Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Kā tikt galā ar uzbāzīgiem parādu piedzinējiem?

Redakcija
Redakcija

Ja jums ir paņemts kāds credite rapide jeb ātrais kredīts, bet ir radušās ilglaicīgas problēmas ar tā atmaksu, jūs, visticamāk, jau esat saskārušies ar parādu piedzinējiem vai arī tas tuvākajā laikā notiks. Parāda piedziņas process vienmēr ir nepatīkams, jo apziņa, ka esat kādam parādā, pati par sevi nav patīkama, taču vēl sliktāk viss var izvērsties tad, ja jūsu parādu piedzinējs nezina savas robežas. Bieži vien viņi cenšas parādniekus iebiedēt ar dažādām metodēm, līdz ar to parādnieki var tikt izprovocēti un pieļaut muļķīgas kļūdas, kas visu tikai vēl vairāk pasliktina. Lai parādu piedzinējs nevarētu jūs nostādīt neērtā situācijā, ir jāzina, kā ar viņiem gudri tikt galā.

1. Neļaujiet vaļu emocijām

Biežākā kļūda, ko kredītņēmēji pieļauj, runājot ar parādu piedzinējiem, ir emociju nesavaldīšana un dusmu izgāšana uz viņiem. Bieži vien tas ir tieši tas, ko parādu piedzinēji vēlas panākt. Ja jūs pārkāpjat robežas, tas vēlāk var tikt izmantots pret jums. Piemēram, ja vēlāk parādu piedzinējs pārkāps savas robežas, viņš var censties attaisnot savu rīcību jūsu pašu sākotnējās attieksmes dēļ. Atcerieties, ka sarunas var tikt ierakstītas. Arī tad, ja parādu piedzinējam nav sliktu nolūku, bet jūs būsit rupji pret viņu, attieksme pret jums ātri vien mainīsies, un rast kompromisu būs daudz grūtāk.

2. Ziniet savas likumiskās tiesības
Ļoti svarīgi ir zināt, kā likums jūs aizsargā. Daudzi kredītņēmēji to nemaz nezina, un tieši tāpēc pakļaujas parādu piedzinēju nelikumīgajām darbībām. Piemēram, parādu piedzinēji mēdz draudēt, ka izplatīs informāciju par jūsu parādiem, taču jāatceras, ka viņiem nav nekādu tiesību izpaust informāciju par jūsu parādiem trešajām personām bez jūsu atļaujas. Ja viņš to dara, tas ir pretlikumīgi, un jums ir tiesības vērsties pret viņu tiesā. Arī apciemot jūs darba vai dzīves vietā bez atļaujas vai jūsu uzaicinājuma nav likumīgi. Citādi sazināties ar jums viņi drīkst tikai dienas laikā. Īsāk sakot, likums kredītņēmējus pasargā visdažādākajos veidos, tāpēc nav jāpiekāpjas, ja parādu piedzinējs rīkojas pretlikumīgi

3. Sagatavojieties katram zvanam
Parādu piedzinējs noteikti vairākkārt centīsies ar jums sazināties pa telefonu. Lai jūs neatrastos neaizsargātā pozīcijā, rūpīgi gatavojaties katram no šiem zvaniem. Parasti kredītņēmēji zvaniem nesagatavojas un tieši tāpēc nezina, ko teikt un ko darīt. Šādā veidā kredītņēmējiem bieži vien pat izdodas noslēgt sev ļoti neizdevīgus darījumus, jo viņi vienkārši jūtas apjukuši un nezina, kas ir un kas nav izdevīgi. Ja zināt, ka parādu piedzinējs jums zvanīs, painteresējieties par kredītu piedziņas procesu kopumā un par to, kāds varētu būt jums labvēlīgs rezultāts. Tad jūs zināsit, kā aizstāvēt savas intereses.

4. Pieprasiet visu rakstiskā formātā
Ja jūs ar paradu piedzinēju par kaut ko vienojaties mutiski, noteikti pieprasiet šo vienošanos arī drukātā formā. Mutiska vienošanās jums var nelīdzēt, un pēc tam teiktais var tikt apstrīdēts. Vislabāk ir pieprasīt pilnus transkriptus pilnīgi visām sarunām. Ja parādu piedzinējs rīkosies pretlikumīgi, ar šiem transkriptiem varēsit to pierādīt. Ja sarunas no šiem transkriptiem atšķiras, parādu piedzinējs pavisam noteikti nerīkojas godīgi.
Protams, ne visi parādu piedzinēji vēlas jums nodarīt kaut ko sliktu un izspiest no jums naudu. Daudzi profesionāli parādu piedzinēji patiešām vēlas tikai palīdzēt atrast jums labāko risinājumu un ērtāko atmaksas veidu.

Parādu piedzinēji saprot, ka dzīvē var gadīties visādi, piemēram, pēc aizdevuma saņemšanas kredītņēmējs var zaudēt darbu. Ja ir paņemts credit rapid fara acte jeb ātrais kredīts bez darba vietas, tad kredītņēmējam vienkārši nav iespēju kredītu atdot, pat ja viņš to ļoti vēlas. Parādu piedzinēja uzdevums ir atrast gan kredītiestādei, gan kredītņēmējam izdevīgus atmaksas nosacījumus, nevis izspiest naudu, tāpēc ir jāzina, kā sevi pasargāt, ja ar jums ir sazinājies uzbāzīgais parādu piedzinējs, kas nezina savas robežas.