Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Rudzupuķu vērtīgās īpašības un pielietojums tautas medicīnā

Redakcija
Redakcija

Rudzupuķes ir ne tikai skaisti pļavas ziedi, bet arī labs ārstnieciskais līdzeklis pret daudzām kaitēm. Taču uzlējumu, tējas un ārtniecisko preparātu pagatavošanai derīgi tikai rudzupuķu ziedi; ne lapiņām, ne kātiņiem nepiemīt ārstnieciskas īpašības. Savukārt skaisti zilie ziediņi ir bagāti ar vērtīgām vielām, kas uz organismu iedarbojas kompleksi.

Rudzupuķu ķīmiskais sastāvs

Rudzupuķu sastāvā ietilpst glikozīdi, krāsvielas, cianīns, pelargonīns, cikorīns, centaurīns, miecvielas, rūgtvielas, olbaltumvielas, minerālvielas, salonīni. Tāpat rudzupuķes satur serpantīnu, lohnerīnu, aimalicīnu, vinblastīnu, vinkamīnu, vinkristīnu, leirozīnu, A vitamīnu, C vitamīnu, karotīnu, rutīnu un cukurus.

Rudzupuķu uzlējums veselībai

Recepte:
1 ēdamkaroti kaltētu, sasmalcinātu ziedu (tikai skaisti zilās ziedlapiņas) aplej ar 1 glāzi ūdens. Vāra 15 minūtes, tad noliek nostāvēties uz 30-40 minūtēm, beigās izkāš. Atdzesē istabas temperatūrā. Var uzglabāt 2 diennaktis.

Lieto siltu pa vienai ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas- kā žulti dzenošu, viegli urīndzenošu, kuņģa un zarnu trakta problēmu novēršanai, kā arī pretiekaisuma un pretmikrobu ārstniecisko līdzekli .

Tāpat rudzupuķu uzlējums noder pie nieru iekaisumiem un hroniskām nieru kaitēm, urīnpūšļa un urīnceļu iekaisumiem, saaukstēšanās gadījumos, pret tūsku, nierakmeņiem, blefarītu, konjuktivītu, uretrītu, cistītu, pielītu, aknu saslimšanām, kā arī pie redzes pasliktināšanās,malārijas gadījumā un kā dezinficējošs, pretiekaisuma līdzeklis. To var lietot gan iekšķīgi gan arī komprešu veidā.

Nevar nepieminēt arī rudzupuķu attīrošās īpašības. Tieši tāpēc šis augs aktīvi tiek lietots novājēšanai. rudzupuķu uzlējums ne tikai izvada no organisma lieko šķidrumu, bet arī veicina tauku dedzināšanu.

Rudzupuķes kosmetoloģijā

Rudzupuķes plaši tiek izmantotas kosmetoloģijā un to iedarbība ir patiesi brīnumaina. Šis maigais zilais ziediņš spēj atgriezt acīm mirdzumu, novērst maisiņus zem acīm, pietūkumu un tumšos lokus. Arī apsārtušām, nogurušām acīm palīdz rudzupuķes- uz 15 minūtēm uzlikta šo ziedu uzlējumā (2 ēdamkarotes ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, atstāj uz divām stundām ievilkties) samitrināta komprese momentā atrisinās nepatīkamo problēmu.

Sevišķi labas cīņā ar sausu roku un sejas ādu ir rudzupuķu vanniņas. Ķermenim palīdz norīvēšanās ar rudzupuķu uzlējumu. Lai iegūtu sevišķu efektu, vēlams lietot kontrastkompreses: vienu daļu uzlējuma izlietot siltajās kompresēs, otru daļu- ievietot pirms lietošanas ledusskapī

Tāpat rudzupuķes ir labs līdzeklis pret matu izkrišanu. Šajā gadījumā krstu zilo ziediņu uzlējumu lieto reizi trijās dienās mēneša garumā. Skalot nevajag. Rezultāts būs pamanāms jau pēc mēneša.

Kad nedrīkst lietot rudzupuķu līdzekļus

Rudzupuķu uzlējumu nedrīkst lietot dzemdes asiņošanas.gadījumos, kā arī pie grūtniecības. Tāpat dažiem var būt individuāla šī auga nepanesamība.

Noderīgi padomiņi

Kopumā augs ir viegli toksisks, tam piemīt tieksme uzkrāt organismā bīstamas vielas, kas nozīmē, ka iekšķīgi lietot rudzupuķu tēju vai uzlējumus var tikai ar pārtraukumiem. Darot to pirmo reizi, ieteicams konsultēties ar speciālistu.

Iemācies palīdzēt sev ar dabas dotiem līdzekļiem

Grāmatā "Dziednieces rokasgrāmata. Manas receptes veselības atjaunošanai", ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, apvienota daļa no pieredzes bagātās, sertificētās dziednieces Silvijas Švernas mūžā sakrātajām un pārbaudītajām homeopātiskajām un dabas dziedniecības receptēm. Izdevumā ievietoti arī nozīmīgāko ārstniecības augu krāsaini attēli, tie palīdzēs labāk orientēties dziedniecībā izmantojamo augu pasaulē. Grāmatai ir skaidra struktūra, saturā atradīsiet vairāk nekā 40 organisma saslimstības zonu nosaukumus ar sīkākiem iedalījumiem pa slimībām; tas atvieglos grāmatas izmantošanu. Pie katras receptes ir piktogramma, kas ļauj saprast, kā zāles lietojamas – iekšķīgi, kompresēm, pilināšanai, ierīvēšanai vai citādi. Dažviet ievietoti arī dziednieces ieteikti vingrinājumi, piemēram, kā mazināt galvassāpes un kā atbrīvoties no krākšanas.

Dziedniece Silvija Šverna ir beigusi J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un studējusi glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā. Strādājusi lietišķās grafikas jomā un skolā mācījusi zīmēšanu. Pirms vairāk nekā 35 gadiem atklājās, ka viņai piemīt dziedinošas spējas. Tagad Silvija Šverna ir praktizējoša, pieredzes bagāta, sertificēta tautas dziedniece, kura spēj dziedēt dažādas iekšķīgās kaites, ilgi nedzīstošas brūces un lūzumus, kā arī līdzsvarot auru. Dziedniece saka: “Uzskatu, ka visbiežāk veselību ietekmē emocijas un jūtas. Tāpēc vajadzētu ievērot senu atziņu: domā labu, skaties labu, runā labu, dari labu. Mīlestība ir vienīgais spēks un alķīmija, kas spēj darīt brīnumus – izmainīt cilvēka raksturu un dziedināt.”

Autore šajā grāmatā apkopojusi tautas medicīnas un dziedniecības ieteikumus dažādu slimību ārstēšanai, kā arī padomus un receptes, kas praktiskā darbā ar pacientiem ir devuši labus rezultātus.