Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Kurš labāks? Suņi pret kaķiem!

Redakcija
Redakcija

Suņi un kaķi ir tik atšķirīgi un tomēr arī līdzīgi! Jūsu uzmanībai piedāvājam sešus dažādus interesantus faktus un parametrus par abiem vispopulārākajiem mājas mīluļiem. Spriediet nu paši, kurš ir labāks, smukāks un gudrāks!

Vismazākais
Vismazākās suņu šķirnes gods pieder mazajiem, drosmīgajiem un temperamentīgajiem čivavām. Čivavas svars ir tikai no 500 g līdz 3 kg, bet to augstums skaustā – no 15 līdz 23 cm! Starp citu, vismazākais reģistrētais suņuks pasaulē ir garspalvainā čivavas šķirnes kucīte vārdā Boo Boo, kuras augstums ir tikai 10,16 cm.



Savukārt par vismazāko kaķu šķirni tiek uzskatīts Singapūras kaķis, kas oficiāli ir atzīts par Singapūras nacionālo dārgumu. Mazais, smalkais singapūrietis izceļas ar maigu sēpijas toņa kažoku un sver uz pusi mazāk nekā standarta izmēra kaķis, t. i., tikai nepilnus divus kilogramus. Tomēr pasaulē mazākā kaķa rekords pieder Himalaju persiešu šķirnes kaķim vārdā Tinkers Tojs, kurš dzīvojis Amerikā un bijis vien 19 cm garš un 7 cm augsts.

Vislielākais
Vislielākā suņu šķirne ir īru aitu suns. Šis plušķainais, ar milzu spēku apveltītais “mazulītis” skaustā var sasniegt pat 81 cm, bet svarā – līdz pat ¬55 kilogramiem. Tomēr, neskatoties uz ievērojamajiem izmēriem, īru vilkusuns ir ļoti labsirdīgs un īsts ģimenes loceklis. Vai tu zini Latvijā slavenāko šīs šķirnes pārstāvi? Tas ir lielais Alfons, kas mīt dziedātāja Aigara Grāvera un režisores Aijas Strazdiņas ģimenē.



Lielākā kaķu šķirne ir Menas pavalsts jenotveidīgais kaķis jeb meinkūns. Tas mazliet atgādina lūsi, jo ausu galos tam ir spalvu pušķīši, gluži kā meža “brālim”. Meinkūna svars parasti ir 6–9 kilogrami, bet atsevišķos gadījumos pat 11–15 kilogrami. Neskatoties uz iespaidīgajiem izmēriem, meinkūni ir ļoti rotaļīgi un mīlīgi, tiem nav raksturīga ne vismazākā agresivitāte. Arī Ginesa rekordu grāmatā oficiāli reģistrētais pasaulē garākais kaķis ir meinkūns, vārdā Stīvijs, kura garums no degungala līdz astes kaulam sasniedz 123,2 centimetrus.

Populārāki „aktieri”
Sanbernārs filmā „Bēthovens”, vācu aitusuns filmās „Komisārs Reksis” un „Muhtars atgriežas!”, slavenais Džeka Rasela terjers filmā „Maska” un kollijs savulaik populārajā seriālā „Lesija” – tās ir tikai dažas filmas, kur viena no galvenajām lomām, ja ne pati titulloma, ir uzticēta mūsu četrkājainajiem draugiem. Taču cik daudz zināmi ir aktieri – kaķi? Protams, slavenais rudais sliņķis „Garfīlds”! Tomēr jāatzīst, ka kaķiem pārsvarā ir atvēlētas otrā plāna lomas un labākā aktiera gods acīmredzami pienākas suņiem.

Vislabākais cilvēka balss atdarinātājs
Vai esi redzēji Youtube video ar slaveno haskiju Miška, kurš atdarina cilvēka runu? Video, kur Miška savai saimniecei saka: “I love youuuuu!” ir ieguvis vairāk nekā 99 miljonus skatījumu! Turklāt šis haskijs māk ne to vien! “Hallo! I'm not crazy, momma!” – tās ir gluži ikdienišķas suņa frāzes, sarunājoties ar pārējiem ģimenes locekļiem. Spriediet nu paši, kā viņam tas sanāk!



Taču kā ir ar kaķiem? Izrādās, ņaudošie spalvu kamoliņi ir lieliski maza bērna raudu atdarinātāji, un ne tikai. Kaķiem lieliski sanāk pateikt: “No, no, no!”. Mums izdevās atrast kaķi, kurš saka pat:”Oh, Long Johnson!” Noskaties video:



Visgarākās spalvas īpašnieki
Nav šaubu, ka tituls “Visgarākās spalvas īpašnieks” pienākas dāmu mīlulim – mazajam baltajam Maltas zīda sunītim un pūkainajam Persijas kaķim. Atšķirībā no saviem sugas brāļiem Maltas zīda sunītim spalva nemainās, bet gan turpina augt. Suņuks var lepoties ar baltu, zīdainu un garu kažociņu, kas var izaugt līdz pat zemei. Tādēļ par to ir pienācīgi jārūpējas, regulāri mazgājot un sukājot!



Persijas kaķu šķirne ir viena no senākajām kaķu audzētāju izveidotajām šķirnēm un arī viena no populārākajām pasaulē. Persieti var pazīt pēc skaistā, zīdainā kažociņa, kuplās astes un plakanā purniņa. Šī nu ir šķirne, kurai ir tik daudz krāsu variācijas kā reti kurai! Arī persieši prasa ļoti rūpīgu kopšanu, jo, lai spalva nesaveltos, tā regulāri ir jāķemmē. Starp citu, kaķis ar visgarāko spalvu bija Pulkvedis Mjau, kura apmatojuma garums sasniedzis 22,87 centimetrus!



Viskailākie
Lai cik dīvaini tas liktos, pasaulē sastopamas arī vairākas suņu un kaķu šķirnes, kuru visbūtiskākā pazīme ir jebkāda apmatojuma trūkums, – dzīvnieki ir pilnīgi plikiņi, bez ierastā "kažoka". Skats visnotaļ spocīgs, kur nu vēl sajūta, kad pirmoreiz uzdrošinās to paglaudīt. Tie ir meksikāņu kailais suns, peruāņu kailais suns, Donas sfinkss un Kanādas sfinkss. Visiem šie mājas mīluļiem ir ļoti izteiksmīgi ģīmīši, dziļdomīgi skatieni un lielas, stāvas ausis. Nu, gluži kā Doktora Ļaunuma kaķim parodijfilmā par superspiegu Ostinu Paueru!