemināts gaisa apmaiņas biežums rada gaisa piesārņojuma un mitruma problēmas. Ventilācijas sistēmas būvniecībā ir “jūtīgs” jautājums. Tās ir lielas izmaksas būvniecības sākumā, taču laikus neieviesta moderna gaisa diagnostikas tehnoloģija ir ietaupījums vienīgi uz veselības rēķina,” stāsta SIA “4bee”projekta koordinatore Dace Minikoviča.

Eiropas valstīs, t.sk. arī Latvijā, mājokļu mitruma problēma tiek risināta ar tehniskiem būvniecības standartiem (galvenokārt pielietojami jaunajām ēkām) un ar higiēnas prasībām, kuru ievērošana garantē, ka apstākļi nav kaitīgi veselībai, lai gan tās bieži vien neietver prasību aizsardzībai pret pārmērīgu mitrumu. Esošās politikas mērķis ir garantēt apdzīvojamus un veselīgus mājokļu apstākļus.

SIA “4bee” ir uzņēmums, kas ar jaunas tehnoloģijas palīdzību iecerējis realizēt gaisa kvalitātes kontroles revolūciju Latvijā. Līdzšinējā gaisa diagnostikas un regulēšanas metode ir novecojusi. Šobrīd uzņēmums ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora palīdzību strādā pie jaunais produkta jeb iekārta “W:AIR”, kas ar sensora palīdzību attālināti mēra gaisa kvalitātes parametrus dažādās ventilācijas sistēmas vietās. Šāda diagnostika palīdzēs ātri atrast kļūdas sistēmas darbībā, un monitorēt sistēmas veiktspēju, tādējādi būtiski ietaupot enerģijas izmaksas, ko patērē ventilācijas sistēma, un uzlabojot cilvēku veselību publiskās un ražošanas ēkās.

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”