Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:22, Did:0, useCase: 3

Masļeņica nedēļa - sākam cept pankūkas!

Šodien pareizticīgajiem sākas Masļeņicas nedēļa. Pēc ilgās un skarbās ziemas cilvēki veselu nedēļu priecīgi atzīmē tās beigas. Šī nedēļa nes pareizticīgajiem vispārējas piedošanas un samierināšanas garu. Tā ilgs no 28.februāra līdz 6.martam, kad sāksies Lielais Gavēnis. No šodienas mājās jāsāk cept pankūkas.

Masļeņica ir seni slāvu svētki. Cilvēki ar šiem svētkiem pavada auksto ziemu un sagaida ilgi gaidīto pavasari. Masļeņicas neatņemama sastāvdaļa ir pankūkas, kas simbolizē sauli, kas ar katru dienu zilajās debesīs kavējas arvien ilgāk un ilgāk, pagarinot dienas un patīkami sildot. Svētku ideja un daudzas tradīcijas saglabājušās Krievijā vēl šo baldien, piemēram, Masļeņicas pēdējā dienā joprojām tiek dedzināts izbāzenis(lelle), tādējādi simboliski šķiroties no visām aizejošās ziemas problēmām un slimībām, sagaidot siltu un ziedošu pavasari kā gaišas nākotnes simbolu. Pastāv arī ticējums, ka tas, kurš jautri un labi pavadīs šo laiku, sagaidīs bagātību un veiksmi visa gada garumā.

Masļeņicas laikā ir jāizklaidējas, daudz jāēd, katru dienu jāiet ciemos vai jāsagaida ciemiņi pašiem. Katra saimniece cep pankūkas pēc savas receptes un steidzas pacienāt visus paziņas un radus, lai palielītos ar savām pankūkām. Sievasmātes cenšas izpatikt saviem znotiem, znoti – sievasmātēm, vedeklas – svainēm, neprecētas meitenes – brīviem līgavaiņiem. Bez pankūkām uz galda ir arī visdažādākie pīrāgi, biezpiena plācenīši un bulciņas. Bērnus katrā mājā cienā ar ledenēm, piparkūkām, cukurgailīšiem un barankām.

Pats populārākais dzēriens Masļeņicas laikā ir karsta tēja ar cukuru, medu vai ievārījumu. Tēju vāra patvāros un pasniedz pie pankūkām. Galdā liek arī kvasu, ķīseli un medus dzērienu.

Katrai Masļeņicas svētku dienai ir savs nosaukums un savas svinēšanas tradīcijas, kas jāievēro tajā:

- Masļeņicas pirmdienu sauc par Sagaidīšanu. Šajā dienā satiek Masļeņicu. Taisa un rotā salmu lelles. Tiem, kas precējušies - vedeklu vīra vecāki sūta pie tēva un mātes uz visu dienu.
- Otrdienu nosaukuši par Saspēles dienu, kad sākas maskarāde un častušku dziedāšana.
- Trešdienas nosaukums ir Kārumniece. Šajā dienā znots nāk ciemos pie sievasmātes, kas obligāti cienā viņu ar pankūkām.
- Ceturtdiena ir Svinēšanas diena, kad apkārt vadā salmu lelli, dzied un sāk burties.
- Masļeņicas piektdienai nosaukums ir Sievasmātes vakarēšana. Znots šajā dienā cienā sievasmāti ar pankūkām.
- Sestdien dedzina uztaisīto salmu lelli, kas simbolizē ziemu un nozīmē, ka ziemu tiek aizvadīta līdz nākamajam gadam.
- Pēdējā Masļeņicas dienā - Piedotā Svētdienā - visi viens otram lūdz piedošanu, tā atbrīvojoties no grēkiem pirms Lielā gavēņa. Klanās pie kājām, atbildē saņemot vārdus: „Dievs piedos!” Šajā dienā cilvēki attīrās un gatavojas gavēnim.
- Noslēdzot Masļeņicu, pieņemts iet uz pirti. Nākamās nedēļas pirmajā dienā prātā vairs nebūs izklaide, jo sāksies Lielais Gavēnis.

Dažas receptes idejām:

Masļeņicas pankūkas
Nepieciešams: 250 g miltu, 3 olas, 2 ēd.k. sviesta, izkausēts, 1/2 l piena, sāls pēc garšas, cukurs pēc garšas.

Pagatavošana: Bļodā samaisi 3 olu dzeltenumus ar ½ glāzi piena. Pievieno sāli un cukuru pēc garšas, kā pašam gribas. Pievieno izsijātus miltus un sviestu. Visu labi samaisi un pievieno atlikušo pienu. Beigās pievieno nedaudz saputotus olu baltumus un atstāj mīklu uz 15 minūtēm. Sakarsē pannā sviestu, eļļu un cep plānās pankūkas. Ja tev ir panna, kurai ir pārklājums, kas neprasa eļļas lietošanu, tad cep bez eļļas, garšo tikpat burvīgi.
Rezultātā sanāk viegli pufīgas, gaisīgas, ne pārāk saldas, tātad izmantojamas ar saldām un sāļām piedevām, – tāda ir viena no daudzajām ģimeņu receptēm, pēc kurām krievi cep pankūkas Masļeņicā. Tās ir maģiskas, gribētos teikt pat – pūkainas un ļoti kārdinošas līdz pat pēdējam gabaliņam. Pasniedz ar ķiršu, zemeņu vai aveņu ievārījumu.

Pa pusei griķu pankūkas
Nepieciešams: 100 g augstākā labuma kviešu miltu, 140 g griķu miltu, 4 lielas olas, 500 ml piena,40 g sviesta, izkausēts, 40 g farīnas cukura, sāls pēc garšas

Pagatavošana: Bļodā ar putojamo slotiņu samaisi olas ar 100 ml piena. Pieber cukuru, sāli, abus miltus un samaisi. Pievieno sviestu. Visu labi samaisi un pievieno atlikušo pienu, atkal samaisot, lai ir viendabīga masa. Atstāj mīklu uz 15–20 minūtēm. Sakarsē pannā sviestu, eļļu vai, ja panna ļauj, cep bez taukvielām. Lej vidēji lielas un vidēji plānas pankūkas un cep no abām pusēm.
Rezultātā sanāk pankūkas, kurās apvienojas griķu un kviešu milti, daudz olu un interesantākai garšai – brūnais farīnas cukurs. Saldenas, lieliskas kopā ar ievārījumu, banāniem vai pat šokolādes krēmu. Tipiski Masļeņicai – ar aveņu, ķiršu vai zemeņu ievārījumu.

     [+] [-]

, 2011-02-28 14:12, pirms 13 gadiem
Urrāāaaaaa! Pankūkas!!!

     [+] [-]

, 2011-02-28 16:07, pirms 13 gadiem
Būs jāizmēģina tā otrā recepete, bieži esmu domājusi par to, ka vajag kā citādi pankūkas uzcept, nu re, te tā ir - man domātā vienkāršā recepte.

     [+] [-]

, 2011-02-28 16:23, pirms 13 gadiem
Paldies jums par vienmēr interesantajiem rakstiem uz visiem svētkiem. Esam sasmēlušies tik daudz vērtīgas informācijas no jums. Jūsu uzticīgie lasītāji Ozoliņu ģimene no Rīgas.

     [+] [-]

, 2011-03-02 11:26, pirms 13 gadiem
uraaaa!!! beidzot pankukas un beidzot man brivlaiks!!!)))**

     [+] [-]

, 2012-02-16 17:53, pirms 12 gadiem
nju gani labini

     [+] [-]

, 2012-02-16 17:54, pirms 12 gadiem
ble ko visi siet