Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


2016. gada dzīvnieks – ĀPSIS

Redakcija
Redakcija

Par 2016. gada dzīvnieku izvēlēts āpsis (Meles meles), kas ir viens no lielākajiem plēsēju kārtas sermuļu dzimtas dzīvniekiem Latvijā. Dabas muzejā atklāts gada dzīvnieka informācijas stends un pirmais āpsim veltītais pasākums – ģimenes diena – notiks jau 30. janvārī.

Āpša gadu Dabas muzejā atklāja speciālisti no Latvijas Valsts mežzinātnes institūta „Silava” un Dabas aizsardzības pārvaldes, kā arī muzeja pārstāvji, iepazīstinot klausītājus ar sugai raksturīgajām pazīmēm, paradumiem, izplatību un situāciju Latvijā.

Arī šoreiz gada dzīvnieks nav aizsargājamo sugu sarakstos, taču tas nereti ir izteiksmīgs tēls bērnu grāmatās, un, lai arī melnbalti svītroto purniņu pareizi noteiks daudzi, āpša jeb Eiropas āpša dabā atstāto liecību atpazīšana jau ir sarežģītāks uzdevums. Īpaši tādēļ, ka to nakts dzīvnieka daba ļauj āpšiem palikt nepamanāmiem, ar cilvēku ikdienā saskarsmi neveidojot. Izplatība Latvijā ir visai ievērojama - 13 800 dzīvnieku.

Āpša gadā iecerēti vairāki pasākumi bērniem, ģimenēm un visiem interesentiem, pirmais – ģimenes diena ”Āpša labirinti” – notiks sestdien, 30. janvārī, no plkst. 11.00 līdz 16.00. Apmeklētājiem būs iespēja uzzināt vairāk par āpsi: kurās vietās Latvijā tas dzīvo, ko ēd, ko dara ziemā un ko – vasarā. Tā kā āpsis ir aktīvs galvenokārt diennakts tumšajā laikā, par tā klātbūtni mēs visbiežāk varam uzzināt pēc tā atstātajām darbības pēdām. Āpša ķepu nospiedumos labi redzamas tam raksturīgo pirkstu un garo nagu atstātās zīmes. To un citus interesantus faktus par gada dzīvnieku varēs noskaidrot, apmeklējot janvāra ģimenes dienu.

Šogad izsludinām arī stāstu un bilžu iesūtīšanu un aicinām ikvienu, kas saticis, sajutis, sasmaržojis vai dzirdējis par āpsi darbībā, dalīties ar mums, atsūtot savu stāstu vai fotogrāfiju uz e-pasta adresi polina.skinke@ldm.gov.lv vai K.Barona iela 4, Rīga, LV-1050.