Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:234, Did:0, useCase: 3


Raimonds Zommers iesaka rudenīgas pastinaka receptes svētku galdam

Redakcija
Redakcija

Klāt patriotu nedēļa un svētku mielasts ir neatņemama svinību sastāvdaļa. Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka ierasto svētku ēdienu klāstu papildināt ar kādu neierastu, bet reizē ļoti vērtīgu sastāvdaļu – pastinaku, ko raksturo kā neapgūtu, bet ļoti garšīgu un veselīgu dārzeni. Saldenās garšas dēļ pastinaks līdzinās batātēm, taču miltainā struktūra ir līdzīga kartupeļiem, un, kas īpaši svarīgi – šis dārzenis garšos arī bērniem. Pastinaka izmantošana uzturā var būt ļoti daudzveidīga. Tas labi iederas zupās un biezeņos, kā arī sautējumos. Šefpavārs piedāvā 3 pavisam vienkāršas receptes, kas palīdzēs labāk iepazīt pastinaku, izaicināt garšas kārpiņas un ieviest šo uzturvielām bagāto sakni gan ikdienas uzturā, gan svētku mielastā.

Pastinaku daiviņas

Sastāvdaļas:
1kg pastinaki
2 ēdamkarotes medus
2 ēdamkarotes eļļa
Sāls – pēc garšas

Pagatavošana:
1. Pastinakus rūpīgi nomizo un sagriež daiviņās.
2. Daiviņas izklāj uz cepešpannas, apsmērē ar medu un eļļu, kā arī apber ar nedaudz sāli.
3. Daiviņas liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem. Cep 15 – 20 minūtes, līdz tās paliek zeltaini brūnas un kraukšķīgas.

Pastinaku krēmzupa

Sastāvdaļas:
600g pastinaki
2 ēdamkarotes sviests
200 ml piens
Sāls – pēc garšas
Cidoniju sukādes – pēc garšas

Pagatavošana:
1. Pastinakus nomizo un sagriež 1cm lielos gabaliņos.
2. Pastinakus liek katlā, pievieno sviestu un nedaudz apcep.
3. Kad pastinaki nedaudz apcepušies, tos pārlej ar pienu un vāra līdz tie ir mīksti.
4. Kad pastinaki ir mīksti, pienu nokāš citā traukā un pastinakus kārtīgi sablenderē līdz viendabīgai masai un pievieno nedaudz iepriekš nolieto pienu, lai veidojās krēmīga krēmzupas konsistence.
5. Krēmīgajai konsistencei pievieno nedaudz sviestu un sāli.
6. Ja ir vēlme krēmzupu papildināt ar saldenu skābu noti, pievieno dažas cidoniju sukādes.

Pastinaku čipsi

Sastāvdaļas:
200g pastinaku mizas (no apmēram 2–3 pastinakiem)
50ml sīrups
50ml ūdens

Pagatavošana:
1. Sajauc ūdeni ar sīrupu (sīrupu var nopirkt gatavu veikalā vai to pagatavot, ūdenī izšķīdinot cukuru, proporcijā 1:4).
2. Nomizotās pastinaku mizas kārtīgi nomazgā un izmērcē sagatavotajā sīrupūdenī.
3. Mizas izkārto uz cepešpannas un liek cepties cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 60 grādiem. Cep 3 stundas, līdz tās kārtīgi izkaltējās un paliek kā kraukšķīgi čipsi.

No 8.novembra Maxima veikalos visā Latvijā pieejami “Latvijas Mazpulku” audzēti pastinaki. Bērni un jaunieši šogad izaudzējuši teju 9 tonnas lielu ražu un aicina ikvienu iepazīt veselīgo un gardo sakņaugu.