Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Kā atradināt suni no ēdiena diedelēšanas?

Redakcija
Redakcija

Bieži gadās, ka mazam sunītim saimnieki atļauj to, no kā pieaugušo dzīvnieku nākas atradināt. Tā notiek ar gulēšanu saimnieka gultā, ēdiena diedelēšanu no cilvēku maltītes galda u.tml. Diedelēšana ir viens no nepieņemamākajiem suņa uzvedības variantiem. Tas rada nepatīkamu atmosfēru pie galda, pamazina saimnieka dominējošo stāvokli un var pat novest pie vēl kaitīgāka suņa ieraduma izveidošanās – pie ēdiena zagšanas no galda.

Kāpēc suns diedelē

Tam, ka suns diedelē, ir vairāki iemesli, kas kopā vai atsevišķi rada šo problēmu. Šie iemesli ir:

• nepareizas audzināšanas metodes. Saimnieka nostāja, kuras pamatā princips "iedošu, lai tikai liek mani mierā". No pirmā acu uzmetiena nekaitīga bērnu rotaļa, kuri pamet mīlulītim kauliņus un gabaliņus no ēdamgalda. Pārmērīga mammas vai vecmāmiņas labsirdība, kura "kūst" no suņa lūdzošajām acīm. Tas viss nelabvēlīgi ietekmē suņa izturēšanos, pieradina viņu diedelēt;
• dabiskie instinkti, kas ielikti ģenētiskajā līmenī. Ēdiena smarža un garšīgi košļājoši cilvēki piesaista suni. Dzīvnieks vienkārši cenšas iegūt ēdienu, kad vien tas ir iespējams;
• nepareiza barošana. Piemēram, tikai sausā barība vai konservi, kuros nav gaļas. Tas noved pie noteiktu produktu vai vitamīnu trūkuma organismā;
• suņa “personības” sociālais aspekts. Dzīvnieks instinktīvi cenšas būt tuvu saimniekam, dalīties visos dzīves mirkļos, ieskaitot piedalīšanos kopīgās maltītēs.

Kā atradināt no diedelēšanas

Ja suns pienāk pie galda, un jums patīk, ka viņš sastāda kompāniju, tad pārliecinieties, ka viņa mutē nenokļūst neviena drupača no galda. Ja kāds no ģimenes locekļiem padodas viņa lūdzošajam skatienam, tekošām siekalām, un iedod viņam kaut mazu gabaliņu, ir gandrīz neiespējami atradināt suni no diedelēšanas.

Problēma jārisina kompleksā. Vispirms jāpārliecinās, ka šai uzvedībai nav fizioloģisku iemeslu (kāda slimība vai noteiktu vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā). Lai to izdarītu, jāveic pārbaude pie veterinārārsta un jāsaņem nepieciešamie ieteikumi.

Nākamais solis ir mājdzīvnieka uztura koriģēšana. Barība jāsabalansē tā, lai nodrošinātu, ka dzīvnieks pietiekami saņem nepieciešamos vitamīnus, mikro un makro elementus u.tml. Protams, jāpārliecinās, ka suns saņem pietiekamu daudzumu barību, tas ir, vienmēr jūtas paēdis.

Atradinot mājdzīvnieku no diedelēšanas, pirmkārt, jāierāda sunim sava vieta, ieskaitot vietu virtuvē. Sunim jābūt savai vietai, uz kuru viņu var aizsūtīt. Viņam skaidri jāzina, ka, ja liek doties uz to vietu, ir jāiet.

Izmantojam uzvedības koriģēšanas metodes:
Mājdzīvniekam jāmāca ēst tikai no sava trauka. Pat saimnieka ēdiens. Tas ir, no pusdienu galda var atlikt kādus gabaliņus un maltītes beigās ielikt tos suņa bļodā. Starp citu, pirms paši sēdieties pie galda, ieteicams pabarot suni, lai ēdiena smaržas viņu pārāk nekārdinātu.

Iemācīt sunim nepieskarties ne “savam” ēdienam. Lai to izdarītu, var izmantot dažādas ēsmas un sodīt viņu vienmēr, kad satver aizliegto gabalu, un apbalvot, ja pārbaudījums izturēts.
Soda vietā ēsmu var “uzlabot”, pārkaisot to ar lielu daudzumu sāls. Var piesiet ēsmu priekšmetam, kas nokrīt ar skaļu troksni. Ēsmai vajadzētu nobiedēt dzīvnieku, izraisīt riebumu vai baiļu sajūtu, lai turpmāk negribētos to satvert.

Iemācīt komandu "Vietā!" un izmantot to, kad saimnieki apsēžas pie galda. Tiesa, suns var turpināt jūs nenogurstoši vērot vai smilkstēt no attāluma.
Maltītes laikā neielaist suni istabā, vai izraidīt laukā, kad sāk diedelēt. Pēc brītiņa ielaist atpakaļ un, ja atkal diedelē, izraidīt.

Iedot kaut ko pagrauzt, piemēram, graužamo kaulu.
Ignorēt. Visiem ģimenes locekļiem ir jāsaņemas un vienkārši jāignorē dzīvnieka diedelēšana.
Ja nelīdz nekas, apmeklēt vispārējo suņu apmācības kursu.

Obligāti iemāci savam mīlulim, ka visus aizliegumus rada tikai saimnieks (-i). Piemēram, ja suns izdiedelējis vai nozadzis ēdienu svešajam, suni soda saimnieks, nevis “cietušais”.

Šie noteikumi jāievēro visiem ģimenes locekļiem. Ikvienam jābūt gatavam tam, ka arī suns var būt neatlaidīgs. Neatlaidība izpaužas kā nepaklausība, pārmērīga uzbudināmība un pat agresija. Ļoti svarīgi nepieļaut mazāko piekāpšanos no cilvēku puses. Ja ierodas viesi, lūdziet viņus necienāt suni ar ēdieniem no galda, lai cik žēlīgi viņš nelūkotos.