Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Fotoizstāde „Meža cūka – īsta cūka!” Dabas muzejā

Redakcija
Redakcija

Gada dzīvnieka 2015 – meža cūkas – gada izskaņā Latvijas Dabas muzejā tiks atklāta fotoizstāde „Meža cūka – īsta cūka!”, kas tapusi sadarbībā ar dabas žurnālu „Loodusesõber” („Dabas draugs”) un dabas datu informācijas vietni Looduskalender (Dabas kalendārs) Igaunijā, Rīgas domi un Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu „Silava”.

Aizvadīto divu gadu laikā par meža cūkām runāts un rakstīts daudz galvenokārt postošās slimības – Āfrikas cūku mēra – dēļ. Diemžēl slimību ierobežot nav izdevies, joprojām tiek konstatēti jauni saslimšanas gadījumi gan mājas cūkām, gan meža cūkām, turklāt kopš 2014. gada septembra slimība izplatās arī Igaunijas dienvidu daļā.

Lai sabiedrība uzzinātu vairāk par sugu, kuras nākotne šobrīd ir neskaidra, Latvijā un Igaunijā šogad tika izvēlēts viens gada dzīvnieks un izsludināts kopīgs fotokonkurss. Izstādē „Meža cūka – īsta cūka!” apkopoti vairāk nekā 20 Latvijas un ziemeļu kaimiņzemes meža cūku dzīves mirkļi. Attēlos redzamas pēdas, migas, takas, rakumi un paši dzīvnieki. Autoru personīgie stāsti un unikālie izteiksmes veidi, kas saglabāti arī tulkojumā no igauņu valodas, satuvina skatītāju ar katru fiksēto tikšanos vai vērojumu dabā.

Meža cūkas 2015. gadā īpaši pārbaudījušas arī Latvijas galvaspilsētas iedzīvotāju pacietību. Daļa izstādes tapusi sadarbībā ar Rīgas domi un īpaši veltīta notikumiem Rīgā. Izteiksmīgos foto kadros iemūžināta meža cūku izvešana no pilsētas, kuru vada „Pierīgas mednieku klubs”.

Izstāde papildināta ar izglītojošu informāciju par meža cūkām un jaunākajām ziņām par Āfrikas cūku mēra izplatību Latvijā. Izstādes atklāšana notiks trešdien, 4. novembrī, plkst. 11.30 Zooloģijas ekspozīcijā. Atklāšanas pasākumā piedalīsies pārstāvji no Rīgas domes un Pierīgas mednieku kluba. Izstāde Dabas muzejā būs skatāma līdz 2016. gada 1. maijam.

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!